RBS-56 BILL — шведські «джавеліни» на службі ЗСУ

RBS-56

RBS 56 BILL — шведський переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) середньої дальності з проводовим наведенням, розроблений компанією Saab Bofors Dynamics.

Про нове для ЗСУ озброєння розповів Military Media Center, медійний майданчик Сил оборони, що координується Міноборони України.

Комплекс призначений для боротьби із захищеними рухомими об’єктами. ЗСУ отримали у розпорядження цей ПТРК в рамках міжнародної допомоги у квітні 2023 року.

Склад

Комплекс складається з триноги, ракети в контейнері та прицільного блоку. Загальна вага – 45,8 кг. Зброя має як денний, так і інфрачервоний нічний приціли.

RBS-56 BILL

Принцип роботи

Як і Javelin, ракети BILL призначені для атаки броньованих цілей в їх найслабше місце – зверху. Але особливістю шведського ПТРК є спрямування кумулятивного струменя бойової частини з відхиленням від поздовжньої осі ракети на 30 градусів. Відтак траєкторія польоту ракети вище лінії прицілювання на 105 см, завдяки чому вдається уникати зустрічі з перешкодами на місцевості. Це не тільки максимізує смертоносність BILL проти танків, але й дозволяє легко атакувати броньовані машини, що ховаються в укриттях.

Модернізована версія ракети BILL 2 має тандемну бойову частину здатну вражати броньовані цілі оснащенні активним захистом. Вона має три режими стрільби, які дозволяють вести вражати важко так і легкоброньовані цілі, а також цілі в укриттях, зокрема кулеметні розрахунки.

Ефективна дальність стрільби — 2,2 км.

Час польоту ракети на максимальну дальність — 13 секунд.

За словами командирів підрозділів, що беруть активну участь в наступальних діях, шведські ПТРК показали себе дуже ефективно. Лише протягом червня бійцями одного з підрозділів за допомогою RBS-56 BILL було знищено п’ять ворожих цілей.