Постпред РФ при ЄС: напередодні анексії Росія перекинула до Криму 9 тисяч військових

окупація Криму

В інтерв'ю DW Володимир Чижов розповів, як російських військових перекидали до Криму в березні 2014 року, і пояснив, чому російські бомбардувальники літають з вимкненими транспондерами.

За словами високопоставленого дипломата, перебування російських військових на території Криму в березні 2014 року було нібито "законним".

"Згідно із двосторонньою угодою між Росією і Україною від 1997 року, РФ отримувала право на військову присутність в Севастополі, де розташовувалася головна база (Чорноморського - ред.) флоту РФ, а також по всьому Криму в кількості не більше 25 тисяч чоловік особового складу", - пояснив Чижов.
Читати також: Крим: перша кров російсько-української війни
На момент початку анексії Криму на півострові розташовувалися 16 тисяч російських військовослужбовців, додав дипломат. "Пробіл у 9 тисяч чоловік був швидко заповнений через відправку додаткового підкріплення по повітрю", - зазначив Чижов.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Говорячи про конфлікт на сході України, Володимир Чижов спростував присутність діючих російських військовослужбовців в Донбасі.

Журналіст DW Тім Себастіан вказав на численні свідоцтва зворотного і привів в приклад затриманих в травні 2015 року на території України росіян Євгенія Єрофеєва та Олександра Александрова.

Нагадаємо, за повідомленнями ЗМІ, на одному з допитів Єрофєєв зізнавався, що очолював диверсійно-розвідувальну групу, до складу якої входив Александров.

Згодом Міноборони РФ оприлюднило документи про те, що обидва військовослужбовці звільнилися незадовго до того, як виявилися на території України. Київський суд засудив обох до 14 років позбавлення волі за ведення війни проти України.

Чижов підкреслив, що в момент затримання Єрофєєва і Александрова на сході України обидва не були чинними військовослужбовцями РФ.

Ukrainian Military Pages Фото: www.dw.com

У відповідь на зауваження журналіста DW про те, що це є лише питанням формулювання, Чижов заявив: "Знаєте, важко щось довести в справі, де губляться показання, а адвоката одного з обвинувачених вбивають на Україні".

У відповідь на твердження Тіма Себастіана про те, що політика Росії полягає в невизнанні власних помилок, постпред РФ при Євросоюзі заявив, що "ніхто не ідеальний" і що Росія теж робить помилки.

"Якщо озирнутися на пострадянський період, то одна з помилок, які зробила Росія, а точніше, російське керівництво того часу - це те, що робилися занадто великі поступки західним партнерам", - навів єдиний приклад Чижов.

Що стосується претензій ряду країн НАТО про регулярні польоти російських військових літаків з вимкненими транспондерами, на думку дипломата, "літати без транспондерів або з вимкненими транспондерами є звичайною практикою для ВПС всіх країн".

Нагадаємо, за останні місяці неодноразово повідомлялося про виникнення небезпечних ситуацій, що загрожують зіткненням російських бомбардувальників з цивільними літаками, в зв'язку з тим, що транспондери військових літаків з Росії були вимкнені. Транспондери використовуються в авіації для впізнання сигналів на екрані радарів.