Крок за кроком наближаємося до того, щоб шведські літаки Gripen з’явилися в нашому небі, — Зеленський

Gripen

Шведські винищувачі Saab JAS 39 Gripen можуть скласти компанію американським F-16 у складі Повітряних Сил України. І не лише вони.

Про перспективи «Гріпенів» в ЗСУ розповів Президент України 20 серпня.

«Дуже-дуже стараємося збільшити можливості військової авіації. Це одне із найскладніших завдань, але я впевнений: ми його виконаємо. Зараз маємо проривний результат щодо «Гріпенів» – класних, сучасних шведських бойових літаків. Наші воїни вже починають тестувати їх. І ми крок за кроком, перемовини за перемовинами наближаємося до того, щоб «Гріпени» з’явились у нашому небі. Сьогодні говорив, зокрема, про це із паном Премʼєр-міністром Швеції, із представниками шведських парламентських партій. Дякую за розуміння наших потреб! Працюємо над початком етапу з тренуванням наших хлопців на «Гріпенах». Деталі ми обговоримо», — сказав Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що днями командувач Повітряних Сил генерал-лейтенант Микола Олещук оприлюднив рейтинг західних винищувачів, які Україна хоче мати на озброєнні. На першому місці американський General Dynamics F-16, на другому — шведський Saab JAS 39 Gripen, на третьому — британський Eurofighter Typhoon і на четвертому — французький Dassault Rafale.