Корвет «Вінниця» піднято у док судноремонтного заводу Одеського порту (ВІДЕО)

доповнено 02.10.17
Ukrainian Military Pages

Судноверф «Україна» Одеського порту прийняла у ремонт корвет «Вінниця» - багатоцільовий корабель Військово-Морських Сил України. Зараз корабель знаходиться у доці №4. На ньому планується провести повний комплекс ремонтних та докових робіт.

Про це повідомляє Адміністрація Одеського морського порту.

Корвет «Вінниця» (прикордонний сторожовий корабель проекту 1124П, шифр «Альбатрос») був закладений на Зеленодольському суднобудівному заводі 23 грудня 1975 року та спущений на воду 12.09.1976. У грудні 1976 введений до складу 5-ї окремої Балаклавської бригади прикордонних сторожових кораблів Західного ОК МЧ КДБ СРСР. У червні 1992 року увійшов до складу Морських частин Державного комітету з охорони кордону України. В січні 1996 року переданий ВМС ЗСУ. Військово-морський прапор України піднято 19 січня 1996 року, корабель перекласифікований в корвет і перейменований на «Вінницю» (до цього іменувався «Дніпро»).

У 2013 році піднімалося питання щодо списання корабля. Останнім часом у складі Військово-Морських Сил рахувався як навчальний корабель та не входив до бойового складу.

Нагадаємо, що у січні 2017 року командувач ВМС віце-адмірал Ігор Воронченко, розповів в інтерв'ю ТРК «Бриз»:

«...Паралельно з введенням новим катерів, ми буде продовжувати згідно плану ремонту, ремонт тих кораблів, які залишилися у нас і потребують модернізації і ремонту. Безпосередньо це стосується нашого флагману фрегату «Гетьман Сагайдачний». Планується продовження ремонту на ракетному катері «Прилуки», також плануємо відповідні обстеження з подальшим прийняттям рішень щодо використання корвету «Вінниця», тральщика «Генічеськ» і учбових катерів».

Корвет підняли в сухий док судноремонтного заводу Одеського порту у суботу 23 вересня.
«Сьогодні [25 вересня - ред.] корвет почали очищати піскоструєм. Протягом місяця його ремонтуватимуть у доку. Після цього корвет відправлять на київський завод, який спеціалізується в цій сфері. Тут його будуть переоснащувати та озброювати», - повідомляє прес-службa Вінницької міської рaди, яка здійснює шефство над кораблем.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Віце-адмірал Ігор Воронченко: «Сподіваюсь, корвет «Вінниця» ще послужить справі захисту нашої країни з морського напрямку». Таку інформацію сьогодні поширила прес-служба Командування вітчизняних ВМС,

- Дійсно, кораблю майже 40 років, і певні сумніви, застереження, які висловлюються у засобах масової інформації, мають право на життя. З іншого боку, нам дуже потрібні кораблі такого класу. Тому зараз найперше завдання - провести експертне обстеження, спираючись на яке у подальшому будемо визначати шляхи подальшого використання корабля: або ж це його ремонт, або – списання, - зазначив в інтерв’ю військовим журналістам командувач ВМС ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко. – Експертиза тільки розпочалася, але стан корпусу вже практично перевірений, і попередні висновки є позитивними. Так, проблеми існують, але вони не є непереборними. Безумовно, ремонту потребуватимуть сам корпус, силові агрегати, що ж до озброєння, то його стан не викликає особливої занепокоєності, так само як навігаційної, інших систем, вузлів і механізмів, - додав віце-адмірал.

За словами керівника виду Збройних Сил України, командування флоту задовольняють тактико-технічні характеристики корабля, як-то озброєність, морехідність, швидкість.

- З огляду на існуючі виклики і загрози, насамперед на надходження на озброєння Чорноморського флоту Росії шістьох нових підводних човнів, для захисту країни з морського напрямку нам дуже потрібні протичовнові кораблі. Водночас, ближчі 3-4 роки, враховуючи усі ресурси, корабель такого класу від промисловості ми не зможемо отримати. Будівництво ж нового корвету практично не ведеться, бо є проблеми з фінансуванням цього проекту. Отже, ми мусимо вживати відповідних заходів, - сказав командувач ВМС ЗС України. – Впевнений, наявність у складі українських ВМС протичовнового корабля буде одним із суттєвих стримуючих агресора факторів. До речі, у складі того ж ЧФ РФ також є 5 кораблів подібного класу. Тому я сподіваюсь, корвет «Вінниця» ще послужить Україні, - додав він.

Як вважає віце-адмірал Ігор Воронченко, збереження корабля – це ще й збереження кадрового потенціалу корабельного складу флоту.

- У нас, на жаль, немає повної так званої лінійки класу кораблів, і немає корабля практично головного класу – корвету. Водночас, у нас мають бути підготовлені спеціалісти. Тому ми маємо докласти усіх зусиль для того, щоб майбутні покоління готувалися і на протичовнових кораблях. Я б сказав, це завдання для флоту - номер один.



довідник озброєння і військової техніки