Диригент вогню: комплекс автоматизованого управління (КАУ) артдивізіоном «Оболонь-А»

Ukrainian Military Pages

Львівське державне підприємство «ЛОРТА» (Львівське об'єднання радіотехнічної апаратури) на виставці «Зброя та безпека 2017» представило комплекс автоматизованого управління артилерійським дивізіоном (батареєю) «Оболонь-А».

Цей проект є вкрай важливим і необхідним для української армії, яка вже не перший рік очікує на завершення розробки, проведення випробувань та початок серійного виробництва.

Комплекс «Оболонь-А» включає в себе:

Всі машини можуть випускатися як на гусеничному ходу (для самохідної артилерії) так і на колісному (для причіпної артилерії) шасі.

Фактично це автоматизована система управління нового покоління і високого інтелектуального рівня. Вона забезпечує у реальному масштабі часу комплексування бойових підрозділів з усіма видами далекої і ближньої розвідки, прийом і обробку даних про десятки цілей.

Машина начальника штабу дивізіону (1В26-2) на колісному шасі (КраЗ) - Ukrainian Military Pages Машина начальника штабу дивізіону (1В26-2) на колісному шасі (КраЗ) на «Зброя та безпека-2017».

Комплекс «Оболонь-А» в автоматизованому режимі здійснює управління рухом підрозділу на марші, розгортання з маршу батарей (вогневих засобів) на довільних вогневих позиціях. Комплекс управління вогнем дивізіону може одночасно обробляти інформацію відразу про десятках цілях, працюючи з власними і доданими наземними і повітряними засобами розвідки, а також з інформацією від вищого начальника.

«Оболонь-А» дозволяє у автоматичному режимі здійснювати планування вогню, передачу цілевказівок кожному вогневому засобу, розгортання бойових машин з маршу і відкриття вогню за декілька секунд.

Прив’язка здійснюється відразу після зупинки для заняття позицій. Через термінали на вогневих засобах розрахунки отримують цілевказування і дані для стрільби, через них же на машини управління передається інформація про стан самих вогневих засобів, боєкомплект тощо. У разі необхідності зміна вогневої позиції проводиться швидко, до нанесення противником удару у відповідь.

Так, наприклад, машина старшого офіцера батареї 1В26-1 повністю виконує усі розрахунки і артилерійські завдання, які повинні проводитися для підготовки стрільби батареєю. Для цього у машині є п'ять комп'ютеризованих робочих місць. Комп’ютери сучасні, захищені, шведського виробництва, а програмне забезпечення вітчизняне - розробка фахівців «Львівського науково-дослідного радіотехнічного інституту».

Машина старшого офіцера батареї (1В26-1) на гусеничному шасі (МТЛБу) - Ukrainian Military Pages Машина старшого офіцера батареї (1В26-1) на гусеничному шасі (МТЛБу) на «Зброя та безпека-2015».

При розробці виробів і блоків машин комплексу «Оболонь» використана сучасна елементна база провідних зарубіжних виробників. Окрім захищених комп’ютерів, це також і мікроконтролери, мікропроцесори, програмовані логічні матриці, цифрові і аналогові мікросхеми, сучасні елементи індикації, активні напівпровідникові елементи і т.п.

Читати більше: Комплекс уніфікованих технічних засобів для командно-штабних машин та вогневих засобів артилерії

Важливим компонентом машин є комплексна система топогеодезичної прив'язки, яка складається не тільки з засобів супутникової навігації, а й з високоточної інерційної системи оригінальної розробки, ядром якої є гірокурсовказувач американського виробництва. Зв’язок між машинами забезпечується як у голосовому, так і у телекодовому режимах – завдяки сучасним радіостанціям, що здатні працювати в умовах радіоелектронної боротьби

Застосування комплексу «Оболонь-А» навіть без змін дальності і точності стрільби самих артсистем може підвищити ефективність вогню дивізіонів і батарей у 2-5 разів.

Звісно, такий приріст можливостей забезпечує цій розробці і експортний потенціал, включно з іншими вітчизняними розвідувальними системи, які забезпечують необхідними даними «Оболонь». Зокрема, це комплекс звукометричної розвідки «Положеніє-2», комплекс радіолокаційної розвідки «Зоопарк-3», безпілотні літальні апарати, які використовуються для розвідки та корегування вогню артилерії.



Використані джерела:
Defense Express

довідник озброєння і військової техніки