Услід за гуртожитками для контрактників у ЗСУ починають зводити будинки для сержантів

будувати будинки для сержантів

Одночасно у різних областях та гарнізонах триває реалізація найбільш масштабного проекту будівництва гуртожитків для військовослужбовців-контрактників за всю історію ЗСУ, якій сам по собі є лише частиною проекту забезпечення військових штатно-посадовим житлом.

Гуртожиток для рядового складу блочного типу, розрахований на 125 осіб, по п'ять у кімнаті. У кожному блоці свій санвузол, душова, а на поверсі - кухня та пральня. Також передбачене автономне опалення.

Ukrainian Military Pages

І ось на черзі наступний етап – забезпечення службовим житлом представників сержантського корпусу. Вже за кілька місяців, паралельно з будівництвом гуртожитків поліпшеного планування, розпочнуться торги зі зведення будівель за новим проектом. Повідомив позаштатний радник президента України Юрій Бірюков:

І ось тепер наступний етап - сержантський корпус, рівень сержанта взводу / роти. Уже професіонал, років 7 в армії, серйозний чоловік. І йому вже потрібна квартира. Ми розуміємо, що бюджет не гумовий, що потребують - тисячі. А значить - економні і стислі рішення, але дозволяють розміщуватися комфортно.

Заощаджуємо? Уніфікуємо? Так легко, і наш геній економії простору Dasha Nedozim бере за основу знайому нам з усіх боків двоповерхову будівлю гуртожитку і робить на її основі чотириповерхову будівлю - де 54 невеликі квартири-студіо.

... спочатку ви щось там, а потім ми поговоримо. Та да, уже через кілька місяців почнуться торги на будівництво багатьох ДЕСЯТКІВ таких будиночків по всій країні. Ось прямо будемо паралелити процеси - з ранку буде р-р-р-різати стрічки на гуртожитках, а в обід виставляти на торги такі будинки.

Уніфікація і економія ведуть в досить несподівані області - відрив від поняття "сімейний" і "багатодітний". Ніколи та ні за яких обставин ми не зможемо коректно розрахувати "середню" кількість дітей або наявність сім'ї як такої. Тому висновок простий: є квартира-студіо для взводного сержанта. Якщо розмір сім'ї дозволяє (тут Житловий кодекс визначає максимальну кількість мешканців) - селися! Якщо ні - отримуй компенсацію за піднайом житла і знімай собі житло.

Ukrainian Military Pages Ukrainian Military Pages

Такий самий підхід передбачений при будівництві штатно-посадової житла для офіцерів, а це вже план наступного року:

  • лейтенант / старший лейтенант - 1-кімнатна
  • капітан / майор - 2-кімнатна
  • підполковник / полковник - 3-кімнатна
І ніяких прописок / "розслужебліваній" - ці квартири повинні завжди бути у власності держави. І, наша ідея на рівні прорахунків з боку фінансистів, ніяких роздач безкоштовних квартир - разова ВЕЛИКА виплата при виході на пенсію, що дозволяє або купити квартиру, або заснувати свій бізнес, або купити будинок в селі. Для цього потрібно змінювати закони і постанови КМУ, це потрібно розраховувати на десяток років - це план на 2019-2024 роки. А поки, будувати, будувати масово.

Нагадаємо, що відповідно до розробленого проекту Концепції забезпечення житлом військовослужбовців (тут текст), передбачається, що військовослужбовці на час служби забезпечуватимуться штатно-посадовим житлом за категорією.

Також передбачається, що з 1 січня 2020 року військові більше не зараховуватимуться на квартирний облік (дата може змінитися в залежності від тривалості внесення змін у законодавство) і не отримуватимуть квартир. А після досягнення вислуги 20 років одноразово отримають грошову допомогу на вирішення житлово-побутових питань, тобто, очікується, що такі виплати розпочнуться з 2040 року.

Для тих, хто вступив на службу та "встиг встати" на квартирну чергу до 01.01.2020, у принципі нічого не зміниться, і вони будуть забезпечуватися постійним житлом згідно черги, яку планується повністю ліквідувати до 2040 року.