ЗСУ визначили вимоги до захисних шоломів – відповідність новому стандарту НАТО

ЗСУ визначили вимоги до захисних шоломів – відповідність новому стандарту НАТО

У Збройних Силах вважають, що на часі зміна підходів до вдосконалення захисних шоломів, які стоять на озброєнні. Ukrainian Military Pages вже повідомлялось про розроблення технічне завдання Головним управлінням розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ.

На які зміни очікують вимоги до шоломів розповів начальник відділу розробки речового майна Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України підполковник Василь Саковець.

— Досі в Україні немає державного стандарту, який формує вимоги до балістичних шоломів. Використовується галузевий стандарт МВС, який передбачає перевірку виробу тільки на кулестійкість. До грудня 2017-го такий же стандарт НАТО передбачав 14 параметрів випробувань, зокрема різні види деформацій, на стійкість до дії води і вогню, ергономічні показники тощо. У травні 2018-го в НАТО було розробено нову версію стандарту, який перебуває на затвердженні. Він уже містить близько 20 параметрів обов’язкової перевірки таких шоломів. Документ переклали українською та підготували на його базі нове технічне завдання.

— 15 серпня ми плануємо запустити своєрідний «батл» для визначення, який шолом в Україні надалі застосовуватимуть військові, аби він відповідав новим вимогам Альянсу, — каже підполковник Саковець. — Ми маємо модернізований загальновійськовий шолом, що проходив випробування у ССО і ДШВ. У ньому можна десантуватися, монтувати на нього такі навісні елементи, як ліхтарі, цілевказівники, прилади нічного бачення, гарнітуру систем зв’язку тощо.