Проект будівництва гуртожитків: звідки з’явилась ідея, як вона втілюється і що маємо на сьогодні

Проект будівництва гуртожитків

Заступник Міністра оборони генерал-майор Олег Шевчук, в ефірі програми «Поліграф» з Яною Холодною на Армія FM, розповів про масштабний проект будівництва гуртожитків у ЗСУ.

Яна Холодна: Розкажіть про проект будівництва гуртожитків. Звідки з’явилась ідея, як вона втілюється і що маємо на сьогодні?

Олег Шевчук: Ще до мого призначення, група активістів, за дорученням Головнокомандувача, Міністра оборони, займалася питанням житлового забезпечення військовослужбовців. Адже, черга перевищує 46 тисяч родин, а за наявним фінансуванням і наявною законодавчою базою, вирішити питання забезпечення житлом армію неможливо. Були залучені колишні і діючі військовослужбовці, нам надали допомогу партнери з країн НАТО.

Групою людей, які займалися цією програмою, було запропоновано створення військових містечок. Відсутність житла є одним з вирішальних факторів приходу людей в армію. Ми показали проект Верховному Головнокомандувачу, він його трохи піддав критиці, запевняючи, що в першу чергу житлом мають бути забезпечені ті військовослужбовці, які йдуть служити за контрактом.

За проектом ми спочатку передбачали розселення до 120 військових в кожен гуртожиток, але вийшла змога розмістити 125 військовослужбовців. З урахуванням того, що ми займаємось будівництвом 184 гуртожитків, додаткові 5 ліжкомісць дають значний приріст чисельності особового складу у них. Торги відбулися по 180 гуртожиткам, 4 трошки буксують. В поточному році ми плануємо побудувати, здати в експлуатацію більше 120 гуртожитків.

Яна Холодна: Хто надихнув щоб гуртожитки для військовослужбовців виглядали не як стандартні казарми, а більше по-домашньому?

Олег Шевчук: Проектом передбачалося розміщення військових меблів: стандартне ліжко, армійська тумбочка, армійська шафа. Але 5 військових в одній кімнаті не мали б змоги розподілити шафу на всіх. Один з військовослужбовців, який залучений до проекту, раніше займався меблями. Він пропонував, але спочатку це було гарно і дорого, а потім ми знайшли варіант як здешевити і зробити так, щоб кожен військовослужбовець мав свій простір — своє ліжко, тумбочку, шафу.

Дар’я Бура: Щодо побуту чи цікавились лише у тих військовослужбовців, які залучені до цього проекту, чи загалом — у тих, хто зараз служить?

Олег Шевчук: Було розміщено інформацію про цей проект на сайті Міністерства оборони і у Фейсбуці. Люди почали відгукуватися. Ми не хочемо все краще, проти всього гіршого. Наша група військових і волонтерів це опрацювала і був вишуканий оптимальний варіант. Потім розпочалися роботи щодо конструктиву.

Дар’я Бура: А як волонтери вам допомагають?

Олег Шевчук: Волонтери — це і є колишні військовослужбовці, які розпрацьовують концепцію. Але практично, це ідея не військових, а цивільних осіб.

Яна Холодна: На який часовий проміжок розрахований цей проект?

Олег Шевчук: В поточному році 184 гуртожитки почали будувати. На наступний рік бюджетні показники ще будуть затверджуватися. Цього року було залучено 2 млрд гривень, наступного року плануємо десь біля 1 млрд гривень. Проект буде розгортатись. Спочатку було питання: чому в блоці 10 чоловік, по 5 у кімнаті. Дійсно, мабуть це трохи тіснувато, але це перший крок, який дозволить забезпечити місцями. На наступні роки ми плануємо поступове розселення особового складу — по 2-3 людини в кімнаті. Це те, що стосується тих, хто прийшов на контракт.


Читати також:Міністерство оборони розпочало закупівлю меблів та побутової техніки для 184 нових гуртожитків