У Бердянську розмістять військово-морську базу

МБАК U175

19 серпня, командувач ВМС України віце-адмірал Ігор Воронченко відвідав з робочим візитом місто Бердянськ Запорізької області, головною метою поїздки було вивчення можливості облаштування у найближчий час військово-морської бази на Азовському морі.

Зокрема, в Бердянську, у приміщеннях колишнього професійно-технічного училища, після передачі на баланс Міністерства оборони України, планується обладнати гуртожиток для особового складу та адміністративний корпус бази.

В районі Бердянську вже дислокується батальйон морської піхоти. Після створення бази, в акваторії бердянської затоки планується розмітити один-два дивізіони артилерійських катерів.

Командувач ВМС України залишився задоволений результатами огляду приміщень та акваторії затоки. За результатами зустрічі з міським головою Володимиром Чепурним, депутатом міської ради Григорієм Патеєм, ректором Бердянського державного університету Ігорем Богдановим вдалось досягти декількох принципово важливих домовленостей.

Зокрема, відкриття на базі Бердянського державного університету військової кафедри для підготовки офіцерського складу ВМС та будівництво за кошти Міністерства оборони кількох багатоповерхівок в районі колишнього заводу "Прилив".

Нагадаємо, що за новим військово-адміністративним поділом Військово-Морським Силам визначені дві зони відповідальності:
  • військово-морська зона "Чорноморська" – включає води води територіального моря і внутрішні води України у Чорному морі;
  • військово-морська зона "Азовська" – внутрішні води України в Азовському морі та Керченській протоці.
Відповідно, до 2020 року, планується створити повноцінну інфраструктуру для базування ВМС на Чорному та Азовському морях.