Процедура постачання нового озброєння до армії спрощена

САУ Богдана

Прискорити постачання нової зброї до війська мають зміни до урядової постанови №345 — 2015 року, що були внесені на засіданні Кабміну 21 листопада з ініціативи Міноборони.

Нагадаємо, що Постанова КМУ № 345 визначає Порядок постачання товарів оборонного призначення під час особливого періоду. Очікується, що зміни прискорять цей процес до 20 днів, хоча цей термін може змінюватися залежно від якості та повноти наданих виробником матеріалів, повідомляють у Міністерстві оборони України.

Раніше для того, щоб зброя чи техніка потрапила до ЗСУ, виробники долали процедуру, яка складалася з шести етапів і могла затягуватись на кілька місяців. Відтепер з неї вилучено одну найтриваліших бюрократичних перепон — видання наказу про допуск до експлуатації. Його погодження з різними структурами МОУ та Генштабу зазвичай тривало близько місяця.

Скорочення термінів відбулося й на інших етапах. Так випробування нових зразків зброї та перевірка бойових характеристик відбуватиметься безпосередньо на полі бою. В разі успіху додаткових випробувань більше не проводитиметься (як це було, наприклад, з колісною самохідною гаубицею «Богдана», яка чудово зарекомендувала себе у боях).

Передбачається, що під час воєнного стану державний замовник здійснює кодифікацію предмета постачання та вводить його до штатів і табелів за результатами вивчення заявлених розробником тактико-технічних характеристик (ТТХ) зразків товарів оборонного призначення та ознайомлення з результатами випробувань, проведених розробником.

Ще одна важлива зміна стосується закупівлі безпілотників, які класифікуються як мікро (тактичні) та міні (тактичні поля бою), цивільного або ж подвійного призначення, які можна переобладнати для виконання бойових завдань. Відтепер держзамовник може закуповувати такі БпЛА, без допуску до експлуатації та кодифікації як предмета постачання.

Впродовж 90 днів з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні державний замовник за результатами експлуатації має прийняти рішення щодо необхідності приведення ТТХ зразків озброєння у відповідність з вимогами держзамовника або прийняття на озброєння.




Використані джерела:
Постанова КМУ від 21 листопада 2023 р. № 1229 «Про внесення змін до Порядку постачання товарів оборонного призначення під час особливого періоду, введення надзвичайного стану, проведення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії та у період проведення антитерористичної операції».