До Верховної Ради поданий законопроект із новими сержантськими (старшинськими) званнями

Ukrainian Military Pages - нові сержантські звання законопроект

Кабінет Міністрів вніс до Верховної Ради законопроект № 6372 від 13.04.2017 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо військових звань військовослужбовців", підготовлений Міністерством оборони.

Як зазначається у пояснювальні записці, підготовка і професіоналізація Збройних Сил України має критичне значення для успіху всієї військової реформи. Основною передумовою побудови оновленого національного війська за євроатлантичним зразком є створення дієвого сержантського корпусу.

З метою реалізації Концепції розвитку професійного сержантського і старшинського складу Збройних Сил України потребує внесення змін до законодавчих актів України стосовно військових звань військовослужбовців сержантського і старшинського складу Збройних Сил України.

Прийняття закону дасть змогу реалізувати запровадження нових військових звань сержантського і старшинського складу, підвищити роль сержантського (старшинського) складу Збройних Сил України в навчанні і вихованні підлеглого особового складу та в підготовці і виконанні ними завдань за призначенням. Крім введення нових званнь проект передбачає розділення сержантського і старшинського складу на молодший та старший склад.

Законопроектом пропонується встановити такі звання сержантського і старшинського складу:

Армійські званняКорабельні звання
Сержантський і старшинський склад
Молодший сержантський і старшинський склад
сержантстаршина
старший сержантголовний старшина
головний сержантголовний корабельний старшина
Старший сержантський і старшинський склад
штаб-сержантштаб-старшина
майстер-сержантмайстер-старшина
старший майстер-сержантстарший майстер-старшина
головний майстер-сержантголовний майстер-старшина

Звання рядового та офіцерського складу згідно поданого проекту залишатимуться без змін.

Читати також: Про нові знаки розрізнення військових звань військовослужбовців

З метою врегулювання питань пенсійного забезпечення громадян, які були звільнені з військової служби, та питань проходження військової служби особами, яким були присвоєні військові звання до набрання чинності цим Законом, передбачається прирівняти військові звання сержантського та старшинського складу в таких співвідношеннях:

Попередні званняНові звання
армійські:
молодший сержантсержант
сержант
старший сержантстарший сержант
старшинаголовний сержант
прапорщикштаб-сержант
старший прапорщикстарший майстер-сержант
корабельні:
старшина 2 статтістаршина
старшина 1 статті
головний старшинаголовний старшина
головний корабельний старшинаголовний корабельний старшина
мічманштаб-старшина
старший мічманстарший майстер-старшина

Проект Закону погоджено з Міністерством інфраструктури України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України, Міністерством соціальної політики України, Службою зовнішньої розвідки України, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Управлінням державної охорони України без зауважень; із Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Державною прикордонною службою України – із зауваженнями, які враховані.

Передбачено, що у разі прийняття, закон набере чинності через шість місяців із дня, наступного за днем його опублікування.


Оновлення 19.03.2018: зареєстрований новий законопроект щодо удосконалення переліку військових звань рядового та сержантського (старшинського) складу Збройних Сил України і Національної гвардії України

Як заявляють представники Управління по роботі з сержантським складом ГШ ЗСУ, зміна назв військових звань є одним із кроків відмови від пострадянських стереотипів, новий перелік був розроблений на основі міжнародного досвіду Збройних Сил України, а також із урахуванням стандартів, прийнятих в країнах-членах НАТО.