Історія тральщика «Генічеськ»: від анексії Криму – до тренувань НАТО в Чорному морі (ФІЛЬМ)

Ukrainian Military Pages

До Дня Військово-Морських Сил – історія єдиного українського мінного тральщика «Генічеськ»: від анексії Криму – до кораблів НАТО в Чорному морі.

У перші дні березня 2014 року українські кораблі, що стоять у Криму, були заблоковані російськими військами на своїх базах. Жодна військова частина чи корабель не виконали ультиматуму: здатися або перейти на бік Росії За кілька тижнів майже всі кораблі були захоплені або мусили здатися. Останнім захопленим кораблем після двогодинного штурму став морський тральщик U311 «Черкаси».

Україна втратила ключові військово-морські бази та розвинену інфраструктуру для базування флоту. Через російську агресію флот утратив 51 корабель, під українським прапором залишилися тільки 10 кораблів та допоміжних суден. Третина військовослужбовців ВМС ЗСУ служить Україні, ще третина звільнилася, а решта перейшли на бік окупантів.

Історія єдиного українського мінного тральщика U360 «Генічеськ»: від анексії Криму — до кораблів НАТО в Чорному морі. Дві доби у відкритому морі з екіпажем маленького, але гордого корабля, провів документаліст Громадського телебачення Богдан Кутєпов.

Разом з військовими моряками Польщі, Туреччини, Іспанії та Німеччини наш тральщик шукає в акваторії міни, щоб знешкодити їх. Такі спільні з НАТО навчання не проводилися від 2004-го року. А тепер старенький «Генічеськ» лідирує в маневрах, ведучи за собою групу потужніших європейських кораблів.

Читати також: Рейдовий тральщик U360 «Генічеськ» бере участь у спільних тренуваннях з кораблями НАТО

Навесні 2014-го росіяни забрали в України переважну більшість українського флоту. Старшому мічману Олександру Бойчуку теж запропонували перейти на бік Росії в обмін на соціальні блага. Командир «Генічеська» пообіцяв поміркувати, і так виграв час для маневру. Український екіпаж спробував утекти й угнати мінний тральщик. Та втікачів наздогнали на швидкісних катерах і жорстоко побили...

«Генічеськ» – одне з небагатьох суден, яке росіяни пізніше повернули Україні, розраховуючи, що воно згодиться лише на брухт. Адже його термін експлуатації сплив ще наприкінці минулого століття. Та навіть без сучасного оснащення, на самому лиш ентузіазмі українських моряків цей корабель досі здатен чистити територіальні води України від небезпечних «подарунків», яких, як передає «матроське радіо», могли сьогодні насипати росіяни.

Як держава віддячила екіпажу «Генічеська»? В яких умовах живе і служить команда? В якому стані український військово-морський флот? Пригоди командира - «бандерівця» та його команди — в півгодинному документальному фільмі «Генічеськ» від проекту Hromadske.doc

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

U360 «Генічеськ» – єдиний український корабель протимінної оборони. За тоннажем, озброєнням і морехідними властивостями – це рейдовий тральщик. Тобто призначений для роботи на рейдах, в бухтах і річках.

Головне оснащення «Генічеська» – глибинний контактний трал ГКТ-3. Це два металеві троси, вздовж яких закріплені різаки. Щоб заглибити троси, на кінцях використовують паравани-занурювачі. А щоб розвести їх на потрібну ширину – апарати відведення.

Коли тральщик знаходить міни, різаки трала підрізають їхні сталеві троси: мінрепи. Міни спливають на поверхню, де їх підривають з артилерійської зброї. На борту «Генічеська» – спарена 25-міліметрова корабельна артустановка.

Ukrainian Military Pages

Контактне тралення – це найстаріший тип пошуку мін, який до того ж є найнебезпечнішим. Кораблі НАТО шукають вибухівку дистанційно, з допомогою сучасної електроніки. А такі тральщики, як «Генічеськ », як правило, розчищають підходи до портів. І в морі можуть працювати лише коли хвилі – до 4 балів.

Потужніших кораблів для пошуку мін в українському флоті немає: після анексії Криму Росія не повернула Україні морські тральщики.