Правила розробки нарукавних знаків (емблем) Збройних Сил України (документ)

Правила розробки нарукавних знаків (емблем) Збройних Сил України (документ)

Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України затверджено Інструкцію щодо розробки нарукавних знаків (емблем) військових частин Збройних Сил України.

Нарукавний знак (емблема) – це призначена для носіння на рукаві визначених предметів військової форми одягу сукупність об’єднаних певним чином характерних ознак, що використовується як офіційно відмітний символ військово-значимої інформації.

Документ визначає, що нарукавний знак (емблема) розробляється з урахуванням:

  • специфіки діяльності військової частини, її належності до певного виду Збройних Сил України, роду військ (служби);
  • історії українського війська та новітніх бойових традицій військової частини, що виникли під час російсько-українського збройного конфлікту (для частин, що існували в час війни);
  • місця дислокації військової частини без вторгнення до територіальної та муніціпальної символіки, які є виключною компетенцією місцевих громад, без погодження з якими використання повних гербів та інших символів громад є недоречним.

Знак можуть мати військові частини включно до окремого батальйону та йому рівні.

Військові частини, які перебувають на окремому штаті, мають (або не мають) загальновійськовий номер та організаційно входять до складу з’єднання, використовують емблему, встановлену для з’єднання.

Наприклад, військовослужбовці 190-го навчального центру, який організаційно входить до складу Житомирського військового інституту імені С.П. Корольова, носять емблему інституту.

В основі знака (емблеми) повинна лежати замкнена фігура – британський геральдичний щит. Розмір знака (емблеми) не повинен перевищувати 100 мм у висоту і 90 мм у ширину, при використанні круга його діаметр не повинен перевищувати 90 мм. Знак має мати не більше 4 кольорів.

Знак має мати не більше 4 кольорів. Розміщення елементів темних кольорів на темному тлі чи світлих на світлому забороняється. Знак може нести загальновійськовий номер частини, в особливих випадках, коли інших способів підкреслити її особливість немає. Або девіз, за умови, якщо він не довший за 3-4 коротких слова. На емблемах кораблів та суден Військово-Морських Сил можуть розміщуватися іменні назви кораблів та суден.

Інструкцією також визначається можливий порядок відображення специфіки діяльності військової частини, її належності до певного виду військ, історії та бойових традицій та місця дислокації.

Окрім вимог до нарукавних знаків, інструкція також містить перелік заборон для використання, зокрема заборонено:

  • повторювати знаки (емблеми) інших військових частин та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, а також військових частин збройних сил іноземних держав;
  • використання Державного Герба України;
  • розміщення будь-яких написів, крім випадків що підпадають під пункт 2.7.;
  • використання посилань, візуальних натяків чи будь-якого іншого, що пов'язує із періодом СРСР;
  • використання портретних зображень особливо видатних державних, громадських діячів і воєначальників або словесне використання імені (особи, чиє ім'я надано підрозділу);
  • відображення місця дислокації військової частини написом з назвою міста, області і т.п.;
  • відображення наявних державних нагород.

Повний текст Інструкції:

Пряме посилання


ОНОВЛЕННЯ:


Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України розроблені методичні рекомендації щодо окремих питань військової символіки.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram