Переродження Державної прикордонної служби

Автор: Андрій Демченко
Ukrainian Military Pages

Держприкордонслужба України продовжує подальші кроки по реформуванню та розвитку відомства у відповідності до визначених Президентом України завдань. Активна робота в цьому напрямку розпочалася наприкінці минулого року.

Основні напрямки розвитку реалізовуються шляхом зміни психології управління, організаційної структури Держприкордонслужби, знищення корупційних проявів серед персоналу, удосконалення системи підготовки і модернізації системи охорони державного кордону.

При цьому реформування Держприкордонслужби відбувається скоординовано в єдиній системі з іншими правоохоронними органами.

Зокрема, Адміністрацією Держприкордонслужби розроблено низку стратегічних документів, направлених на реформування і розвиток відомства на близьку й середню перспективу.

Серед них – Стратегія розвитку Державної прикордонної служби України та Концепція інтегрованого управління кордонами, План інженерно-технічного облаштування українсько-російського кордону, територій, прилеглих до районів проведення АТО та АР Крим і План першочергових заходів з облаштування державного кордону вздовж берегової лінії та забезпечення охорони територіального моря України в межах Донецької, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, а також Концепція Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція кордону» на період до 2020 року.

читати також: «Стіна» - «Європейський вал». Заслін від агресора

Усі документи вже затверджено Кабінетом Міністрів України.

Крім того, прикордонним відомством проведено комплекс необхідних заходів, направлених на удосконалення організаційної структури як органів управлінь центрального й регіонального рівнів, так і органів охорони державного кордону та навчальних закладів.

Реалізуючи визначене Законом України збільшення чисельності Держприкордонслужби, додатково сформовано прикордонний загін у Краматорську та три окремі прикордонні комендатури швидкого реагування. Триває робота по розгортанню й інших прикордонних підрозділів.

Водночас основна увага керівництва приділяється протидії протиправній діяльності серед персоналу відомства. Впродовж року за послаблення управлінського контролю звільнено з посад та відсторонено від виконання обов’язків ряд керівників органів охорони кордону та посадових осіб регіональних управлінь.

Варто відмітити, що на виконання Закону України «Про очищення влади», боротьби з корупцією та в результаті організаційно-штатних змін оновлено 67% керівників структурних підрозділів Адміністрації Держприкордонслужби, регіо­нальних управлінь і органів охорони кордону.

Окремим завданням для відомства є реформування системи підготовки персоналу.

Вона, переважно, здійснюватиметься на базі відомчих навчальних закладів і має за мету цільову переорієнтацію на військову складову.

Крім того, в рамках реформування правоохоронної системи з 1 серпня на базі підрозділів окремого контрольно-пропускного пункту «Київ» під гаслом «Служити, захищати, допомагати» стартував пілотний проект «Нове обличчя кордону».

Нині військово­ службовці вже приступили до несення служби в аеропортах «Жуляни» та «Гостомель». Вже найближчим часом досвід підготовки персоналу в рамках пілотного проекту буде поширено й на інші органи охорони кордону відомства.

Метою даного реформування є підвищення рівня довіри суспільства до Держприкордонслужби, створення максимально комфортних умов для законослухняних громадян, які перетинають державний кордон України, та підготовка прикордонника нової формації.

Активно відбувається і розвиток прикордонної співпраці з державами – членами ЄС та Молдовою. Зокрема, затверджено План з організації спільної оперативної охорони кордону. Активно вводяться спільні прикордонний контроль та патрулювання.

Також у рамках підготовки до запровадження ЄС безвізового режиму для України пункти пропуску забезпечуються засобами біометричного контролю, доступом до баз даних Інтерполу, реалізуються інші інновації прикордонного контролю.


Використані джерела:
Прикордонник України, №45 (5491) 27.11.2015