Зміни, що чекають військовий резерв України

Ukrainian Military Pages

Служба у військовому резерві не є новиною для Збройних Сил України, її запровадили 2006 року. Добровольці укладали контракти з командирами військових частин, проходили підготовку на зборах у складі штатних підрозділів під час активних практичних навчань та тренувань.

Та надто популярним цей вид служби так і не став. До 2013 року в нашій армії нараховувалося трохи більше двох тисяч резервістів.

Та навіть при цьому, коли розпочалася антитерористична операція на Сході України, вони змогли відразу посилити бойові частини Збройних Сил України. Адже їм, на відміну від мобілізованих, не потрібно багато часу на підготовку. Головною перевагою резервістів стало те, що всі вони були добровольцями і відразу ж зайняли своє місце у строю.
— З початком АТО службі у резерві почали приділяти значно більше уваги, — розповів начальник відділу впровадження служби в резерві мобілізаційного управління Головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генерального штабу ЗС України полковник Михайло Щербина.

— Сьогодні одним із важливих завдань, визначених Президентом України для Збройних Сил України, є створення військового оперативного резерву першої черги. У березні 2015 року прийнято відповідний закон, який встановлює обов’язкове зарахування в оперативний резерв військовослужбовців, які звільняються, — як зі строкової служби, так і після мобілізації. Резервісти призначаються на свої або ж вищі посади в тих частинах та підрозділах, де вони проходили службу.

— Норма, за якою ми відійшли від принципу виключно добровільного комплектування військового резерву, діє тільки на особливий період. Після його закінчення всім резервістам оперативного резерву буде запропоновано в добровільному порядку укласти контракт на подальше проходження служби в резерві.
Для підтримання на високому рівні професійних навичок резервістів першої черги з цього року з ними проводяться постійні збори. Всі збори сплановані на періоди активної бойової підготовки військових частин (навчання, бойове злагодження). На цей час такі заходи відбулися вже у трьох військових частинах. Другий рік, з 2015 року, регулярно проводяться навчальні збори з підрозділами територіальної оборони до яких входять резервісти територіального резерву та військовозобов'язані.

Це дозволить, у разі проведення мобілізації, сформувати підрозділи з підготовлених військовослужбовців, які вже пройшли бойове злагодження. Виклик таких резервістів на військову службу здійснюється з оголошенням загальної мобілізації або за окремим рішенням Президента України в ході часткової мобілізації. Час, протягом якого резервіст має прибути до військової частини або підрозділу з моменту його оповіщення, вимірюється однією добою.
— Ті ж військовослужбовці, які не отримали під час служби необхідного рівня підготовки, зараховуються до територіального резерву. При цьому вони можуть залучатися до комплектування бойових військових частин за рішенням військового комісара.
Водночас резервістам ніщо не заважатиме проходити військову службу за контрактом. Навпаки, Генеральний штаб розглядає цю категорію військовослужбовців як пріоритетну для укладання з ними контрактів.

З метою підвищення привабливості служби у військовому резерві, Генеральний штаб Збройних Сил України підготував законопроект, який передбачає забезпечення резервістів соціальним пакетом, аналогічним тому, який мають військовослужбовці за контрактом. Це, зокрема, безкоштовне медичне забезпечення, пільгове отримання вищої освіти, врахування служби в резерві при обчисленні пенсії тощо. Важливо не втратити підготовлених військовослужбовців, які звільняються з служби і брали безпосередню участь у бойових діях.

Загалом же у найближчому майбутньому планується внести зміни до структури військового резерву. Новий поділ військового резерву відповідатиме Концепції розвитку сектору безпеки і оборони України, зокрема новій функціональній структурі Збройних Сил України.

Це передусім оперативний резерв першої черги, за рахунок якого будуть поповнюватися некомплект та можливі втрати бойових частин.

На кінець 2020 року передбачається мати до 50 тисяч таких резервістів. Вони проходитимуть підготовку в посиленому режимі на навчальних зборах — щороку до 60 діб у складі запасних рот (батарей) бригад та полків.

Оперативний резерв другої черги.
Він призначається для комплектування нових резервних бригад зі складу Стратегічних резервів Генерального штабу, зокрема корпусу резерву.

Його обсяги упродовж середньострокової перспективи підлягатимуть корегуванню відповідно до економічних можливостей держави. Збори з резервними частинами проводитимуться раз на 2 роки до 30 діб.

Також за рахунок оперативного резерву другої черги комплектуватиметься керівний склад підрозділів військ територіальної оборони. Такі резервісти навчатимуться по 10 діб на рік.

Третій — це мобілізаційний резерв, куди входитимуть військовозобов’язані, які не призначені до військових частин, але можуть бути залучені для поповнення некомплекту військ в особливий період.

Для нормативного врегулювання цих напрямів Головне управління оборонного та мобілізаційного планування розробило пропозиції щодо внесення змін до відповідних законодавчих актів.