Без квартирної черги і щорічних рапортів — порядок виплати компенсації за піднайом житла змінять

Міноборони заборгувало військовим

Кількість військовослужбовців, які зможуть отримувати грошову компенсації за піднайом (найом) жилих приміщень збільшиться, а сам механізм призначення та виплати компенсації буде удосконалено та спрощено.

Як стало відомо Ukrainian Military Pages, Головним квартирно-експлуатаційним управлінням Збройних Сил України вже опрацьовано та направлено на погодження відповідні зміни до нормативно-правових актів, зокрема:

  • до Порядку виплати грошової компенсації військовослужбовцям..., затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2013 №450 — щодо виплати грошової компенсації без обов'язкового перебування військовослужбовця на квартирному обліку;
  • до Інструкції про організацію забезпечення військовослужбовців ЗСУ та членів їх сімей жилими приміщеннями, затв. наказом Міністерства оборони України від 30.11.2011 — щодо скасування норми про необхідність щорічного подання комплекту документів для отримання грошової компенсації.

Нагадаємо, що 16 березня Президент підписав прийнятий Верховною Радою законопроект №5027 яким поширено виплату компенсації на військовослужбовців рядового, сержантського та старшинського складу військової служби за контрактом.

Але відповідних змін до порядку виплати компенсації ще не внесено, і наразі вона виплачується лише таким категоріям військовослужбовців Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держспецзв’язку та Держспецтрансслужби:
  • офіцерам, які не забезпечені жилими приміщеннями за місцем проходження військової служби, не отримали за рахунок держави грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення та перебувають на квартирному обліку, а також якщо військова частина не орендує для них та членів їх сімей житло;
  • курсантам вищих військових навчальних закладів, які мають сім’ї, у разі ненадання їм жилої площі в сімейних гуртожитках, відсутності таких гуртожитків та жилого приміщення за місцем проходження військової служби (навчання).

На цей рік розміри компенсації для військовослужбовців ЗСУ встановлені наказом Міністерства оборони України від 15 лютого 2018 № 65, для військовослужбовців інших відомств — наказами відповідних керівників.

Посилання на повні тексти нормативних документів з питань грошового, речового, житлового та соціального забезпечення можна знайти на сторінці сайту «Норми забезпечення військовослужбовців» .