ЗС України отримали перші БПЛА «Spectator»

безпілотний комплекс БПАК-МП-1 Spectator

Українська армія отримала перший суто вітчизняний безпілотний комплекс БпАК-МП-1, що складається із трьох безпілотників та системи управління і спостереження.

Урочиста церемонія передачі БпАК, в якій взяли участь секретар РНБО Олександр Турчинов, генеральний директор ДК «Укроборонпром» Роман Романов, представники МО України та Національного Університету «Київський політехнічний інститут», які є розробниками комплексу, відбулась в одному цехів з підприємства-виробника.

Виготовляється комплекс на київському підприємстві ВАТ «Меридіан» ім. С.П. Корольова, що входить до складу ДК «Укроборонпром».

ЗС України отримали перші БПЛА Spectator
«Першу партію цих безпілотних авіаційних комплексів буде передано Збройним Силам України, і найближчим часом її буде направлено до зони проведення АТО. умовах, у яких перебуває Україна, низька ціна та, відповідно, економія бюджетних коштів при збереженні якості і військово-технічних характеристик є дуже важливою перевагою, що в майбутньому дозволить успішно конкурувати і на зовнішніх ринках», – повідомив Олександр Турчинов.
Тактико-технічні характеристики:
Розмах крил – 3 000 мм
Довжина – 1295 мм
Максимальна злітна вага – 5,5 кг (корисне навантаження – 1,5 кг)
Тривалість польоту – до 2 годин
Швидкість – від 40 до 120 км/год

Ще однією перевагою українського безпілотника є те, що він запускається з руки. Крім того, він впевнено працює за умов технічної протидії, а після завершення бойового завдання опускається на парашуті.