Дослідження конструктивних особливостей та ТТХ бойових броньованих машин типу MRAP

Автори: М.Г. Грубель, Л.В. Крайник, В.П. Хоменко
Дослідження конструктивних особливостей та ТТХ бойових броньованих машин типу MRAP

У статті обґрунтована актуальність дослідження конструктивних особливостей бойових броньованих машин (ББМ) типу MRAP, військово-наукового і науково-технічного супроводження робіт з підвищення захищеності військової автомобільної техніки (ВАТ).

Постановка проблеми. Досвід застосування Збройних Сил (ЗС) у війнах і конфліктах останніх десятиліть свідчить про те, що більшість із них перебігає не як збройне протистояння двох регулярних армій із всіма необхідними елементами бойових порядків військ. Як правило, відсутня чітка лінія фронту, у зоні збройного конфлікту знаходиться велика кількість незаконних збройних формувань (НЗФ) і форми та способи мають характер гібридної війни. Крім того, досвід ведення бойових дій, які ведуться на сьогодні на сході нашої країни, аргументує стійку тенденцію пріоритетності у використанні табельних мін та саморобних вибухових пристроїв (СВП) [1].

До СВП відносяться пристрої, виготовлені та встановлені довільним способом, які містять у собі вибухові, запалювальні або отруйні хімічні речовини. Вони використовуються для руйнування, знищення або виведення з ладу обраних цілей – знищення (поранення) військового та цивільного персоналу, місцевого населення, виведення з ладу або пошкодження транспортних засобів і броньованої техніки. Для виготовлення СВП використовуються боєприпаси військового призначення і вибухові речовини непромислового виробництва. В таких умовах вирішальну роль відіграють машини, що мають посилений захист від мін і СВП, оскільки використовувані автомобілі здебільшого не мають броні, а броньовані автомобілі та танки в цих конфліктах беруть участь в меншій кількості.

lost HMMWV M1114 80 oaembr lost HMMWV Підрив HMMWV M1114 80 одшбр на протитанковій міні ТМ-64, серпень 2016р. Внаслідок підриву загинув водій і двоє військових, які сиділи позаду, ще двоє дістали поранення. Фото © Тиск

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Аналіз робіт [2][3] свідчить, що країни-учасники блоку НАТО, Росія, Китай та Україна, збільшуючи за останні роки військові бюджети, значну увагу приділяють переозброєнню на нові зразки озброєння та військової техніки (ОВТ), з огляду на існуючі виклики та загрози, запроваджуючи у них сучасні технології.

Аналіз впливу бронювання ВАТ на тяговошвидкісні властивості вказує на зниження швидкостей руху, погіршення прохідності, керованості, підвищені витрати палива [4]. Це підтверджує необхідність розробки спеціальних броньованих автомобілів, які вже на етапі проектування розробки і доводки повинні враховувати особливості їх експлуатації. Крім цього відпрацьовуються основні критерії, що враховують:

  • набутий досвід ведення бойових дій, роль і місце сучасних ББМ типу MRAP;
  • другий пункнауковий супровід даних розробок – розроблення концепції виготовлення, компонувальних схем, тактико-технічних характеристик та інше;
  • можливості щодо розвитку ББМ виробничими підрозділами ВПК.

Також, аналізуючи роботу [5], необхідно зазначити, що проведені дослідження стосуються броньованого захисту ЛБМ, де виконано огляд найбільш використовуваних шляхів підвищення рівня захищеності. Запропоновано підходи до оцінки рівня захищеності, наведено деякі результати числового моделювання під час дії ударних хвиль від потужних вибухів на корпус броньованих машин та результати оцінки корпусів ЛБМ на можливість пробиття стрілецькою зброєю.

Цікавою є робота [6] з точки зору розроблення методики оптимізації основних конструктивних параметрів елементів ґратчастих протикумулятивних екранів для захисту від кумулятивного боєприпасу, зокрема від гранат ручного протитанкового гранатомета.

Також у роботі [7] проаналізовано проектно-технологічні параметри бронекорпусів, які впливають на їх міцність, жорсткість, захищеність та динамічні властивості цих бронекорпусів. За допомогою цілеспрямованого варіювання параметрів досягається потрібний рівень тих чи інших тактико-технічних характеристик ББМ.

Крім того у роботах [1][8] наведено існуючу класифікацію сучасних ББМ типу MRAP, що використовуються в арміях США, Росії.

В Україні існує гостра необхідність розширити номенклатуру ББМ типу MRAP для забезпечення ЗС України, що відповідають стандартам НАТО, враховуючи вітчизняні наукові розробки та набутий практичний досвід щодо бронювання.

У зв’язку з цим сформульована наступна мета статті: дослідження конструктивних особливостей даних машин, їх технічних характеристик, наявного озброєння, способів застосування. Це дозволить вже на етапі проектування забезпечити необхідне поєднання тягово-швидкісних властивостей, вогневих можливостей та захищеності. Важливим також є удосконалення методик бронювання, які б враховували стандарти бронювання, що є чинними у країнах НАТО, та базувалися на вітчизняних розробках щодо бронювання [5][6][7][9].

Основна частина

Бронеавтомобілі з захистом від мін і засідок, MRAP (англ. Mine Resistant Ambush Protected, MRAP) – клас броньованих військових автомобілів, спеціально розроблених для захисту екіпажу від підриву на СВП та засідок (стрілецької зброї).

На відміну від звичайних броньованих автофургонів (рис. 1, а) машини класу MRAP (рис. 1, б) мають високий силует, що формується клиноподібною формою днища для розсіювання ударної хвилі від міни. Багато сучасних моделей MRAP використовують стандартні шасі повноприводних автомобілів.

Ukrainian Military Pages Рис. 1. Конструктивні особливості ББМ

Головною особливістю автомобілів серії MRAP є їх вузька спеціалізація: патрулювання в міських умовах і полі, супровід колон і доставка особливо важливих вантажів. Поряд з тим рух пересіченою місцевістю ускладняється через особливості конструкції кузова і велику вагу.

Кузова цих бронеавтомобілів спроектовані спеціально для підвищення стійкості при підривах на мінах і СВП. Днище всіх варіацій MRAP виготовлено у вигляді клина і посилене бронепластинами (рис. 1, б).

Вибухи під машиною хоча і не гарантують збереженість самого транспорту, але збільшуються шанси виживання екіпажу і десанту.

У США ББМ типу MRAP поділяють на 3 категорії у залежності від маси та габаритів (рис. 2)

Ukrainian Military Pages Рис. 2. Класифікація ББМ типу MRA США

У РФ за прикладом США броньовані автомобілі поділяються на 3 типи, а саме:

  • легкі бронеавтомобілі – автомобілі класу «Тигр», до яких відносяться «Тигр-М» (ГАЗ-233114), і його аналог, бронеавтомобіль «Рысь LMV M65» (IVEKO), КамАЗ-43269 («Выстрел»), «Булат», «Скорпион» та інші;
  • середні бронеавтомобілі – автомобілі класу «Волк», до яких відносяться: ВПК-3927 «Волк» та бронеавтомобіль «Горец-К» з відповідним доопрацюванням;
  • важкі бронеавтомобілі – автомобілі класу «Тайфун», до яких відносяться автомобілі на базі КамАЗ «Тайфун-К» і на базі Урал «Тайфун-У» Урал-63095 і Урал-63099.

Загальними особливостями підходу до забезпечення протимінного захисту на автомобілях цього класу є раціональна V-подібна форма нижньої частини корпусу, підвищена міцність днища за рахунок застосування сталевих броньових листів великої товщини та обов'язкове застосування спеціальних енергопоглинаючих сидінь.

Захист забезпечується тільки для модуля з десантом. Все, що знаходиться «ззовні», у тому числі моторний відсік, або не мають захисту взагалі, або захищені слабо. Ця особливість дозволяє витримувати підрив досить потужних СВП за рахунок легкого руйнування «зовнішніх» відсіків і вузлів з мінімізацією передачі впливу на жилий модуль (рис. 3, б, г), чого неможливо реалізувати у звичайних ББМ (рис. 3, а, в). Реалізуються подібні рішення як на важких машинах, так і на легких.

Ukrainian Military Pages Рис. 3. Схема дії вибухової хвилі на корпус ББМ

Працездатність екіпажу забезпечується спеціальними амортизуючими кріслами, закріпленими у місцях, віддалених від зон можливого застосування вибухових навантажень, а також шляхом виключення контакту екіпажу з днищем при максимальному динамічному прогині.

Щодо бронювання ББМ класу MRAP слід зазначити, що збільшення товщини броньованих листів неминуче впливає на збільшення бойової маси і, як наслідок, – зниження швидкостей руху та зменшення ресурсу роботи двигуна, трансмісії, ходової частини. Тому основними питаннями щодо удосконалення броньованих листів є розроблення високоефективної полегшеної броні, що, у свою чергу, дозволить:

  • зменшити вимоги і затрати щодо двигуна, трансмісії і ходової частини, розширити можливості використання існуючих серійних зразків;
  • знизити бойову масу ББМ, зберегти технічні характеристики.

У різних країнах прийняті дещо відмінні стандарти і класифікації рівнів захисту броні, але їх принцип однаковий (табл.1). Рівні захисту броні поділяють за класами у залежності від виду зброї, ваги та початкової швидкості кулі. Постріли по броньованих листах, що випробовуються, виконуються під кутом 90º до площини листа.

При цьому визначають необхідний рівень захисту ББМ, враховуючи вимоги замовника і базуючись на імовірних загрозах. Відповідні стандарти щодо класифікації рівня існують у більшості країн світу. Так, у США та Європі для класифікації рівнів захисту броні застосовуються відповідно стандарти N.I.J.0108-01 та EN 1063.

Найбільш поширеним є STANAG 4569, що використовується у NATO для військових цілей. У РФ рівень захисту броні визначається згідно з ГОСТ Р 50963-96. Як правило, для бронювання використовуються американські стандарти і їх значення співставляються з стандартами країни-виробника [10][11][12][13].

Таблиця 1

Основні характеристики стандартів бронювання
Ukrainian Military Pages

Машини класу MRAP (табл. 2) мають також ряд недоліків. Клиноподібне днище разом зі збільшеним кліренсом роблять центр мас машини вищим, що збільшує ризик перекидання. Крім того небезпеку для цих машин становлять дорожні насипи, поруч з якими прорита канава або канал.

Таблиця 2
Основні тактико-технічні характеристики ББМ типу MRAP
Ukrainian Military Pages

Відомі випадки перекидання броньовиків у воду із загибеллю членів екіпажу. Деякі машини через велику висоту можуть торкатись антенами ліній електропередач, особливо в сільській місцевості. Існує небезпека для стрільця за туреллю на даху машини, що також ризикує зачепити електричні дроти.

Велика вага та розміри машин також сильно обмежують їхню мобільність в сільській місцевості та при перетині річок через мости. За деякими оцінками, 72 % мостів у світі не витримають ваги машин класу MRAP. Нестандартні габарити також сильно обмежують можливості транспортування машин. Відомі випадки, коли Збройним силам США доводилось орендувати декілька літаків Ан-124 «Руслан» для перекидання автомобілів цього класу в зони конфлікту.

Вперше такі бронеавтомобілі почали використовуватись збройними силами ПАР в ході бойових дій в Анголі і Намібії, пізніше їх досвід перейняли і інші держави. Першою машиною цього класу став бронеавтомобіль Buffel, який замінив неброньовані автомобілі типу Land Rover. Він мав характерну для класу MRAP V-подібну нижню частину корпусу.

Втрати від підриву на протитанкових мінах на неброньованих автомобілях складали до 1 загиблого та 2 поранених на 1 підрив. При застосуванні автомобілів класу MRAP втрати зменшились до 1 загиблого на 21 підрив. США почали масове виготовлення машин MRAP після вводу військ в Ірак.

Протягом війни у В'єтнамі американські військові обмежились встановленням додаткових сталевих пластин під алюмінієве дно БТР M113 та легких танків M551. Броня була встановлена на деякі вантажівки для захисту від засідок. Збройні сили Великобританії зіштовхнулись з проблемою мін в 1960-ті, але розробки протидії не велося.

Протягом війни в Афганістані радянські війська зазнавали важких втрат від встановлених моджахедами мін, але контрзаходи обмежились встановленням додаткової броні.

ПАР була вимушена зайнятись розробкою таких машин, оскільки міни стали основною зброю противника. Також можна припустити, що ембарго на поставки озброєнь до ПАР також зіграли роль, оскільки уряд ПАР не мав можливості закупляти БТР на міжнародному ринку і мав покладатись на виробничі потужності в країні. Також невелика кількість особового складу в армії ПАР робило втрати від мін особливо відчутними, а прийняття на озброєння MRAP їх істотно зменшило.

У 1979 р. почалось виробництво Casspir, який також мав V-подібну нижню частину корпусу і вагу 11 тонн. Зафіксовано 54 підриви на протитанкових мінах машин Casspir без жодного загиблого члену екіпажу. Машини Casspir мають достатній захист від підриву на трьох складених протитанкових мінах TM-57 (еквівалент 21 кг тротилу) під колесом, або на двох під корпусом (еквівалент 14 кг тротилу). Було виготовлено понад 2000 машин, їх використовують різні організації за межами ПАР для розмінування.

У США на основі тривісної повноприводної вантажівки і за досвідом південноафриканської ББМ Casspir розроблено Buffalo MPV, на якому встановлено захищену кабіну-фургон з V-подібним днищем, систему додаткового динамічного та активного захисту LROD компанії BAE Systems проти РПГ, протитанкової зброї. Системи захисту здатні протидіяти основним системам з кумулятивним ефектом.

Ukrainian Military Pages Buffalo MPV в Іраку, 2007 рік. Фото © Senior Airman Olufemi A. Owolabi

За стандартом STANAG 4569 Buffalo MPV відноситься до ІІІ категорії захисту. Вікна захищено куленепробивним 6-дюймовим склом. Машина може пересуватись на усіх спущених шинах. Маніпулятор 9-метровий з вмонтованою камерою, сенсорами призначений для знешкодження мін, СВП. Станом на 2004 рік в армії США було закуплено 15 одиниць, а станом на червень 2008 р. – 200 одиниць Buffalo MPV.

З 2009 розпочато роботи над модифікацією А2, що полягала у зміні конструкції заднього моста, підвіски, двигуна Cat C13, трансмісії Cat CX31, систем вентиляції, кондиціонування. У червні 2014 р. був виготовлений останній 795 Buffalo MPV

На сьогодні Buffalo MPV знаходяться на озброєнні ЗС Канади, Франції, Італії, Пакистану, Англії.

Технології протимінного захисту типу MRAP набули розповсюдження і у мало- та середньотоннажному класах колісних машин, чисельність яких практично на порядок більша у порівнянні до великотоннажних Buffalo і заслуговує уваги.

Зокрема, ще у 1995 р. на озброєння у ПАР був прийнятий БТР Mamba вагою 11 тонн. Він мав захист від підриву на двох протитанкових мінах (еквівалент 14 кг тротилу) або від бокового вибуху еквіваленту 30 кг тротилу. Було виготовлено понад 700 одиниць БТР Mamba. Вони стали стандартним БТР південноафриканських національних сил оборони та деяких інших країн. Маючи багатий досвід проектування машин із захистом MRAP, компанія Land Systems OMC почала розробляти у 1990-х роках модель Mamba на шасі німецької двовісної вантажівки Unimog, спеціально призначену для пересування по бездоріжжю Африки.

Від Unimog машина успадкувала високу прохідність, а від попередніх конструкцій – похилені броньовані пластини клиноподібного днища, призначених для протистояння прямої дії вибухової хвилі. Верхня частина кузова витримує попадання куль стрілецької зброї, уламків мін, гранат, артилерійських набоїв. У куленепробивному склі влаштовано амбразури для ведення вогню екіпажом зі стрілецької зброї. Спереду сидять водій і командир, над місцем якого у даху розміщено люк, поряд з яким може встановлюватись кулемет. У задній частині кабіни можуть розміститись до 9 військових з озброєнням. Вони можуть покинути транспортер або через задні двері, або через люки у даху.

При випробуваннях у Раді з наукових і промислових досліджень (англ. Council for Scientific and Industrial Research, (CSIR)) в Преторії модифікація Mamba Mk5 успішно витримала вибух 10 кг вибухової речовини під корпусом і 14 кг під колесом.

Модифікації машини можуть бути платформою для встановлення легких видів озброєння, перевезення вантажів. Пропонувалось використовувати Mamba для перевезення VIP Mamba модифікацій Mk2, Mk3 була куплена для національних сил оборони ПАР, частину використовує військова поліція. Окремі модифікації виготовляються для ЗС Англії, Естонії, Швеції.

Ukrainian Military Pages RG-31 Nyala — модернізована повнопривідна модифікація Mamba Mk1

На його основі було створено транспортер RG-31 Nyala, який широко експортується, є багатоцільовою машиною миротворчих сил в Іраку, Афганістані, сил ООН у колишній Югославії, згодом RG-33. Також машину в Іраку використовують приватні охоронні компанії.

Cougar (в перекладі з англ. - Пума) (табл. 2) – це сімейство машин, призначених для захисту екіпажу від уражаючих факторів при підриві вибухових речовин під автомобілем або поряд з ним. Бронетранспортер виготовляється американською компанією Force Protection Inc.

На даний момент ці бронетранспортери знаходяться на озброєнні в США близько 1000 одиниць, в Іраку – 398 і в Канадській армії – 10 машин. БТР Cougar H спеціально створювався для виконання завдань при високій імовірності підривів в умовах партизанської війни, такої, як в Іраку та Афганістані.

Саме в результаті спеціальних операцій на території Іраку стало зрозуміло, що вибрана концепція створення легких, слабоброньованих, але мобільних транспортних засобів типу Хаммер або Stryker є помилковою.

У ситуації, коли противник має на озброєнні переносні протитанкові комплекси і РПГ, а також потужні вибухові речовини, стає зрозумілим, що для виконання патрульних і конвойних операцій необхідні захищені транспортні засоби. БТР Cougar H обладнаний бронею, що забезпечує йому захист від стрілецької зброї і зберігає життя при підриві на потужних вибухових пристроях.

Ukrainian Military Pages Cougar HE (6×6)

Спеціальна конструкція днища БТРа клиноподібної форми розбиває ударну хвилю від вибуху і тим самим зменшує наслідки підриву. Також бронювання всіх важливих вузлів самого БТР підвищує його живучість удвічі у порівнянні з іншими зразками озброєнь, що знаходяться на озброєнні в американській армії.

На відміну від RG-33 у Cougar V-подібна нижня частина корпусу поширюється і на двигун. Бронювання машини, а також V-подібна форма днища захищають екіпаж і десант від куль стрілецької зброї калібру до 7,62 мм, осколків мін (с масою вибухових речовин до 8 кг) і деяких типів артилерійських боєприпасів.

Подвійна система кондиціювання забезпечує комфортні умови виконання завдань в умовах клімату Іраку, Афганістану. Також за вимогою машина може обладнуватись РХБ-захистом. Випускається з 2002 року в компоновках 4х4, та 6х6 MRAP (раніше називались Cougar JERRV (Joint EOD Rapid Response Vehicle)), кожна з яких випускається в варіантах транспортної (до 12 людей за версією 6х6), медичної машини, командної, розмінування (в машині 4х4 розміщується робот і 4 чоловіки), тягача.

Ukrainian Military Pages MRAP Cougar після підриву на фугасі в Іраку, 2007 рік. Всі члени екіпажа вижили.

В залежності від призначення і спектра виконуваних завдань на машині можуть встановлюватись: модуль озброєння кругового обертання, на якому встановлюється кулемет калібру 7,62 або 12,7 мм, система радіоелектронної протидії (для боротьби з встановленими по маршруту руху радіокерованими мінами і СВП), оптоелектронне обладнання для ведення розвідки і спостереження. Бронеавтомобіль може перекидатися в район виконання завдань військово-транспортним літаком С-130 «Геркулес».

Зафіксовані випадки підриву БТР Cougar на СВП з п'ятьма 122- мм снарядами (еквівалент 23 кг тротилу). За 5 років експлуатації БТР Cougar морськими піхотинцями не зафіксовано жодної смерті.

Також американською компанією Oshkosh Truck за програмою міністерства оборони США MRAP був розроблений бронеавтомобіль M-ATV. У 2009 році армія США заказала у компанії тисячу бронеавтомобілів M-ATV. Комплекти броні для MATV виготовила американська філія ізраїльської фірми Plasan. Хороша мобільність M-ATV, яка визначається підвищеною прохідністю, досягається за рахунок системи незалежної підвіски Oshkosh TAK-4R M-ATV з колісною формулою 4×4.

Ukrainian Military Pages Oshkosh M-ATV

Бронетранспортери M-ATV обладнуються двигунами Caterpillar C7 потужністю 370 к.с. Машини здатні розвивати швидкість до 105 км за годину по шосе, а їх вантажність складає близько 1,8 тонн. M-ATV розраховані на перевезення 4 військовослужбовців з повною викладкою.

Машина має можливість перевозити до 7,1 т корисного навантаження бездоріжжям і до 15 т дорогами з твердим покриттям. Переваги бронетранспортерів M-ATV: краща у своєму класі мобільність під час руху пересіченою місцевістю при 70 % русі бездоріжжям; легкість подолання гірської місцевості; послідовний, надійний захист екіпажу; мінімальні вимоги до рівня підготовки операторів; максимальна ефективність екіпажу.

Бронетранспортери M-ATV стоять на озброєнні США і Польщі. Також ОАЕ уклали з американською компанією Oshkosh Defense договір на поставку 750 бронетранспортерів M-ATV типу MRAP.

Подальшим розвитком стало виготовлення Oshkosh L-ATV – легкого бойового тактичного броньованого автомобіля (Light Combat Tactical All-TerrianVehicle (L-ATV)), за «Програмою розроблення нового легкого тактичного транспортного засобу загального призначення» (Joint Light Tactical Vehicle (JLTV)), який повинен у 2015 році замінити частину парку застарілих HMMWV. Автомобілі L-ATV забезпечують вищий рівень захисту MRAP, ніж існуючі нині HMMWV.

Ukrainian Military Pages Oshkosh L-ATV та HMMWV

Характерними особливостями конструкції та технічних характеристик кабіни та кузова L-ATV є те, що він виготовляється у декількох варіантах, залежно від призначення автомобіля. Але основною особливістю усіх варіантів є те, що вони броньовані та мають рівень захисту MRAP. Окрім цього, відділення водія та персоналу обладнані «осколковою підкладкою» для мінімізації ефекту утворення і розлітання в салоні внутрішніх осколків після перфорації броні в результаті обстрілу автомобіля.

Передбачено два рівні броньованого захисту:

  • стандартний рівень захисту A;
  • підвищений рівень захисту B від мін, артилерії та боєголовок РПГ.

При цьому передбачена можливість монтування/демонтування змінного бронекомплекту підвищеного рівня захисту від боєголовок кумулятивної дії як додаткового, так і у разі його пошкодження після бойових дій. Лобові стекла та вікна у дверях являють собою змінні склопакети, здатні захистити екіпаж від обстрілу стрілецькою зброєю. Усі двері є відкидними для можливості легкої евакуації водія і персоналу у разі атаки чи пошкодження автомобіля

Основні пожежонебезпечні відділення кузова обладнані системою автоматичного пожежогасіння.

На даху кабіни є спеціальний люк, у якому в залежності від призначення автомобіля може монтуватися озброєння у змінній турелі. Це озброєння також може також монтуватися у змінному дистанційно керованому бойовому модулі, якщо кузов автомобіля виконується у закритому варіанті.

Ukrainian Military Pages Oshkosh L-ATV

У кабіні передбачено достатньо місця для персоналу та для стрільця, якщо автомобіль обладнано туреллю. Кожне місце обладнано паском і тримачем персональної зброї солдат, які перевозяться в салоні автомобіля. Окрім цього, в салоні спеціально передбачені місця для постійного та легкодоступного для солдатів запасу набоїв для наступних видів озброєнь:

  • дві коробки патронів для автоматичної гвинтівки M16;
  • одна коробка гранат для гранатомета M203;
  • чотири коробки патронів для ручного кулемета M249;
  • шість коробок набоїв або для гранатомета Mk19, або для станкового кулемета M2, або для кулемета M60 чи M240.

В якості силової установки автомобіля застосовано дизель-генераторну установку ProPulse, яка забезпечує потужність на виході 70 кВт і може живити зовнішні споживачі електроенергії як під час стоянки, так і у русі автомобіля. Установка забезпечує оптимальне поєднання паливної економічності та екологічності, обладнана вмонтованою системою самодіагностики, що спрощує технічне обслуговування.

Окремі версії автомобілів можуть обладнуватися звичайним дизельним двигуном з механічною трансмісією. У такому разі автомобіль обладнують додатковим генератором для забезпечення можливості живлення зовнішніх споживачів електроенергії, як це вимагається програмою JLTV

Трансмісія забезпечує повний привод та роботу високопотужного електрогенератора. У автомобілів, обладнаних дизель-генераторною установкою ProPulse, застосовано гібридну трансмісію, яка забезпечує підведення та розподіл і перерозподіл енергії між осьовими модулями. Відсутність деталей трансмісії під днищем дозволила покращити рівень захисту екіпажу знизу та підвищити живучість транспортного засобу. Також значно зменшується вартість обслуговування, покращуються умови роботи двигуна, що збільшує його довговічність, економічність і викиди токсичних і шкідливих речовин. Можливість рекуперативного гальмування значно збільшує ресурс високоефективних дискових гальмівних механізмів.

Поєднання швидкісних властивостей із стійкістю, маневреністю та високою прохідністю в тяжких дорожніх умовах та умовах бездоріжжя і у гористих місцевостях забезпечує інтелектуальна незалежна підвіска TAK-4i™, проектована, випробувана і доведена до досконалості компанією Oshkosh. В основу конструкції покладена серійна підвіска споріднених із L-ATV середніх тактичних транспортних засобів M-ATV. Хід підвіски (хід колеса) становить 508 мм (20 дюймів), який є найбільшим серед аналогічних транспортних засобів, що у поєднанні із розмірами колеса забезпечує можливість долання перешкод із максимальними для даного класу позашляховиків розмірами.

Система контролю і регулювання підвіски дозволяє як збільшувати кліренс автомобіля, так і зменшувати його, що забезпечує можливість долання більш глибоких бродів та глибоких колій, а також дозволяє зменшити габаритну висоту для покращення транспортабельності автомобіля літаками, гелікоптерами чи іншими видами транспорту.

Ukrainian Military Pages Oshkosh L-ATV та HMMWV

У середньому класі у 2015 році теж появилась новинка – бронеавтомобілі Caiman першої категорії захищеності з колісною формулою 4х4, створені на платформі середнього тактичного транспортного автомобіля сімейства FMTV. Недавно розроблена бронемашина Caiman оснащена повністю автоматичною коробкою передач з приводом на всі колеса, центральною системою регулювання тиску повітря в шинах, антиблокувальною гальмовою системою.

Передбачена і модифікація машини другої категорії захисту.

У цьому ж класі Navistar реалізовано проект MaxxPro, що базується на повноприводному вантажному шасі (4х4) загального призначення з 330-сильним двигуном (International WorkStar 7000). При бойовій масі 18,8 т швидкість шосейними дорогами складає 105 км/год. На шасі встановлено бойове відділення на 6 чоловік, зібране на болтах і захищене знизу V-подібною плитою. Болтові кріплення броневих плит забезпечують оперативний ремонт і технічне обслуговування. Крім того MaxxPro здатний захистити екіпаж при наземному підриві міни потужністю до 7 кг у тротиловому еквіваленті, що перевірено випробуваннями і неодноразовими підривами.

Повна маса машини 14 т, шасі не броньоване. Виготовляється в 4 версіях: стандартний MaxxPro, MaxxPro Plus, MaxxPro Dash і MaxxPro XL, (з збільшенням бронезахисту до II рівня за стандартом STANAG 4569).

Ukrainian Military Pages MaxxPro Dash

Слід виокремити також тенденцію формування уніфікованого типорозмірного ряду ББМ – на прикладі General Dynamics Land Systems (ПАР).

Починаючи з вищезгаданої RG-31 - Mk5 (вагою близько 8,4 т), що здатна захистити екіпаж від подвійної протитанкової міни (еквівалент 14 кг тротилу) під будь-яким із коліс машини, або одинарної міни – під днищем і розвитком модельного ряду - покращеного бронезахисту – RG-33 (вагою 14 т для екіпажу 2+4) та переходом у великотоннажний клас – тривісна модель RG-33L (повною масою 24 т для 2+8 осіб екіпажу). Машина виготовляється в різних модифікаціях, наприклад, AGRAB (Scorpion) – 120-мм самохідний міномет (виробництво для ОАЕ) на базі RG-31 Mk5. Модель RG-33L може обладнуватися маніпулятором.

Усі вищевказані моделі бронеавтомобілів використовувались в Іраку та Афганістані.

Підтвердженням лідируючих позицій південноафриканських компаній у цій сфері є і нещодавні угоди урядів Казахстану та Азербайджану щодо організації спільних підприємств з виробництва та поставок для власних збройних сил середньотоннажних ББМ на базі Paramount Marauder в Казахстані – ББМ Арлан (табл. 2)

У порівнянні з вітчизняними аналогами – KrAZ Shrek One та «Козак-2» остання – на шасі IVECO (табл. 2) та російськими – ГАЗ-3927 «Волк», «Горец-К» цього ж масо-габаритного класу ББМ Арлан (Marauder) забезпечують вищий рівень класу бронезахисту відповідно до STANAG 4569, включно і актуальний на сьогодні балістичний від куль калібру 12,7 мм, із заявленою можливістю подальшого підвищення рівня за рахунок навісних бронемодулів.

Власне тенденція забезпечення різних рівнів бронезахисту ББМ залежно від переважної сфери використання, в т.ч. за рахунок зміни товщини бронеплит і навісних систем додаткового захисту, стала ще однією, четвертою, до вищезазначених характерних рис розвитку ББМ.

Очевидно, що, враховуючи ситуацію зі зростанням калібру стрілецької зброї заявлених перспективних моделей російських ББМ та напрацювання ЦНДІ ОВТ та НУ «ХПІ» ДП ХКБМ у сфері конструктивного синтезу балістичного і протимінного бронювання машин, дана обставина повинна бути покладена в основу пріоритетів вітчизняного ОПК.

Головним недоліком існуючих MRAP є їхня збільшена вага і недостатня маневреність. Також стає очевидним недостатній балістичний захист. Це і рішення про закінчення виробництва машин серії MRAP-1 та розробки і переходу до машин наступної генерації - MRAP-2. Очевидно, що на їхній базі планується створення і інших армійських машин – наприклад, для розмінування/знешкодьження боєприпасів, евакуації поранених з поля бою і т.д.

Попри завершення проекту MRAP-1 і початку робіт над MRAP-2 Пентагоном вирішено модернізувати броню діючих бронеавтомобілів першого сімейства MRAP. Наприклад, з фірмою Navistar укладено угоду, щоб довести рівень броневого захисту машини MaxxPro до рівня, що відповідає вимогам стандарту MaxxPro Plus. При цьому вага машини зростає на 2,5 т, а ширина збільшується на 300 мм.

Показовим є факт виготовлення для поставки у ЗС Казахстану сучасних зразків ББМ із високими технічними характеристиками [14]. Не маючи власного виробництва ББМ, Казахстан звернувся за допомогою до іноземних фахівців. У результаті був підписаний договір з компанією Paramount Group (ПАР), що спеціалізується на виготовленні ББМ, щодо організації спільного підприємства зі збирання ББМ типу Marauder. При цьому сторони допрацювали існуючий проект, враховуючи клімат країни-замовника, і при цьому він отримав назву «Арлан» («Вовк»).

Ukrainian Military Pages ББМ «Арлан»

Корпус ББМ «Арлан» є капотної компоновки і відповідає сучасним вимогам до машин такого класу. У його передній частині розміщені агрегати силової установки, а великий задній відсік виконаний для екіпажу і десанту. Також передбачена можливість транспортування додаткових вантажів без використання внутрішнього простору машини шляхом встановлення за межами корпусу додаткових ящиків.

Корпус є несучим, броньованим з V-подібним днищем та з рознесеним бронюванням. Такий тип бронювання забезпечує захист 3 рівня стандарту STANAG 4569. Крім того, внутрішні відсіки захищені від бронебійних куль калібру 7,62 мм та 12,7 мм куль без бронебійного осердя. Решітки моторного відсіку мають доволі слабку конструкцію і захищають тільки від 7,62 мм автоматних куль.

Додатково є можливість встановлення навісних модулів, що підвищують балістичну захищеність. Крім того корпус здатний захистити екіпаж від підриву СВП як під днищем, так і під колесом, що у тротиловому еквіваленті складає 8 кг.

На ББМ «Арлан» встановлений дизельний двигун марки Cummins, що у поєднанні з автоматичною трансмісією Allison 3000SP забезпечує необхідні тягово-швидкісні властивості при повній масі, що досягає 17 т. Ходова частина забезпечує рух пересіченою місцевістю і подолання різноманітних перешкод, у тому числі: брід глибиною до 1,2 м, схил 60 %, рух з креном 35 %, долати траншею шириною 0,85 м і стінку висотою 0,5 м.

Конструкція ББМ «Арлан» дозволяє встановлювати перспективні бойові модулі з дистанційним управлінням, кулемети різних типів, у т.ч. крупнокаліберні. За офіційною інформацією від розробника базового проекту, можливе використання і інших систем, включаючи пускові установки протитанкових ракет. У всіх випадках озброєння контролюється з пульта, що встановлений на робочому місці командира.

Армія США разом ВПС США (USAF) розробляє машину MRAP, що оснащена лазерними технологіями. Дослідний зразок машини для відновлення авіабаз, які постраждали внаслідок артилерійського удару RADBO (Recovery of Airbase Denied by Ordinance), розробляється Центром з проектування і дослідження в сфері керованих ракет і авіації армії США AMRDEC (Army Aviation and Missile Research Development and Engineering Center), підприємством із впровадження дослідних зразків, бойовим авіаційним командуванням ВПС і дослідним центром Редстоун.

Дослідний зразок RADBO обладнаний лазером, маніпулятором, панеллю управління та іншими пристроями. Це встановлено на шасі Cougar MRAP 1 категорії. Для дослідного зразка ВПС США створювали лазер, що здатний знищувати бомби на віддалі до 300 м, армія США розробила руку і кіготь маніпулятора, який може витягнути 50 фунтів (близько 23 кг) вантажу із тріщин і з-під завалів.

Також на машину були встановлені інфрачервоні камери, покращені органи керування водія і два генератори змінного струму силою струму більше 1100 А.

Лазер призначений допомогти оператору знищити СВП, саморобні бомби, міни та інші незнищені вибухові пристрої з безпечної віддалі.

На сьогодні в Україні броньовані автомобілі розроблені ХК АвтоКрАЗ [8; 15–16] виробництва НПО «Практика» [17], який має броньований корпус і відповідає балістичному захисту ПЗСА-4 за ДСТУ 3975 (STANAG 4569 рівень 2) та протимінному захисту за STANAG 4569 рівень 2a, 2b (табл. 1). За аналізом компоновки та технічних характеристик даної ББМ можна стверджувати, що вона відповідає концепції та вимогам, що висуваються до машин даного класу.

Ukrainian Military Pages Бронеавтомобіль «Козак-2» (2015)

Окрім цього на базі машин MRAP останнім часом появились і модифікації – машини вогневої підтримки переднього краю із забудовою автоматичних мінометів (гранатометів), реактивної та малокаліберної ствольної артилерії, в т.ч. на базі машин малотоннажного класу – як приклад, мод. САМУМ (Сверхмобильная артиллерийская многоцелевая установка модернизированная) з зенітною гарматою калібру 23/30 мм і дальністю бою 2,5 км на базі ГАЗ-2331 «Тигр» повною масою 8 т та подібні проекти в НАТО.

Висновки

З аналізу тенденцій розвитку конструкцій та тактико-технічних характеристик розглянутих ББМ типу MRAP випливає, що в основу формування концепції вітчизняних машин наступної, 2-ї генерації слід покласти:

1. Розширення сфери використання – окрім базової моделі транспортування військовослужбовців в зонах підвищеної небезпеки (фактично заміни класичних радянських БМП) – також і технічно складніші модифікації інженерного забезпечення та розмінування, а також вогневої підтримки переднього краю, лінії зіткнення та інш.

2. З умов зниження висоти центру мас машини при клиноподібній формі днища бронекорпусу, обумовленого протимінним захистом, та покращення стійкості і маневреності руху – опрацювання компоновки машин типу MRAP на базі серійних агрегатів і вузлів повноприводних автомобілів відповідних масогабаритних класів, але з спеціальним, технологічним шасі, спеціально спроектованим під забудову бронекорпусу.

3. Враховуючи наявність у великотоннажному класі 2 серійних 3- і 4-вісних моделей БКМ типу MRAP – КрАЗ та відповідно 2-вісної моделі КрАЗ у середньому класі з достатнім рівнем локалізації виробництва як з умов національної безпеки, так і з практики країн НАТО пріоритетним завданням стає розробка та розгортання власного виробництва ББМ типу MRAP малотоннажного класу (типу Oshkosh LATV), що становлять понад 50% від загальної чисельності парку машин типу MRAP сучасних армій. Існуюча вимушено в Україні практика бронювання імпортних джипів/кросоверів цивільного призначення (Toyota, Ford) відсутня як в країнах НАТО, так і у РФ та КНР. Очевидно, що збут машин типу MRAP є обмеженим – виключно державні силові структури, що обумовлює необхідність і відповідної фінансової підтримки реалізації такого проекту з умовою достатньої локалізації виробництва в Україні. (Зрештою практика бюджетного фінансування дослідно-конструкторських робіт у цій сфері є характерною для всіх вищезгаданих країн).

4. Визначальним з умов національної безпеки, тим паче в сучасній ситуації для України, є забезпечення необхідного рівня локалізації виробництва базових агрегатів та систем ББМ, що усуває ризики обмежень по імпорту. Пріоритетним у цьому плані є реалізація власного виробництва 6-циліндрового дизельного двигуна 6ДТНА розробки ХКБД заводу ім. Малишева (м. Харків) – для мало- та середньотоннажних класів ББМ та відновлення власного виробництва дизельного двигуна серії УТД на заводі у м. Токмак – для велико- та середньотоннажних ББМ (Зрештою обидва двигуни актуальні і для інших категорій техніки). Наявний машинобудівний потенціал в Україні дозволяє реалізувати при відповідній державній підтримці, як головного замовника, і налагодження власного виробництва і інших ключових агрегатів та систем.

5. Компонування перспективних зразків БКМ типу MRAP повинно передбачати 2-3 варіанти рівнів бронезахисту, в т.ч. і додаткового навісного, а також варіант гібридного силового приводу (як окремої модифікації) – з умов сучасних тенденцій збереження обмеженої мобільності ББМ за рахунок електроприводу при виході з ладу базового дизельного, так і з умов дистанційної локації машини противником в темну пору доби в інфрачервоному спектрі теплового випромінювання.


Список літератури

[1]. Ivashin, S. (2016) “MRAP. Tekhnyka dlya postapokalypsysa” [MRAP Vehicles for postpokalipsis Lastday clab], https://lastday.club/tehnika-postapokalipsisa-mrap (accessed 10 May 2016).

[2]. Shestakov, V.A. and Koltunov, A.A. (2010), “Sovremennyie avtomobili armii inostrannykh hosudarstv” [Modern cars of armies of foreign states] Researches institutes of the Ministry of Defense of the Russion Federation, Bronnitsy, 320 p.

[3]. Тенденции развития зарубежной военной автомобильной техники. / В.А. Полонский, В.В. Шипилов, А.Ф. Стариков, А.А. Колтуков, В.А. Рязанов, В.А. Шестаков, Н.В. Шапошников, Г.А. Чижов, И.И. Мищенкова. – М.: Редакционно-издательский центр Министерства обороны Российской Федерации, 2005. – 176 с.

[4]. Гулей Б.С. Вплив бронезахисту на тактико-технічні характеристики армійських автомобілів багатоцільового призначення / Б.С. Гулей, М.Г. Грубель, Ю.В. Мірошниченко // Військово-технічний збірник №13. – Львів: АСВ, 2015. – С. 86-91.

[5]. Обґрунтування структури та параметрів бронекорпусів легкоброньованих машин за критеріями захищеності шляхом комп'ютерного моделювання процесів і станів при дії засобів ураження / А.Ю. Васильєв, А.Ю. Танченко, М.М. Ткачук, Н.Б. Скріпченко, Я.М. Лісовол // Вісник НТУ "ХПІ". – 2016. – № 39 (1211). – С. 39-44.

[6]. Теоретичні основи та практика проектно-технологічного забезпечення тактико-технічних характеристик бойових броньованих машин на основі комп'ютерного моделювання / М.А. Ткачук, О.І. Шейко, А.В. Набоков, А.В. Грабовський, О.В. Литвиненко // Вісник НТУ "ХПІ". – 2016. – № 39 (1211) – С. 102-106.

[7]. Оптимизация расчета конструктивных параметров элементов решетчатых противокумулятивных экранов / И.В. Мазур, А.В. Грабовский, Н.А. Ткачук, Я.М. Мормило // Вісник НТУ "ХПІ". – 2016. – № 39 (1211) – С. 86-92.

[8]. Канчуков С. Бронеавтомобили (MRAP) – взгляд на настоящее и будущее в армии России [Електронний ресурс] / С. Канчуков //Информационное агентство Rex.ua. – 2013. – Режим доступу www.iarex.ru/articles/37072.html

[9]. 19984U. Україна, МПК F41H 5/00. Багатошарова комбінована броньова перешкода / А.М.Андрієнко, В.М.Зіркевич, В.Є Данилюк (Україна). – . № u 2006 05777; Заявл. 26.05.2006. Опубл. 15.01.2007. Бюл. №1. – 2 с. .

[10]. Гринченко C. Вперед с защитой! Украина выходит на рынок колесных тактических бронеатомобилей класса MRAP / C. Гринченко // Defense Express. – 2012. – № 7. – С. 53-57.

[11]. KRAZ MPV [Електронний ресурс] // Википедия Свободная энциклопедия. – Режим доступу до статті: https://ru.wikipedia.org/wiki/KRAZ_MPV#cite_note-autogenerated1-1

[12]. Бронемашины с усиленной противоминной защитой [Електронний ресурс] // MILITARY INFORMANT Военный информатор. Основы военной доктрины. – Режим доступу http://www.military-informer.narod.ru/MRAP-text.html

[13]. Бйорн Н. 10 фaктoв o Marauder, нacтoящeм aвтoмoбилe для выживaния [Електронний ресурс] / Н. Бйорн // Lastday clab – 2016. – Режим доступу https://lastday.club/10-faktov-o-marauder

[14]. Бронеавтомобиль «Арлан» (ЮАР / Казахстан) [Електронний ресурс] / К. Рябов // Вооружение и техника. – 2017. – Режим доступу : http://army-news.ru/2017/11/broneavtomobil-arlan-yuar-kazaxstan

[15]. Дунь С.В. Розвиток модельного ряду броньованих автомобілів КрАЗ / С.В. Дунь, Р.О. Кайдалов.// Перспективи розвитку озброєння та військової техніки Сухопутних військ. Збірник тез доповідей Міжнародної науково-технічної конференції (Львів, 14-15 травня 2015 року). – Львів: АСВ, 2015. – С. 30-31

[16]. Дунь С.В. Підвищення рівня захисту автомобілів КрАЗ з метою забезпечення виконання логістичних, патрульних, миротворчих та бойових функцій / С.В. Дунь, Р.О. Кайдалов // Наукове забезпечення службово-бойової діяльності Національної гвардії України : Збірник тез VI науково-практичної конференції (м. Харків, 9 квiтня 2015 р.). – Харків, 2015. – С. 96-97.

[17]. Бронеавтомобіль «Козак-2» (2015) [Електронний ресурс] // Ukrainian Military Pages. – 2017. – Режим доступу http://www.ukrmilitary.com/2015/10/kozak-2-2015.html


УДК 623.437.4, 629.113

Відомості про авторів

Грубель Михайло Григорович
кандидат технічних наук, доцент
професор Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного,м. Львів

Крайник Любомир Васильович
доктор технічних наук, професор
професор Національного університету “Львівська політехніка”, м. Львів

Хоменко Володимир Павлович
слухач Національного університету оборони України ім. І. Черняховського, м. Київ



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.
Всі фото додані Ukrainian Military Pages
ua en
Використані джерела:
Системи озброєння і військова техніка, 2018, № 1(53) ISSN 1997-9568