40-мм автоматичний гранатомет УАГ-40 пройшов державні випробування

Ukrainian Military Pages

Поточного року завершилися державні випробування вітчизняного гранатомета УАГ-40.

УАГ-40 (універсальний автоматичний гранатомет калібру 40 мм) – 40-мм автоматичний станковий гранатомет зі стрічковим живленням розроблений КБ «Точні механізми».

За словами керівника проекту Олега Слінька, загальна вага гранатомета становить 30 кілограмів. Тобто його можуть переносити два бійці: один – безпосередньо гранатомет, другий — боєкомплект. Для порівняння - американський аналог (МК-19) удвічі важчий – 65 кг.

Ukrainian Military Pages УАГ-40 у складі бойових модулів ОБМ та ОБМ міні на «Зброя та безпека-2017». Фото © U.M.P. УАГ-40 на виставці «Зброя та безпека-2017». Фото © Ukrainian Military Pages

Механізм УАГ-40 побудований на основі автоматики з вільним затвором. Накол капсуля і постріл відбуваються в накаті затвора. Подача гранат - стрічкова (американська металева стрічка М16). Гранати - високошвидкісні, використовуються всі існуючі типи гранат стандарту НАТО (40х53 мм).

Якщо порівняти всі 40-міліметрові гранатомети, що нині випускаються, то за показниками «низька вага — висока влучність» гранатомет займає передові позиції. При цьому конструкція містить невелику кількість деталей, нові технології покриття, зокрема й каналу ствола.

Ukrainian Military Pages

Як відомо, покращити влучність стрільби з гранатомета можна шляхом зменшення віддачі, а також вібрації ствола під час пострілу. Тому вітчизняні фахівці запровадили багатоступінчасту нарізку ствола. Вона виконує функцію дзиґи, яка крутить конструкцію, але при цьому сама залишається на місці в одному положенні

Читати також: 40-мм автоматичний гранатомет УАГ-40

До того ж у вітчизняній конструкції боєць сидить на тринозі, в такий спосіб вона додатково врівноважена та має всі функції точного підведення.

Виробництво гранатометів та боєприпасів налагоджено на київському ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському».

Ukrainian Military Pages 40х53 мм постріл з осколково-фугасною гранатою на «Зброя та безпека-2017». Фото © U.M.P.

Серед номенклатури пострілів 40х53 мм, що виробляються підприємством - осклолково-фугасний ВГОФ-40 (радіус ураження 10 м), осколково-кумулятивний ВГОК-40 (бронепробиття до 80 мм) та інертний (тренувальний) ВГИ.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram