Бюджетний комітет розглянув законопроєкт про збільшення штрафів за порушення законодавства про мобілізацію

Рада готує великі зміни до закону про мобілізацію

Законопроєкт № 10379, який передбачає значне підвищення штрафів (до 204 тисяч грн) за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію пройшов бюджетну експертизу.

Далі наводимо відповідний висновок, який було оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Комітет Верховної Ради України з питань бюджету на своєму засіданні 05 лютого 2024 року (протокол №181) відповідно до статей 27 і 109 Бюджетного кодексу України та статті 93 Регламенту Верховної Ради України розглянув проєкт Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального Кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення (реєстр. №10379 від 25.12.2023), поданий Кабінетом Міністрів України.

Законопроєктом, як зазначено у пояснювальній записці до нього, пропонується удосконалити (з урахуванням вимог воєнного стану) засад адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов'язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. При цьому:

1) змінами до Кодексу України про адміністративні правопорушення серед іншого передбачається посилити адміністративну відповідальність за:

порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку – шляхом збільшення розмірів штрафів з тридцяти – ста до п’ятисот – тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян /розмір штрафу може збільшитися від 510 – 1 700 гривень до 8 500 – 17 000 грн/;

порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію – шляхом збільшення розмірів штрафів зі ста – п’ятисот до двох тисяч – дванадцяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян /розмір штрафу може збільшитися від 1 700 – 8 500 гривень до 34 00 – 204 000 грн/;

2) змінами до Кримінального кодексу України передбачається встановити кримінальну відповідальність за відмову від проходження медичного огляду під час мобілізації на особливий період, у вигляді позбавлення волі від трьох до п’яти років.

Реалізація положень законопроєкту може призвести до збільшення доходів державного бюджету за рахунок надходжень від штрафів за виявлені правопорушення, а також до збільшення видатків державного бюджету на утримання в установах виконання покарань засуджених до позбавлених волі осіб. Міністерство фінансів України, зазначаючи про вплив законопроєкту на дохідну частину державного бюджету, зауважує, що вартісна величина впливу на показники бюджету буде залежати від кількості правопорушників та конкретного виду покарання, обсяг яких оцінити неможливо.

З огляду на зазначене до законопроєкту належало надати фінансово - економічне обґрунтування (включаючи відповідні розрахунки) та пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету, що визначається відповідно до частини першої статті 27 Бюджетного кодексу України та частини третьої статті 91 Регламенту Верховної Ради України.

За підсумками розгляду Комітет з питань бюджету ухвалив рішення, що проєкт Закону України про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального Кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення (реєстр. №10379) є таким, що має опосередкований вплив на показники бюджету (може призвести до збільшення доходів та видатків державного бюджету залежно від санкцій за вчинені правопорушення). У разі прийняття відповідного закону він може набирати чинності згідно із законодавством.