Реформування житлового забезпечення військових: що зроблено та наступні кроки

Реформування системи житлового забезпечення

Реформування системи забезпечення житлом військовослужбовців ЗС України та членів їх сімей є одним з напрямків, що реалізуються Проектним Офісом Реформ Міністерства оборони України.

Як повідомляється, система забезпечення житлом, має ряд проблем:

Перша – застаріле радянське законодавство, яке надає право усім військовослужбовцям, які відслужили 20 років, отримати житло, яке оплачується за рахунок державного бюджету. Черга на яку стали і очікують на житло родини військовослужбовців нараховує зараз 44 000 осіб, а вартість такого житла, яке повинне забезпечити Міноборони України за рахунок коштів держбюджету – 25 млрд грн. Очевидно, що такі кошти зараз є недосяжними для реалізації цієї програми і, відповідно, навряд чи вона може мати продовження, оскільки багато родин вже чекає на омріяне житло понад 20 років.

Друга – сама система забезпечення житлом військовослужбовців є радянською і не відповідає вимогам сучасної армії. Модернізація та удосконалення армії несе більше вимог до якісного забезпечення житлом, а також вимагає наявності необхідних для цього ресурсів у бюджеті України.

Третя – персонал та сім’ї військовослужбовців Військово-Морських Сил ЗСУ, які залишили Крим у зв’язку із подіями 2014 року та були поселені у абсолютно неадекватних житлових умовах у містах Одеса та Миколаїв. Деякі живуть зараз на кораблях у жахливих санітарних умовах, інші – у частково відновлених будівлях.

Підсумовуючи, можна сказати, що система забезпечення житлом військовослужбовців ЗСУ не працює і потребує негайних змін.

Читати також:

Квартирне питання ЗСУ. Інфографіка

Житло для військових: недоліки існуючої системи закупівель та управління контрактам

забезпечення житлом військових зображення © defense-reforms.in.ua


Рішення

Розробити повноцінну методику зміни системи забезпечення житлом військовослужбовців у контексті організації та фінансування:

Перше – технічне удосконалення процедури оголошення тендерів та контрактів для вдосконалення механізму Міноборони України щодо управління та контролю над цією процедурою.

Друге – визначити ряд стандартів для функціонування відповідної організації, яка займатиметься (адмініструватиме) питаннями надання житла військовослужбовцям.

Третє – розробка нового законодавства та методів для регулювання «чергою», і подальшого реформування самої системи заохочення.

Перелічені зміни повинні змістити саме заохочення від перспективи отримати житло до можливості отримання комплексного соціального захисту. Нарешті, система забезпечення житлом військовослужбовців повністю повинна бути переформатована та реорганізована для того, щоб надавати якісну та необхідну допомогу військовим.

Щодо просування реформ та впровадження змін офіційний веб-сайт Проектного Офісу, станом на 30 листопада 2016 року, повідомляє наступне:

Що зроблено:
  • створено нову процедуру оголошення тендерів та контрактів;
  • ідентифіковано більшу кількість національних та оборонних перешкод, які впливали на функціонування системи забезпечення житлом;
  • підтримано проект по відбудові житла для військовослужбовців Військово-Морських Сил ЗСУ у контексті аналізу необхідних потреб ВМС ЗСУ, який відбувся спільно із командою проекту та волонтерами з міста Одеса і вироблено альтернативні рішення по відбудові запропонованих будівель;
  • розроблено управління проектом по будівництві житла (повинен бути тестований у проекті ВМС ЗСУ);
  • випробувано нові фінансові підходи для адміністрування «черги» разом із Ощадбанком України.
Наступні кроки:
  • затвердження Міністром оборони процедури оголошення тендерів та контрактів;
  • підтримка організації Міністерства оборони України, яка займатиметься наданням житла військовослужбовцям у імплементації нових підходів, особливо, що стосується проекту по відбудові житла для військовослужбовців Військово-Морських Сил ЗСУ (зима 2016 року);
  • створення нових підходів до встановлення стандартів забезпечення житлом військовослужбовців для оновлених ЗСУ;
  • нові концепції щодо організації «черги» (лютий 2017 року).


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Проектного Офісу Реформ Міністерства оборони України defense-reforms.in.ua