Командування ВМСУ вирішує долю корвету U206 «Вінниця» за результатами обстеження

Ukrainian Military Pages

Наприкінці вересня судноверф «Україна» Одеського порту прийняла у док №4 багатоцільовий корабель Військово-Морських Сил України - корвет «Вінниця».

В ході проведення докових робіт проводилось обстеження судна щодо економічної доцільності його відновлення, ремонту та модернізації. У 2013 році піднімалося питання щодо списання корабля. Останнім часом у складі Військово-Морських Сил рахувався як навчальний корабель та не входив до бойового складу.

Читати також: Корвет «Вінниця» піднято у док судноремонтного заводу Одеського порту - далі у Київ (відео)

Як повідомляє Depo.Вінниця, за результатами обстеження корвету, наприкінці листопада, проведено узгоджувальну нараду між представниками Командування ВМС та промисловості. Наразі йде процес прийняття рішення, ще є два тижні, аби вирішити, що робити із кораблем, - повідомив перший заступник Командувача Військово-морських сил ЗСУ України Роман Гладкий.

«Нам повідомили результати огляду судна та пропозиції щодо його відновлення, ремонту, модернізації чи заміни окремих зразків озброєння, - каже Роман Гладкий. - Стан корпусу корабля зрозумілий та складний, там є проблеми. Зараз ми думаємо над тим, як будуть співвідноситися ціна робіт та результат. Бо якщо, скажімо, відновлення корвета коштуватиме півмільярда доларів, то вигідніше буде за ці кошти купити три катери. Підійти до вирішення долі корвета «Вінниця» треба виважено».

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Корвет «Вінниця» (прикордонний сторожовий корабель проекту 1124П, шифр «Альбатрос») був закладений на Зеленодольському суднобудівному заводі 23 грудня 1975 року та спущений на воду 12.09.1976. У грудні 1976 введений до складу 5-ї окремої Балаклавської бригади прикордонних сторожових кораблів Західного ОК МЧ КДБ СРСР.

У червні 1992 року увійшов до складу Морських частин Державного комітету з охорони кордону України. В січні 1996 року переданий ВМС ЗСУ. Військово-морський прапор України піднято 19 січня 1996 року, корабель перекласифікований в корвет і перейменований на «Вінницю» (до цього іменувався «Дніпро»).

Як повідомляв на початку року командувач ВМС Ігор Воронченко, обстеження з прийняттям рішень щодо подальшого використання також планувалось провести щодо тральщика «Генічеськ» і навчальних катерів.