Недобудований ракетний крейсер проекту 1164 можуть передати Бразилії

Недобудований крейсер проекту 1164 демілітаризують

Недобудований ракетний крейсер проекту 1164 (шифр «Атлант») можуть передати Бразилії. Це входить до офсетної частини пропозиції ДП «ДГЗІФ «УКРІНМАШ» на тендері з будівництва чотирьох корветів класу «Tamandaré» в інтересах ВМС Бразилії.

У разі укладення контракту, колишній крейсер «Україна» (ще раніше «Адмірал флоту Лобов»), який знаходиться в акваторії Миколаївського суднобудівного заводу, буде відновлений та демілітаризований в Україні, доставлений в Бразилію та модернізований фахівцями від української сторони згідно вимог та нового призначення корабля відповідно до рішення Командування ВМС Бразилії.

На території Бразилії ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» розробить новий повний пакет проектно-конструкторської документації в якому будуть передбачені сучасні системи озброєння, навігації, зв’язку, управління та інше.

Варто зауважити, що крейсер зберігався відповідно до стандартів та процедур у прісній воді.

Недобудований крейсер проекту 1164 демілітаризують

Наразі, у Ріо-де-Жанейро завершився черговий етап тендерного процесу - було прийнято та зареєстровано 9 техніко-комерційних пропозицій, які проходять оцінку на їх відповідність тендерним та іншим вимогам. Незабаром, 27 серпня, відбудеться оголошення «короткого списку» учасників тендеру.

Для участі в тендері ДГЗІФ «УКРІНМАШ», разом з THALLES та військовою верф'ю ВМС Бразилії (AMRJ) запропонували проект NAPIP – проект 58300 «Амазонія». За основу цього проекту було взято український проект 58250, який був доопрацьований ДП «Дослідно-проектний центр кораблебудування» (м. Миколаїв) відповідно до вимог Заявки на Пропозицію (RFP - Request for Proposal). Зокрема, були частково змінені та адаптовані засоби озброєння, навігації, окремі РЛС та засоби РЕБ виробництва провідних європейських розробників.

Україна пропонує збудувати всю серію з 4 кораблів на потужностях єдиної військової верфі ВМС Бразилії у м. Ріо-де-Жанейро (AMRJ), а також передати повний комплект проектно-конструкторської документації в інтелектуальну власність.

У рамках контракту пропонується також передати технології системи бойового управління «TACTICOS» – передової розробки від французької групи компаній THALLES.

Пакет пропозицій, крім вже згаданої передачі недобудованого крейсеру проекту 1164, включає також створення у Бразилії сервісного центру для обслуговування турбін Миколаївського ДП «Зоря-Машпроект», які можуть бути встановлені на корвети «Tamandaré» та передачу ВМС 5 плавучих доків водотоннажністю від 3500 до 25000 тон для обслуговування корветів та інших військових кораблів.

Доповнення:Україна вибула з «корветного» тендеру ВМС Бразилії

Використані джерела:
Defense Express

довідник озброєння і військової техніки