Основні показники реформування Міністерства оборони та Збройних Сил у 2016 році

Ukrainian Military Pages

За даними щорічного видання Міністерства оборони України «Біла книга» в 2016 році, загалом у Міністерстві оборони та Збройних Силах виконано 4 382 організаційні заходи, у тому числі високозатратних 195 (див. таблицю).

Так протягом 2016 року:

З досвіду участі в антитерористичній операції удосконалена структура бойових бригад, зокрема, збільшена частка бойових підрозділів, підвищено їх вогневі спроможності, посилено підрозділи розвідки, артилерії, у першу чергу протитанкової. За рахунок удосконалення системи забезпечення збільшена автономність дій бойових бригад.

Одним із пріоритетних напрямків реформування Збройних Сил було підвищення бойових спроможностей Високомобільних десантних військ. З цією метою аеромобільні бригади переформовані у десантно-штурмові бригади з нарощуванням вогневих спроможностей.

Нарощено систему управління Повітряних Сил (сформовано управління повітряного командування «Схід»), посилено підрозділи охорони аеродромів та прикриття позицій зенітних ракетних військ.

У Військово-Морських Силах сформовано окрему артилерійську бригаду, реактивний артилерійський полк, окремий батальйон морської піхоти, а також Інститут Військово-Морських Сил Збройних Сил України Національного університету «Одеська морська академія».

Вид (рід) військ, орган управління Організаційні структури
сформовано розформовано переформовано передислоковано
Міністерство оборони233994
Генеральний штаб8443
ГУОЗ1115
Озброєння ЗСУ111-
Тил ЗСУ-1--
Сухопутні війська192192
Повітряні Сили4232
ВМС61731
ВДВ--5-
ССпО4---
Всього66674517

Упроваджено нову Концепцію розвитку професійного сержантського і старшинського складу. Протягом 2016 р. на військову службу за контрактом прийнято близько 70 тис. осіб. Разом з тим збережено призов на строкову службу як основу для формування військово-навченого резерву та підготовки контрактників.

Створено оперативний резерв військовозобов’язаних першої черги – понад 100 тис. осіб. Відновлено військовий облік близько 400 тис. військовозобов’язаних.

Виконання заходів з реформування Збройних Сил протягом 2016 р. дозволило удосконалити їх структуру та систему органів військового управління з наближенням до прийнятої у державах–членах НАТО, наростити бойовий склад видів Збройних Сил та завершити створення окремого роду сил – Сил спеціальних операцій.