На озброєння Збройних Сил України прийнятий модернізований вертоліт Ми-2

На озброєння Збройних Сил України прийнятий модернізований вертоліт Ми-2

Наприкінці 2016-го на озброєння війська прийняли модернізований вертоліт Ми-2. Як повідомляє видання Міноборони України «Народна армія», за результатами державних випробувань йому присвоєно індекс Ми-2МСБ.

Практична реалізація цього проекту тривала п’ять років. 2011-го в межах державного оборонного замовлення розпочали дослідно-конструкторську роботу, яка дістала кодову назву «Корольок». Головним виконавцем став флагман вітчизняного вертольото- й двигунобудування — запорізьке АТ «Мотор Січ».

Модернізований Ми-2 здатний перевозити вантажі та особовий склад, у тому числі зі зброєю. Вертоліт використовуватимуть і для того, щоб курсанти опановували техніку пілотування в простих та складних метеоумовах удень і вночі, а також вчилися елементів бойового застосування.

У Департаменті військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, зазначають, що типова конструкція вертольота Ми-2 зазнала суттєвих змін. До того ж модернізацію виконували одночасно з капітально-відновлювальними роботами, забезпечуючи таким чином запас календарного терміну служби, а також ресурсу як вертольота, так і його агрегатів.

Зокрема, на модернізований вертоліт встановили доопрацьовану систему керування, значно потужніший двигун нового покоління, станцію супутникової навігації, бортовий пристрій реєстрації польотних даних, аварійний радіомаяк, сигналізатор обмерзання. Запровадження цих та інших технічних новацій суттєво поліпшило основні тактико-технічні та експлуатаційні характеристики вертольота. Наприклад, витрата палива з розрахунку на одну годину польоту зменшилася на 30%, максимальна висота польоту збільшилася із 4000 до 5000 м.

Завдяки встановленому на модернізованому Ми-2 двигуну вітчизняного виробництва АИ-450В (замість старого ГТД-350) злітна потужність збільшилася із 400 до 430 к. с. До того ж новий двигун дозволяє вертольоту швидко відриватися від землі за максимальної завантаженості.

Окрім Харківського національного університету повітряних сил, певна кількість модернізованих Ми-2 надійде до підрозділів армійської авіації, оскільки там потребують вертольотів саме такого типу. Наприклад, коли треба перемістити повітрям одного-двох вузькопрофільних спеціалістів, невеликий вантаж або здійснити розвідку погоди. Для цих завдань економічно вигідніше використовувати саме модернізований Ми-2, бо він витрачає в рази менше палива, аніж, скажімо, Ми-8.

Завдяки зміні форми капотів вертоліт отримав оновлений, більш динамічний зовнішній вигляд. До речі, капоти виготовляють із сучасних композиційних матеріалів, що дозволило дещо знизити масу конструкції.

Під час проведення модернізації Ми-2 через встановлення двигуна нового типу довелося змінити не лише конфігурацію капотів, а й внести зміни в конструкцію силового набору, а також паливної, протипожежної та масляної систем і системи охолодження двигунів. Проте це тільки перший варіант модернізації Ми-2. У перспективі на вертоліт передбачають установити прилади нічного бачення, комплект керованого ракетного й стрілецько-гарматного озброєння, сучасні екранно-вихлопні пристрої та систему оповіщення про лазерне випромінювання.

Модернізований Ми-2 має значні транспортні можливості. Так, його салон розрахований на перевезення 8 осіб (не враховуючи льотчика), що значно перевищує можливості дорожчих аналогів закордонного виробництва. В подальшому область застосування модернізованого вертольота може бути розширено за рахунок появи рятувальної модифікації для екстреної евакуації хворих та постраждалих унаслідок автомобільних катастроф та інших надзвичайних ситуацій. Рятувальна модифікація може бути оснащена пошуковим прожектором, вантажною лебідкою для можливості екстреного підняття 2 осіб та іншим необхідним обладнанням.

Модернізований вертоліт Ми-2МСБ також перейняв одну з суттєвих переваг вертольота Ми-2 — можливість безангарного зберігання, яка відсутня для більшості закордонних зразків.


Матеріал підготував Сергій ВОРОНКОВ