Флот набуватиме оперативних спроможностей у три етапи

Флот набуватиме оперативних спроможностей у три етапи

Відновлення та розвиток ВМС України відбувається в умовах значної переваги противника у бойовому та економічному потенціалі, що визначає пріоритети та шляхи досягнення мети.

Про це пише Оборонно-промисловий кур'єр з посиланням на Міністерство оборони.

У Міноборони пояснили, що, враховуючи значну перевагу Російської Федерації у поточному бойовому потенціалі на морі (10:1) та інвестиціях у перспективне кораблебудування (20-60:1), успішність дій ВМСУ має ґрунтуватися на асиметричній, про-активній та дуже швидкій протидії супротивнику у напрямку найбільш вразливих його місцях.

Інформаційна обізнаність, швидкий маневр, раптовість, взаємодія та високоточна зброя мають стати основою успіху у боротьбі проти сильнішого супротивника.

Згідно з концепцією протидії противнику, виходити на оперативну спроможність надводних сил доцільно поступово, у три етапи: у прибережній зоні – 12 міль (Coastal), у ближній морській зоні –до 200 міль (Littoral), й у дальній морської зоні – за межами Чорного моря (Blue waters).

Керівництво ВМС очікує, що зростаючи, економіка дозволить поступово збільшити асигнування на будівництво не лише легких сил («москітного флоту»), але й кораблів «класичного флоту»: з нинішніх 70-90 млн дол. на рік до 100-400 млн. дол. на рік у майбутньому, враховуючи також потреби на переозброєння інших родів ВМСУ (авіації і берегової оборони).

Торік заступник начальника штабу КВМС Андрій Риженко, представив концепцію, яка передбачає, що у найближчі чотири роки ядром надводних сил мають стати три основні типи «москітів»: пошуково-ударні (протикорабельні ракети, торпеди, артилерія, ПЗРК), патрульно-рейдові (багатоцільові, артилерія до 30-мм, ПТРК, ПЗРК) і протимінні, здатні виконувати всі завдання морських операцій в прибережній зоні згідно Морської доктрини НАТО AJP-3.1. Після чого можна розпочати наступний етап – побудову більших кораблів для дій у відкритому морі.

Щодо практичної реалізації планів, то як вже відомо, цього літа очікується закладка першого ракетного катеру удосконаленого проекту «Лань», що буде озброєний протикорабельними ракетами «Нептун», які проходять випробування.

Також у планах на літо спуск на воду двох десантно-штурмових катерів проекту 58181 (шифр «Кентавр»), завершення випробувань та включення до бойового складу флоту чотирьох малих бронекатерів проекту 58155, шифр «МБАК» (Гюрза-М).

Після приведення у технічну готовність очікується надходження двох патрульних катерів типу «Айленд» (Island) зі складу Берегової охорони США, що мають повну водотоннажність 168 т, довжину 34 м, дизель потужністю 6200 к.с., який забезпечує швидкість до 29,5 вузлів.

Крім того, як повідомив командувач ВМС Ігор Воронченко, минулого року відновилось фінансування державної цільової оборонної програми «Корвет» проекту 58250.