Інтерв'ю з командувачем ВМС: що чекає флот?

Ukrainian Military Pages Фото: krymsos.com

Переклад українською інтерв'ю Serg Marco з тимчасово виконуючим обов'язки командувача Військово-Морських Сил генерал-лейтенантом Ігорем Воронченком для Петр и Мазепа.

— Здрастуйте, Ігор Олександрович! Як вам ваше призначення? Які пріоритетні цілі у вас зараз?

— Здрастуйте! Є така приказка: «Розділяти і панувати – звичайно, добре, але організовувати і направляти - це краще».

Тому, щоб досягти результату, нинішні чвари ми зараз намагаємося «згасити». Я намагаюся об'єднати і згуртувати колектив, щоб вийшла команда однодумців.

Зараз головне завдання – це соціальний захист військовослужбовців. Ця функція у флоті була провалена, особливо щодо розміщення особового складу. Досить вже жити на кораблях. Третій рік поспіль люди живуть в металі – це навіть для організму важко. Я один рік прожив на «Шостці» в Севастополі, сам по собі пам'ятаю, як це.

Так що зараз є напрацювання, які я вчора озвучив заступнику міністра Павловському. Є дві будівлі, які можна переобладнати під контрактників. Робимо кошторис і виселимо з суден військовослужбовців Західної військово-морської бази та 1-ї бригади надводних кораблів. Це зараз пріоритет для мене.

Далі. Треба розвантажити навчальний центр в Миколаєві, так як на його базі знаходяться кілька військових частин. Але для них теж вже визначили пункти постійної дислокації.

Звичайно, все відразу потреби закрити не можна, не можна розпорошувати гроші. Коли ти починаєш одночасно багато проектів фінансувати, то жоден з них не завершується. Тому принцип такий: взяли пріоритетний проект, закрили його і приступили до наступного. Зараз вказані напрями - пріоритетні. І підемо далі.

Так і вирішуємо питання. На рівні територіального КЕУ вже погоджено, щоб за півроку зробити для 406-й обаг (окремої берегової артилерійської групи) казарму і переселити її в військове містечко. Окремий дивізіон в Білгороді-Дністровському - треба терміново робити штаб, казарми для строковиків.

Офіцери, особливо які вийшли з Криму, так і залишилися обділеними. Так і залишилося напруга в плані забезпечення житлом. Ми розглянули всі варіанти, знайшли можливості, щоб просунути чергу і прискорити отримання житла.

— Я так розумію, що у вас зараз напружені відносини з КЕЧ, тому що ви сильно заглибилися в це питання?

— Я на нараді в понеділок поставив завдання і дав термін. Чи не буде зроблено – буду клопотати про зняття з посади. Досить протирати штани або відписувати папірці, з якої причини це не зроблено. Боєприпаси формату А4 не діють, діють реальні результати.

Але, крім житлових питань, у нас одна з основних задач – це відновлення боєздатності частин. Зараз йде комплектація частин морської піхоти, формування медичних центрів, злагодження деяких підрозділів морської піхоти, які вийшли із зони АТО: танковий батальйон, лінійний батальйон і 501-й батальйон. До речі, вже практично вирішено виділити 501-й батальйон військове містечко в Бердянську. Залишилася пара погоджень – і батальйон переїде на постійне місце проживання. Ремонт потрібен, але з цим ми впораємося. Для батальйону, який буде в Маріуполі, місце теж вибрано, але там, звичайно, капітальні вкладення повинні бути.

На існуючій базі у них є можливості розміститися і займатися життєзабезпеченням, тому вони - на другій черзі.

Ну і ремонт кораблів - теж болюче питання.

— А яке ваше бачення по кораблям?

— Загрози з моря у нас будуть постійно. Чорноморський флот РФ починає переозброєння і нарощування бойового складу. Завели два нових корабля типу «Буян» – це «Серпухов» і «Зелений Дол», які на озброєнні мають ракети «Калібр». Зараз вони ведуть в Середземному морі нові фрегати «Адмірал Григорович» і «Генерал Ессен», які теж посилять існуючу угруповання.

Ну і планують ввести два підводні човни.

Тому ми повинні вміти протистояти всьому спектру загроз з моря. Є проблеми: треба посилювати берегову оборону і мінну складову; є напрацювання щодо закупівлі озброєнь (саме протичовнових і протикорабельних). Але зараз треба ресурси розподіляти дуже економно і раціонально. Ми продовжимо будувати катери прибережної зони, створимо угруповання на Азовському морі і все-таки продовжимо будувати корвет.
Читати також:

Міноборони уклало контракт на будівництво двох десантних катерів «Кентавр»

Закладено чотири броньовані артилерійські катери для Військово-Морських Сил
Ukrainian Military Pages Фото: Міністерство оборони України

Корвет за проектом дуже вдалий, він відповідає всім сучасним вимогам. Є проблема з ракетного озброєння, але вихід знайдемо саме за допомогою своїх, українських виробничих потужностей.

Я був на заводі, бачив всі секції. Відмінний проект.

«Сагайдачний» – хороший корабель, але він, як пісочний годинник, постійно «опускається». Фрегату «Гетьман Сагайдачний» в 2016-му Виповнюється 24 роки, а розрахований він на термін експлуатації в 25 років. Ганяти один корабель, щоб демонструвати український прапор під час міжнародних навчань і місій – це одне, але треба знати час, коли варто було б дати йому заміну. А заміна є, це корвет.

Всі ті «секонд-хенди», які ми можемо купити в ЄС (типу фрегата «Олівер Перрі») – це все одно вчорашній день, та й обслуговування у них дуже дороге. Нам, може, і безкоштовно деякі зразки дадуть, але потім їх експлуатація буде дуже дорогою.

— Ви чули, що волонтери просувають ідею, щоб з їх допомогою добудувати корвет?

— Це я попросив волонтерів. Кажу їм: «Може, шапку кинемо по Україні? Корабель потрібен. Я б'юся над різними варіантами, що його добудувати. Його треба добудувати! ».

Це буде і удар під дих кремлівському карлику – самі посудіть, в таких складних економічних умовах, під час війни, з обмеженим і недостатнім військовим бюджетом України випустила свій сучасний корвет. Так, у РФ ресурсів більше, ніж у нас, але, з огляду на те, наскільки її ВПК був зав'язаний на нас, на ті ж наші турбіни – у неї там теж все посиплеться.

Справа в тому, що це був би великий успіх як на політичному небосхилі, так і для нас, для нашого флоту. Ми могли б показати результат цього проекту, показати світу, що ми можемо. Нам треба брати участь у міжнародних місіях, навіть після закінчення війни. Це важлива частина розвитку флоту і міжнародного військового співробітництва.

— Ще з приводу кораблів. Що за історія з катером «Прилуки» і вашим конфліктом на судноремонтному заводі?

— Зволікання різного роду і відмовки мене не влаштовують. А, враховуючи зволікання з ремонтом бойового корабля у воєнний час, я це розцінюю як саботаж. Тому відмовки мене не хвилюють. Ми гроші заплатили, договір підписали – все, працюйте. Корабель повинен був бути вже зроблений.

Зараз обстановка в Чорному морі напружена – кораблі там повинні ходити.

Загалом, я сказав, що якщо 25 травня не будуть проведені швартові випробування, то організую на заводі навчання батальйону морської піхоти з усіма спецефектами. Нехай потім ображаються на мене.

— Ну і щоб поставити крапку в діалозі. Яку місію перед собою ви зараз бачите?

— Консолідувати колектив, дати людям надію на зміни і домогтися їх спільно. Правильно розподілити ресурс, людей, можливості. Сидіти на місці не можна. Робота з колективом і волонтерами, з якими виходить дуже плідно співпрацювати, повинна дати свій результат. І результат буде.