НВК «Іскра» розробляє сучасні РЛС та освоїла виробництво комплексів РЕБ «Мандат-Б1Е»

Ukrainian Military Pages

Казенне підприємство «НВК «Іскра» розробляє сучасні радіолокаційної станції та розвідувальні комплекси, оперативно реагуючи на потреби і запити Збройних Сил України.

Підприємство працює над виготовленням дослідного зразка сучасного засобу контрбатарейної боротьби, який істотно підвищує ефективність ведення бою. Його передача на державні випробування планується в 2018 році.

Також «Іскра» завершила перший етап розробки нової радіолокаційної станції виявлення повітряних об’єктів, які рухаються на малих і надмалих висотах.

Читати також: НВК «Іскра» реалізує проекти створення нових РЛС

З огляду на потребу Збройних Сил України в засобах радіоелектронної боротьби, «Іскра» освоїла виробництво нового напрямку військової техніки – комплексу РЕБ «Мандат-Б1Е» і станції РЕБ Р-330TRC.

У II кварталі 2017 року підприємство передало Збройним Силам України станцію РЕБ Р-330TRC. Вона призначена для виявлення і придушення каналів радіозв’язку в діапазоні частот від 30 до 2500 МГц.

Автоматизований комплекс радіоперешкод Р-330УМ «Мандат-Б1Е» був прийнятий на озброєння в 2014 році. Це сучасний комплекс радіоелектронної боротьби, призначений для моніторингу радіоелектронної обстановки і постановки радіоперешкод каналам радіозв’язку в діапазоні частот від 1,5 до 1000 МГц.

Комплекс Р-330УМ призначений для виявлення та радіоподавлення короткохвильових і ультракороткохвильових ліній зв’язку з фіксованими робочими частотами та ліній з програмною перебудовою робочої частоти прицільними за частотою і часом, а також загороджувальними перешкодами.

Ukrainian Military Pages

Склад комплексу Р-330УМ:

  • автоматизована станція радіорозвідки та управління засобами комплексу Р-330РДМ;
  • автоматизована станція радіоперешкод короткохвильового радіозв’язку Р-330КВ1М;
  • автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв’язку Р-330УВ1М;
  • автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв’язку Р-330УВ2М.

Станції комплексу розміщені на базовому шасі КрАЗ-6320.

Розробником і першим виробником комплексу «Мандат» була донецька компанія ДАХК «Топаз». Оскільки виробничі площі заводу опинилися на тимчасово окупованій території України, «Іскра» взяла на себе зобов’язання з освоєння і відновлення виробництва комплексу. Зараз «Мандат» – на етапі виготовлення і буде переданий військам згідно плану.

Читати також: РЛС МР-18: побачити невидиме - можливо (відео)

Науково-виробничий комплекс «Іскра» – казенне підприємство, що входить до складу Державного концерну «Укроборонпром». Його робота спрямована на розробку і виготовлення техніки за трьома основними напрямками: радіолокаційні станції (розробка, виготовлення, забезпечення життєвого циклу, глибока модернізації та ремонт), сучасні контрбатарейні засоби і новий для підприємства напрям – засоби радіоелектронної боротьби.

За період з 2014 по 2017 року КП «НВК «Іскра» виготовило і здало в експлуатацію 32 одиниці військової техніки, яка затребувана не тільки в Україні, а й у країнах ближнього і далекого зарубіжжя. Експорт техніки є джерелом високого рівня прибутковості, що дозволяє інвестувати в розвиток виробництва.




Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром»
Наказ Міністра оборони України від 03.04.2014 №225 "Про прийняття на озброєння Збройних Сил України автоматизованого комплексу радіоперешкод Р-330УМ"

довідник озброєння і військової техніки