Впродовж кількох років Україна отримає десятки F-16

F-16

Нідерланди та Данія повідомили про заплановану передачу F-16 Україні. При цьому Данія вже заявила, що передасть 19 літаків. У Нідерландів є 42, але не всі вони можуть літати.

Перші борти надійдуть після завершення навчання пілотів і наземного персоналу, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

«Ще один крок на посилення повітряного щита України — це F-16. Літаки, які ми використаємо, щоб тримати російських терористів якомога далі від українських міст і сіл. Ми з [Прем'єр-міністром Нідерландів] Марком [Рютте] домовилися про кількість F-16, які будуть надані Україні після тренування пілотів та інженерів»», — заявив Зеленський.

Він зазначив, що в Україні необхідно підготувати інфраструктуру для функціонування літаків F-16, і наші військові працюватимуть над цим питанням.

«Я не хотів би говорити про кількість [літаків], Марк сказав, що обговорюємо цифру 42, але попереду в нас буде розмова з нашими колегами з Данії. Як сказав Марк, це спільне погодження надати літаки. Думаю, буде справедливо говорити про кількість трохи пізніше», — пояснив президент.

Водночас 20 серпня Данія офіційно оголосила про передачу Україні 19 літаків F-16. Перші шість винищувачів будуть доставлені до України ближче до нового року, ще вісім літаків передадуть у 2024 році, решту п'ять — у 2025.

При цьому скільки передасть Нідерланди офіційно не повідомлялось.

«Сьогодні у Нідерландів є 42 літаки F-16. Частина з цих сорока двох літаків нам потрібна для тренування пілотів в Данії, а пізніше й в Румунії. І ми збираємося надати остаточно інші літаки. Тобто, я не можу сказати точно. Але ми працюємо від того, що у нас є 42 тут, в нашій країні», — сказав він під час спільної пресконференції з Президентом України.

За наявною відкритою інформації з 42 нідерландських літаків у льотному стані перебуває 24, решта 18 на зберіганні, зокрема використовуються як донори запасних частин.