Зеленський вирішить «проблему» з обмежено придатними

поранені у ТЦК

Президент на РНБО поставив завдання переглянути систему визначення придатності до військової служби, щоб унеможливити маніпуляції з поняттям обмеженої придатності.

«Вирішимо й те, із чим звертаються майже всі командири на місцях, – поняття так званої обмеженої придатності. Дуже довго це поняття давало змогу маніпулювати в питаннях комплектації підрозділів. Зокрема, бойових бригад. Усе, що стосується придатності чи непридатності до військової служби, повинно бути максимально чітким. Щоб і людина розуміла, як вона може допомогти обороні, і щоб у підрозділах була ясність, ким їх будуть комплектувати», — повідомив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, що ступінь придатності до служби за станом здоров'я визначається відповідно до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, що затверджене наказом Міністерства оборони № 402 від 14.08.2008 року.



Під час воєнного стану Положення діє з особливостями, зокрема згідно з його вимогами воювати мають й ті громадяни, які у мирний час непридатні, водночас не хворі на стільки, щоб їх виключили з обліку назавжди.

Так, згідно з пунктом 20.4 Розділу III, у воєнний час за статтями Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до служби, ВЛК обов'язково має приймати постанову «придатний до військової служби», за винятком статей 2-в (туберкульоз), 4-в (вірусний гепатит), 5-в (ВІЛ), 12-в (хвороби крові), 13-в (цукровий діабет), 14-в, 17-в (розлади психіки та поведінки), 21-в (хвороби центральної нервової системи) та 22-в (епілепсія).