Почесна варта отримає козацьку шаблю замість шашки та котильйони за родами військ

Ukrainian Military Pages

Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України у рамках підготовки до параду, присвяченого Дню незалежності України, працює над оновленням церемоніального однострою почесної варти.

Про це ГУ РСМЗ ЗСУ повідомляє на своїй сторінці у Facebook.

На нараді за участю представників виробників, які забезпечують почесну варту парадним, одягом були представлені «чорнові» варіанти берців, котільйонів* [написання відп. джерела - ред.] (декоративний елемент однострою військовослужбовців для виокремлення родів військ ) та козацької шаблі, яка замінить шашку (яка у військах з 1940х років). Також говорили про введення нових погонів на парадну форму та зразків медалей учасників параду.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages


* Довідка

Котильон – відзнака-оберіг в українських військових формуваннях періоду національно-визвольної боротьби 1916-1950 років.

При дослідженні української фалеристичної спадщини періоду національно-визвольної боротьби 1916-1950 років слід особливу увагу звертати на фотографії із зображенням уніформи вояків українських військових формувань та розміщення на них нетрадиційних для військової атрибутики відзначень у вигляді виробів з бісеру.

Попередніми дослідженнями спогадів та щоденників учасників визвольних змагань, вдалось виявити згадки про кокарду з тризубом, орден «За хоробрість» Українських Січових Стрільців та плакету із зображенням про пам’ятні відзнаки УГА «Галицький Хрест», виготовлені з бісеру. Після тривалого пошуку в приватних та музейних збірках вдалося виявити декілька фотографій із зображенням невстановлених відзнак-сувенірів на одностроях вояків українських військових формувань, починаючи з фотографії воїна УСС (1916 р.) і закінчуючи фотографією вояка УПА (1949 р.). Виявлено також сімейну фотографію із зображенням аналогічної відзнаки (середина 30-х років). На щастя вдалося, виявити в приватних збірках і самі відзнаки-сувеніри.

Однотипність виявлених відзнак-сувенірів за розмірами, композиційним вирішенням, способом виготовлення та кріпленням на одностроях, навели на припущення про їхнє специфічне призначення протягом тривалого часу. При опрацюванні сучасних досліджень народно-ужиткового промислу, було встановлено назву, призначення, історію виникнення відзнак-сувенірів. Народна назва цих прикрас-сувенірів «вісьорок» – наукова назва «котильон».

Котильон – нагрудна прикраса у формі п’ятикутника з двома прямими нижніми кутами (дно прикраси може мати не прямолінійні обриси) та дашковидним завершенням. Бісерний котильон виконувався переважно у техніці тканини, яка давала можливість будувати композицію з геометричних, рослинних, антропоморфних мотивів, вписувати ініціали тощо.

  1. Фото невстановленого вояка Легіону Січових Стрільців (крім котильона (ймовірно з ланцюжком до кишенькового годинника), цілий «букет» різноманітних відзнак)
  2. Перший виявлений в приватній збірці котильон належав воїну дивізії «Галичина», який йому власноруч виготовила наречена, як оберіг, напередодні відправки на фронт (рис. 5). Встановити прізвище воїна не вдалося, походить котильон з Бродовського району Львівської області. Розмір: 140×45 мм./li>
  3. Невстановлений котильон з ініціалами «X.Ж.» та написом «УНР». Розмір: 146х56мм

Джерело: «Котильон – відзнака-оберіг в українських військових формуваннях періоду національно-визвольної боротьби 1916-1950 років» // Степан Пахолко, Ольго Мартин // Журнал «Нумізматика і фалеристика», 2006 №4 — процитовано з веб ресурсу http://www.ridnamoda.com.ua