Президент доручив створити Сили безпілотних систем ЗСУ

безпілотник

Кабінету Міністрів із залученням Генерального штабу доручено опрацювати створення у структурі Збройних Сил України Сил безпілотних систем як окремого роду сил.

За результатами опрацювання ці органи мають внести відповідні пропозиції на розгляд РНБО, йдеться в Указі Президента України № 51/2024 від 6 лютого 2024 року.

«Цей рік повинен стати вирішальним у багатьох аспектах. І, очевидно, — на полі бою. Дрони — безпілотні системи — довели свою ефективність у боях на землі, у небі та в морі. Україна реально змінила безпекову ситуацію в Чорному морі завдяки дронам. Відбиття штурмів на землі — це багато в чому робота саме дронів. Масштабне знищення окупантів та їхньої техніки — це теж дрони. Зараз перелік завдань чіткий: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих фахівців у цю сферу. Це завдання і для армії, і для Міністерства оборони та уряду загалом. І, щоб дати необхідну координацію в Силах оборони, забезпечити належний рівень планування та якість логістики, у структурі Збройних Сил будуть створені Сили безпілотних систем», — заявив Володимир Зеленський.

Варто зазначити, що саме після обрання Зеленського президентом, призначене ним нове військове командування у 2020 році ліквідувало у складі ЗСУ підрозділ, що займався впровадженням безпілотних систем — Центр аеророзвідки, який мав офіційну назву Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління.

Наразі у структурі ЗСУ є три окремі види — Сухопутні війська, Повітряні Сили, Військово-Морські Сили; окремі роди сил — Сили спеціальних операцій, Сили територіальної оборони, Сили логістики, Сили підтримки, Медичні сили; окремі роди військ — Десантно-штурмові війська, Війська зв’язку та кібербезпеки.