Зеленський доручив МВС забезпечити примусову доставку громадян до ТЦК

поліція зобов'язана здійснити адміністративне затримання та доставлення до ТЦК

Через незадовільне виконання плану мобілізації, загрозу втрати боєздатності частинами ЗСУ через недоукомплектованість, а також необхідність підготовки резервів, Ставка Верховного Головнокомандувача схвалила рішення щодо посилення мобілізаційних заходів.

Зокрема наказом Президента України — Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України №56/т/ВГК від 6 жовтня 2023 року «Про рішення Ставки Верховного Головнокомандувача від 26 вересня 2023 року» міністру внутрішніх справ спільно з Головнокомандувачем ЗСУ доручено терміново розробити й впровадити комплекс заходів щодо організації розшуку і примусового приводу до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК) громадян України, які ухиляються від призову на військову службу за мобілізацією. Про це Ukrainian Military Pages стало відомо з власних джерел, повні тексти наказу ВГК та рішення СВГ мають гриф обмеження доступу та оприлюдненню не підлягають.

Адміністративне затримання та доставлення до ТЦК громадян передбачено пунктом 3 статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», а також пунктом 56 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, що затверджений Постановою КМУ № 1487 від 30 грудня 2022 року (далі — Порядок).



На всіх, хто не прибув до ТЦК за повісткою «для уточнення даних» (її зразок визначений додатком № 11 Порядку) та не повідомив про поважні причини неприбуття, ТЦК складається Звернення щодо доставлення громадян, які вчинили адмінпорушення, передбачені статтями 210, 210-1 КУпАП, до ТЦК для складання адмінпротоколів (за формою визначеною додатком 20 Порядку № 1478) та направляється до Національної поліції.

повістка для уточнення данних

На підставі звернення ТЦК, співробітники поліції відповідно статті 262 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) зобов'язані здійснити адміністративне затримання громадян та згідно зі статтею 259 КУпАП доставити громадян до ТЦК.

У територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, відповідно до статті 235 КУпАП, розглядають справу про адміністративне правопорушення. За неявку в особливий період (триває з 2014 року) передбачений штраф від 3400 до 5100 грн (частина 2 статті 210-1 КУпАП «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію».)

Якщо проігнорувати декілька таких повісток та отримати попередження від керівника ТЦК то буде вже загрожувати кримінальна відповідальність за ухилення від військового обліку. Відповідно до статті 337 Кримінального кодексу такі дії караються штрафом від 5100 до 8500 або виправними роботами на строк до одного року.



Також кримінальна відповідальність передбачена у разі не прибуття до ТЦК без поважних причин за повісткою на відправку. Стаття 336 Кримінального кодексу за ухилення від мобілізації передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Така повістка вручається при призові по мобілізації й містить дату і час коли необхідно з'явитись для відправлення до військової частини (навчального центру). Її форма визначена додатком до наказу Міноборони та Генерального штабу ЗСУ від 15 грудня 2017 року № 19/дск.

Вона складається з трьох частин: верхня — розписка про отримання, середня — власне сама повістка із зазначенням номера команди, прізвища, ім'я, по батькові, року народження та адреси військовозобов'язаного, а також дати й адреси прибуття, нижня — повідомлення роботодавцю про мобілізацію працівника, яке треба надати за місцем роботи.