На Миколаївщині розпочато будівництво морського операційного центру

Ukrainian Military Pages

25 липня в Очакові партнерами із Сполучених Штатів Америки розпочато будівництво морського операційного центру для Управління 5 бригади надводних кораблів.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Морський операційний центр, керує морським, повітряним та береговим компонентами, а також силами спеціальних операцій. На нього покладено розробку плану проведення тієї чи іншої операції, приймання рішення, віддавання наказів, здійснювання управління силами, логістикою і таке інше.

Схожий центр функціонував під час міжнародних навчань «Сі Бриз 2017», що проводились в дусі програми «Партнерство заради миру», тоді ж подібний центр перевіряли на практиці застосування у наших Військово-Морських Силах. До його структури входили декілька секцій, відповідно до настанови «Про морський операційний штаб», розробленій фахівцями Військово-Морських Сил США.

Читати також: У ВМС ЗС України триває курс з планування операцій під керівництвом експертів НАТО

Найчисленнішою за складом є операційна секція, яка складається з двох підрозділів:

  • відділення планування поточних операцій;
  • відділення планування перспективних операцій.

Відділення поточних операцій відстежує події, що відбуваються протягом 48 годин. Туди ж включено Командний центр флоту, він має безпосередній зв’язок із кораблями в морі через операційних офіцерів та з усіма компонентами навчань. Своєю чергою відділення перспективних операцій планує дію військ на 96 годин.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages
Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages
Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages
фото: mil.in.ua