Для 184-го навчального центру придбано сучасне водолазне спорядження та обладнання

Для 184-го навчального центру придбано сучасне водолазне спорядження та обладнання

У 184-ому навчальному центрі Національної академії сухопутних військ для підготовки військових фахівців водолазної справи нещодавно було придбано сучасне водолазне спорядження та обладнання для його обслуговування.

За словами начальника циклової комісії загальновійськових дисциплін майора Анатолія Кухаря, який відповідає за водолазну підготовку в одному з навчальних батальйонів центру, за останній час було придбано три комплекти спорядження для виконання спеціальних завдань під водою.

Це нам дає можливість організувати одночасну підготовку щонайменше 5-6 фахівців-водолазів. А за півроку ми тепер можемо підготувати до чотирьох десятків таких спеціалістів. Окрім того, ми маємо змогу розгорнути евакуаційно-рятувальний пост для забезпечення переправи через водну перешкоду.

Серед новинок, що тепер є у розпорядженні інструкторів 184-го навчального центру, окрім сучасних водолазних костюмів та високотехнологічних дихальних систем, також є низка й спеціального обладнання: ножі аквалангіста, підводні ліхтарі, годинники, компаси й, навіть, наручні комп’ютери пірнальників, котрі дозволяють контролювати життєво важливі показники та стан обладнання під час занурення.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

На окрему увагу заслуговує система зв’язку, яка спеціально розроблена для використання у підводному середовищі. Та, яка відтепер служитиме в інтересах підготовки військових водолазів, є бездротовою і дозволяє підтримувати зв’язок як між групою водолазів, так і з тими, хто залишається на поверхні. За своїми тактико-технічними характеристиками ці засоби зв’язку здатні працювати на глибині до 20 та на відстані до 1 500 метрів.

Одним з перших можливості нового водолазного спорядження випробував на собі інструктор з водолазної підготовки сержант Олександр Любенко. Військовослужбовець не приховує свого задоволення від використання нового костюму та дихальної системи.

Мені, до прикладу, дуже подобається, що в кожній дихальній системі є додатковий дихальний апарат — так званий актопус. У разі виходу з ладу основного актопусу, можна використати його. Також він може стати у нагоді, якщо щось трапиться із дихальною системою другого водолаза. І це врятує йому життя.

За його словами, навички з водолазної підготовки є надзвичайно потрібними для цілої низки військових спеціалістів, зокрема, для військових інженерів, розвідників, військовослужбовців Сил спеціальних операцій, морських піхотинців тощо. Не може не тішити і той факт, що тепер питання забезпечення таким сучасним й, водночас, дорого вартісним спорядженням, тепер на себе взяла держава.


Читати новини від Ukrainian Military Pages у Telegram


Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Національного університету сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного

довідник озброєння і військової техніки