10 найпотужніших тактичних дробовиків

10 найпотужніших тактичних дробовиків

У наш час існує велика кількість типів зброї з досить суворими визначальними критеріями та різноманітними особливостями. Ця добірка з 10 потужних тактичних дробовиків, доступних сьогодні на ринку, допоможе вам зробити вибір перед купівлею власної зброї.

Представлені в статті тактичні дробовики розташовані у довільному порядку, з коротким описом їх особливостей, застосування, історії створення тощо.

Читати також: Як придбати зброю в Україні: 10 простих кроків


KEL-TEC KSG


KEL-TEC KSG

Дробовик Kel-Tec KSG був створений компанією Kel-Tec CNC Industries, відомою своїми іноваційними та оригінальними розробками для цивільного ринку зброї. Вперше Kel-Tec KSG показали на виставці Shot Show 2011 в Лас-Вегасі.

Kel Tec KSG — це гладкоствольна рушниця типу «булл-пап» з поздовжньо-ковзною цівкою (помповою перезарядкою), головною особливістю якої є наявність двох трубчастих магазинів, паралельно розташованих під стволом, кожен з яких вміщує до 7 набоїв 12 калібру (або 6 набоїв 16-го калібру).

Kel-Tec KSG зовні й концептуально схожий на південно-африканський Neostead, однак конструктивно ці дві системи відрізняються практично всім.

Дробовик Kel Tec KSG має повністю «ручне» управління, а це означає, що в ньому відсутня система автозарядки, як така. Перезарядження дробовика здійснюється за допомогою поздовжньо-ковзної цівки, яка виконана з високоміцного пластику та поєднується з затвором за допомогою двох металевих тяг.

Подача набоїв здійснюється тільки з одного з магазинів, переключення між магазинами з легкістю здійснюється стрільцем вручну за допомогою перемикача в нижній частині ствольної коробки за пістолетною рукояткою.

Всі функціональні вузли цього дробовика розташовані настільки ергономічно, що виникає повне відчуття тактичної зброї в руках. А двобічний кнопковий запобіжник, розташований у верхній частині пістолетної рукоятки робить дробовик однаково зручним в експлуатації, як для правшів, так і для шульг.

Над стволом Kel-Tec KSG є планка Picatinny, на яку легко встановлюються різні оптичні та коліматорні приціли. Ще одна планка Picatinny на цівці дозволяє встановити на дробовик передню рукоятку, тактичний ліхтар або лазерный цілевказувач.


SRM ARMS MODEL 1216


SRM ARMS MODEL 1216

Вперше дробовик SRM Model 1216 був представлений на виставці Shot Show 2008 в Лас Вегасі, де компанія SRM Arms презентувала публіці свою нову серію напівавтоматичних гладкоствольних рушниць з напіввільним затвором. Родзинкою цієї серії є система подавання боєприпасів — чотирикамерні барабанні магазини.

Модель SRM 1216 — це дробовик 12-го калібру з магазином на 16 набоїв і стволом 457 мм, який з самого початку призначався для цивільного ринку зброї. Конструктори попіклувалися про те, щоб зробити зброю максимально мобільною (достатньо легкою та короткою).

SRM Arms 1216 відрізняється незвичною конструкцією з нетиповою для дробовиків автоматикою з напіввільним затвором. Уповільнення відкриття затвора здійснюється за допомогою пари роликів (аналогічно системі в зброї Heckler & Koch: G3 або MP5, а також в ранній версії автомата Stg.45 M).

Цей дробовик комплектується підствольним зйомним барабанним магазином місткістю 16 набоїв, який представляє собою блок з чотирьох паралельних трубчастих магазинів місткістю по 4 набої кожний, в єдиному корпусі. Цей корпус повертається таким чином, що подача набоїв здійснюється тільки з одного – верхнього — магазина з усього блоку.

Для зниження ваги дробовик SRM Arms 1216 обладнаний полімерним прикладом і корпусом, а необхідну міцність забезпечує сталева ствольна коробка, що складаєтся з двох половин, поєднаних між собою двома поперечними штифтами на кшталт гвинтівки М16. Розбирається зброя швидко й легко.

Рукоятка взведення, вікно для екстракції гільз і ручний запобіжник розташовані с правого боку зброї.

В базовому варіанті дробовик SRM Arms 1216 не обладнаний штатними прицільними пристосуваннями, однак на ствольній коробці є планки Picatinny, на які можна встановити різноманітні види прицілів, ЛЦВ, ліхтар тощо.

Розробникам вдалося поєднати в цій зброї цілу низку переваг: невеликі габарити, багатозарядність, тактичну мобільність, універсальне двобічне управління.

Читати також: Захист житла: головні етапи оборони квартири з вогнепальною зброєю


UTAS UTS-15


UTAS UTS-15

Гладкоствольна рушниця UTAS UTS-15 була розроблена у 2011 році турецькою компанією UTAS для військових і поліцейських, а також для цивільного ринку.

Помповий дробовик UTAS UTS-15 типу «булл-пап» 12 калібру має спарений подвійний магазин на 15 набоїв, який може подавати набої з левої або з правої «трубки», або з двох магазинів одночасно. Рушниця має ручний запобіжник, розташований ліворуч, над пістолетною рукояткою. Екстракція стріляних гільз відбувається тільки на праву сторону, вікно екстракції гільз має пилозахисну автоматичну кришку.

Конструкція подавального вузла рушниці забезпечує гарну подачу й досилання набоїв за будь-якого положення зброї.

Корпус дробовика виготовлений з ударостійкого пластику, армованого вуглеволокном, що робить його водночас міцним і легким. Канал ствола хромований, сам ствол має змінні чоки. Інтегрована планка Picatinny в верхній частині корпусу дозволяє встановлювати на дробовик UTAS UTS-15 різні прицільні пристосування. А на планку на цівці під стволом можуть бути встановлені ЛЦВ, ліхтар тощо.

Серед переваг дробовика UTAS UTS-15— зручність у користуванні, висока вогнева потужність, модульність і компактні розміри. Основні характерні особливості цієї помпової рушниці: її «булл-пап» конструкція, спарений подвійний магазин на 15 набоїв з вибором типу подачі набоїв, верхня планка для кріплення оптики, ЛЦВ та ліхтаря, а також дулова різьба на стволі для установки ДГК та інш.


VEPR-12


VEPR-12

Багатоцільовий дробовик Vepr-12, обладнаний зйомним магазином, є єдиною в своєму роді зброєю, коли йдеться про дизайн і конструктив. Цей дробовик успадкував загальну компоновку та облаштування від ручного кулемета РПК, з газовідводним механізмом та замиканням шляхом повертання затвору, однак затворна група і ствольна коробка були перероблені з урахуванням використання рушничних набоїв, а УСМ позбавлений автоспуску.

Дробовик Vepr-12 визнаний збройними силами в усьому світі. В ньому виключено виникнення такої несправності, як невикидання гільз, є можливість ведення швидкого вогню, він ергономічний та простий в експлуатації. Дробовик Vepr-12 використовують на полюванні, спортивних змаганнях і для самооборони.

Читати також: Який дробовик купити: 5 моделей від 6 тисяч гривень

MOSSBERG 500 TACTICAL PERSUADER


MOSSBERG 500 TACTICAL PERSUADER

Дробовик Mossberg 500 — одна з найбільш розповсюджених у світі багатозарядних помпових рушниць, випускається компанією O.F.Mossberg&Sons з 1962 року, призначена для полювання та самооборони, для поліції та охорони.

Mossberg 500 є помповою рушницею з ручною перезарядкою рухомою цівкою, замикання каналу ствола здійснюється бойовою личинкою, що переміщується всередині затвора за виріз у хвостовику ствола. Набої подаються з підствольного трубчастого магазина.

Дробовик сконструйований таким чином, щоб витримувати активну експлуатацію, його ергономіка гарантує виключну зручність для стрільців, а мала вага (усього 3 кг) забезпечує високу мобільність цієї зброї.

Ствольна коробка виготовлена з високоякісного алюмінію, а виступи сталевого затвора входять в казенну частину ствола, що знижує навантаження на ствольну коробку.

Ствол, затвор, більша частина УСМ та інші деталі виготовлені зі сталі, ствольна коробка (єдина номерна деталь) виготовлена з алюмінієвого сплаву та має товсті стінки, основа УСМ та пістолетна рукоятка — з пластику, приклад і цівка — з пластику або дерева.

Характерною особливістю цього дробовика є запобіжник, розташований зверху ствольної коробки та керований великим пальцем, однаково зручний при стрільбі як з правого, так і з лівого плеча.

Модифікацію Mossberg 500 Tactical Persuader можна назвати однією з кращих в цій серії.


BENELLI M4


BENELLI M4

Італійськи дробовики давно завоювали собі ім'я ринку зброї, завдяки високій якості матеріалів для виробництва зброї та функціональним особливостям.

Дробовик Benelli M4 Super 90 — гладкоствольна напівавтоматична самозарядна рушниця найвищого рівня надійності — з неї можна зробити 25 000 пострілів без необхідності замінювати жодні деталі зброї.

В дробовику Benelli M4 Super 90 встановлена автоматично регульована газовідвідна система. Замикання ствола здійснюється повертанням затвора на 2 бойових упори. Цей дробовик Benelli M4S90 має підствольний трубчастий магазин на 7 набоїв є єдиною рушницею з незадокументованою офіційно особливістю: в M4S90 можна легко зарядити 9 набоїв без подовжувача магазину, за схемою 7+1+1, де дев’ятий набій кладеться на лоток подавача. Патронник виконаний під набої 16-го калібру (76 мм), але конструкція рушниці також дозволяє йому безвідмовно працювати з набоями 12-го калібру (70 мм).

Ствол хромований із чоками, що вкручуються. На ствольній коробці є планка Weaver для установки прицільних пристосувань та інш. В штатній комплектації обладнується телескопічним розсувним прикладом.

Неповная розборка і зборка рушниці здійснюються без додаткових інструментів. Чищення M4 S90 в польових умовах після стрільби займає лише кілька хвилин.

Дробовик дуже добре зарекомендував себе, завдяки своїй невибагливості та компактності.

Читати також: Benelli M1014: Дробовик морської піхоти США надійде на цивільний ринок


REMINGTON 870


REMINGTON 870

Дробовик Remington 870 — американська гладкоствольна рушниця, вперше була представлена компанією Remington Arms у 1950 році. Завдяки своїй характерній перезарядці Remington 870 є однією з найбільш відомих помпових рушниць у світі.

Дробовик Remington 870 представляє собою помпову рушницю з підствольним трубчастим магазином і поздовжньо-ковзною цівкою, що має бічний викид гільз, подачу набоїв знизу, трубчастий магазин на 8 набоїв, розташований прямо під стволом, а також внутрішній ударник. Замикання здійснюється бойової личинкою, розташованою в затворі, що хитається, за казенну частину ствола.

Ствольна коробка виготовлена методом фрезерування з суцільного шмата сталі та є неймовірно надійною. Конструкція ствольної коробки з товстими стінками залишається незмінною вже десятки років.

Однією з великих переваг Remington 870 є практично необмежений вибір варіантів для тюнингу і доопрацювання, а також збройових аксесуарів: прикладів, ствольних накладок, прицільних пристосувань, ременів, кріплень для набовї на ствольну коробку тощо.

В штатній комплектації ствол дробовика — товстостінний, зі сталі 4140, з хромованим каналом, ресурс – не менше 30 000 пострілів.

Запобіжник Remington 870 розташований досить зручно, є можливість встановлення запобіжника більшого розміру. Також є комплекти, що дозволяють перенести кнопку запобіжника на лівий бік.

Remington 870 може комплектуватися як класичними рушничними прицільними пристосуваннями, так і гвинтовочними.

Цівка Remington 870 має дві тяги, що підвищує надійність роботи. А планка Picatinny на цівці дозволяє встановити на дробовик ліхтарик або ЛЦВ.

Достатньо мала вага дробовика Remington Model 870 дає йому гарну мобільність. А сама конструкція дробовика розроблювалася з метою забезпечити його просту й легку експлуатацію, а також надійність.

Головну перевагу цього дробовика легко виразити однією фразою: «Remington 870: It always goes bang!» — «Remington 870: стріляє завжди!»


FN SLP


FN SLP

Самозарядний поліцейський дробовик FN SLP — це відмінна тактична зброя, яку збирає та випускає бельгійська компанія FN Herstal. У 2009 році ця зброя небезпідставно отримала титул «Дробовик року 2009».

Дробовик FN SLP — це напівавтоматична гладкоствольна рушниця з газовідвідною автоматикою. Рукоятка взведення затвору розташована з правого боку. Замикання каналу ствола відбувається за допомогою затвора, який складається з двох частин.

Дробовик FN SLP простий в експлуатації, дозволяє вести швидку стрільбу, має ергономічний функціонал і інтуїтивно розташовані органи управління. Всі рушниці SLP поставляються з ключами для ручного запобіжника, кнопка якого розташована за спусковим гачком.

Ствол хромований і має змінні чоки Standard Invector. Також доступні стволи для спортивної стрільби. Ствольна коробка дробовика FN SLP виготовлена з алюмінієвого сплаву, на ній встановлена планка MIL-STD-1913 для кріплення різноманітних аксесуарів.

Подавання набоїв здійснюється з алюмінієвого трубчастого підствольного магазину, що має подовжувач. Прицільні пристосування регульовані, високопрофільні, складаються з цілика й мушки.

Приклад і пістолетна рукоятка виконані з ударостійкого пластику. Приклад має три потиличника різної товщини, а пістолетна рукоятка – змінні щічки під різні типи долоней.


SUPER BLACK EAGLE II SHOTGUN


SUPER BLACK EAGLE II SHOTGUN

Легендарний дробовик Benelli Super Black Eagle протягом 25 років був найпопулярнішею зброєю серед мисливців на пернату дичину. А спеціальну модель Benelli Super Black Eagle II випустили до 25-річного ювілею компанії Benelli.

Конструкція та дизайн дробовика Benelli Super Black Eagle II роблять його першокласною зброєю, яка призначена для активної експлуатації у найсуворіших умовах, і результат дійсно вражає. Потужність, зручність, кучність, стійкість, скорострільність і надійність – ось основні відмінні переваги Super Black Eagle II.

Дробовик Super Black Eagle II — самозарядна напівавтоматична рушниця з магазином місткістю 3+1 набій калібру 12/89 Super Magnum. Кріогенна обробка стволів і змінних чоків забезпечує відмінний бій зброї. Новий, агресивний і оригінальний дизайн запобіжної скоби і спускового гачка полегшує доступ до спуску, підвищує надійність і зручність хвату. Матова ствольна коробка з нікеля стійка до корозії.

Дробовик обладнаний стволом довжиною 71 см з трьома змінними чоками: Extended Crio IC, Extended Crio M та Extended Crio F. Витягнута, люмінесцентна червона мушка допомагає стрільцеві точно прицілитися. Приклад Benelli ComforTech зменшує віддачу, і в той самий час знижує дуловий підкид приблизно на 40%.

Загальна довжина рушниці — приблизно 126 см, важить дробовик трохи менше 3.3 кг і, незважаючи на свою вагу, цей самозарядний дробовик залишається простим в експлуатації та дуже міцним.

Ця зброя відмінно підходить як для полювання, так і для спортивної стрільби, а також тактично використовується правоохоронними органами.


BENELLI SUPERNOVA


BENELLI SUPERNOVA

Однією з найпопулярніших рушниць для самооборони є помповий дробовик Benelli Supernova. Це надійна, універсальна, безпечна і довговічна зброя, яку вибирають мисливці, спортсмени, а також цивільне населення в якості засобу захисту.

Дробовик Benelli Supernova гарантує оптимальне функціонування з використанням усього ряду набоїв калібру 12. Крім того, конструкція цієї міцної та практичної рушниці покликана забезпечити максимальний комфорт і швидку вскидку.

З метою підвищення загальної якості дробовика, компанія Benelli також додала в нього кілька додаткових можливостей, включаючи можливість установки додаткових пристроїв та пристосувань. Серед характерних особливостей цього дробовика: суцільна й міцна ствольна коробка, збільшена спускова скоба, міцна та надійна, а також приклад, який поставляється одразу з комплектом додаткових накладок.

У дробовику Benelli Supernova впроваджена система ComforTech, яка зменшує віддачу на 47% без збільшення ваги рушниці, підвищує комфортність стрільби, що відчувається від час кожного пострілу. Ця комплексна система складається з приклада, потиличника і гребеня, які отримали підвищену еластичність, що дозволяє гарно поглинати енергію віддачі.

З обох боків прикладу, виготовленого з високотехнологічного полімеру, є 12 отворів у формі бумеранга, призначення яких – збільшити гнучкість приклада і перешкодити розповсюдженню імпульсу віддачі. Потиличник і гребінь мають особливу анатомічну форму, що збільшує площину контакту з плечем і щокою стрільця та оптимізують розподіл енергії віддачі. Потиличник і гребінь приклада виготовляються з матеріалу Technogel, створеного в результаті глибоких наукових досліджень, проведених на замовлення Benelli.

Ложа і цівка виготовлені з технополімеру Rilsan, стійкого як до високих, так і до низьких температур. Частково на ложу і на цівку нанесене спеціальне рифлення Air Touch, рел’єф якого оснований на аеродинамічних якостях сферичних поверхонь, що сприяє природній вентиляції долоні і надійному утриманню зброї за будь-яких умов. Оздоблення Comfort Touch не тільки підкреслює естетичну самобутність рушниці, а ще є дуже приємним на дотик.

Висока функціональність, скорострільність і точність, привабливий і сучасний дизайн, простота розборки, завдяки незначній кількості комплектуючих, а також швидка та нескладна процедура технічного обслуговування: все це характерні елементи рушниці SuperNova Benelli.

Читати також: Три найчастіші питання про зберігання, транспортування та застосування зброї в Україні


ua en
Використані джерела:
tactica.kiev.ua

довідник озброєння і військової техніки