НВК «Іскра» передав ЗСУ дві нові станції комплексу РЕБ Р-330УМ «Мандат-Б1Е»

Ukrainian Military Pages

Науково-виробничий комплекс «Іскра», що входить до складу ДК «Укроборонпром», успішно освоїв виробництво виробів із комплексу перешкод Р-330УМ «Мандат-Б1Е» та відвантажив перші дві станції для виконання завдань за призначенням до Збройних Сил України.

Як зазначив начальник представництва замовника підполковник Анатолій Саневич, вироби Р-330УВ1М та Р-330УВ2М дуже необхідні на фронті. Вони успішно пройшли кваліфікаційні випробування та за рядом характеристик не мають аналогів у світі.

Начальник відділу організації забезпечення технікою РЕБ Центрального управління РЕБ Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України підполковник Юрій Мотолига, який брав участь у проведенні випробувань і здійснював приймання станцій, зазначив: «Сьогодні в Україні немає жодного підприємства, за винятком КП «НВК «Іскра», яке здатне розробити та виготовити сучасні засоби РЕБ». Він також особисто подякував колективу підприємства за виконану роботу і пообіцяв керівництву КП «НВК «Іскра» зробити все можливе, щоб у підприємства була перспектива з виготовлення засобів РЕБ та їх подальшої модернізації.

Перший зразок мобільного комплексу РЕБ «Мандат» у складі семи станцій був розроблений і виготовлений Публічним акціонерним товариством «Топаз». У 2014 році комплекс пройшов державні випробування і був прийнятий на озброєння, але, в силу обставин, його виготовлення на ПАТ «Топаз» у Донецьку стало неможливим.

В 2015 році керівництвом КП «НВК «Іскра» спільно з Міністерством оборони України було прийнято рішення "Про порядок організації виробництва комплексу Р-330УМ на площах КП «НВК «Іскра». Це рішення дало старт відновленню виробництва. Одночасно з поновленням виробництва, конструктори НВК «Іскра» провели величезний обсяг конструкторських робіт, пов’язанних з імпортозаміщенням та заміною постачальників складових та комплектуючих.

Автоматизований комплекс радіоперешкод Р-330УМ «Мандат-Б1Е» - це сучасний комплекс радіоелектронної боротьби, призначений для виявлення та радіоподавлення короткохвильових і ультракороткохвильових ліній зв’язку з фіксованими робочими частотами та ліній з програмною перебудовою робочої частоти прицільними за частотою і часом, а також загороджувальними перешкодами.

Склад комплексу Р-330УМ:

  • автоматизована станція радіорозвідки та управління засобами комплексу Р-330РДМ;
  • автоматизована станція радіоперешкод короткохвильового радіозв’язку Р-330КВ1М;
  • автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв’язку Р-330УВ1М;
  • автоматизована станція радіоперешкод ультракороткохвильового радіозв’язку Р-330УВ2М.

Станції комплексу розміщені на базовому шасі КрАЗ-6320.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram

ua en
Використані джерела:
Офіційний веб-сайт ДК «Укроборонпром»
НВК «Іскра» розробляє сучасні РЛС та освоїла виробництво комплексів РЕБ «Мандат-Б1Е»

довідник озброєння і військової техніки