«М» – мотивація: довше служиш – менше отримуєш. Як МОУ завалює створення сержантського корпусу

Автор: Реаліст Армійський
грошове забезпечення військовослужбовців ЗСУ

Якщо ми дійсно прагнемо створити професійний сержантський корпус в армії, то повинні зробити достойну мотиваційну лінійку грошового забезпечення, яка б стимулювала сержантів і старшин кар’єрно зростати, а не оху@вати від “подарунків” військових фінансистів.

Пропонуємо Вашій увазі, ще одну авторську статтю на «наболілу тему» від Реаліст Армійський. І хоча стаття була опублікована в блогах на site.ua майже місяць тому, за інформацією Ukrainian Military Pages, проблема коли сержанти отримують підвищення і разом з ним зменшення грошового забезпечення нікуди не ділася.

Перед читанням слід ознайомитися: «Зміни у грошовому забезпеченні сержантів ЗСУ»

. . .

На електронний ящик скинули інфу про грошове забезпечення сержантів і старшин. Підозрюю що сержанти, яким наболіло. Це не по темі совка в армії, скоріше про когутів, які не менше совкодрочерів руйнують надії до позитивних змін.

Коротше, тема про бабки. Грошове забезпечення в/сл. Вона завжди актуальна ця тема. У всі часи і періоди. Бабло вроді би і є у військових, але його завжди не вистачає. Воно ось є, але швидко зникає. Військові завжди на підсосі. Не треба цивілам “питать иллюзий” про фінансовозабезпечених в/сл.

Згадав гарік Ігоря Губермана:

“Проесть, пропить-ума не надо.
Лучше, конечно, пропивать,
Но для начала – вот шарада:
Где деньги эти, сцуко, брать?”

Отже.

Тим, хто слідкує за процесами змін у ЗСУ відомо, що за останні воєнні роки досягнуто успіху в розвитку професійного сержантського корпусу.

Не я стверджую, а партнери із-за бугра так відмічають. І високі начальники в тяжких на вагу погонах.

Однак, продовжують існувати проблемні питання, які знижують ефективність такої роботи. Одне з них, це, м’яко кажучи, нерозуміння військовими фінансистами (позивний: “фініки”) суті створення професійного сержантського корпусу в ЗСУ, їх ролі та місця у цьому творенні.

Здається до чого тут фініки?

До розбудови нової сержантської вертикалі в армії?

А до того, що ми всі можемо гарно говорити про впровадження стандартів НАТО в нашій армії. Але слова повинні відповідати реальності. Якщо розповідати одне, а робити все навпаки – це конкретна підстава хлопців з високими званнями генералів армії України, які рулять процесом стандартизації.

Де факти?

Та будь ласка!

На даний час в армії створена чітка вертикаль сержантських посад від командира відділення – до головного старшини ЗСУ, яка повністю аналогічна такій же вертикалі офіцерського складу – від командира взводу до Головнокомандувача ЗС, тобто НГШ. Але для проксі-фініків всі сержанти – це те ж саме, що і солдати!

“Солдати-сержанти” чи “Cержанти-солдати” – їм все одно.

Яка х#й різниця!!!

Сержант = Солдат. Без розрізнення “Who is who”. Це для них одне ціле. Вони бачать “живих” сержантів тільки з кабінетного далекого-далека або високо згори. Їм пох. Вони поняття не мають, що там і кого в ЗСУ реформують, розвивають. В них своєєбачення і фінанси з романсами.

Вони (фінікі) цього року ввели тарифні розряди грошового забезпечення військовослужбовців. Що є свого роду фінансовою революцією чи еволюцією в грошовому забезпеченні в/сл.

От поясніть нам безтолковим.

Чому в офіцерів 60 тарифних розрядів, а в сержантів 25?

До речі до цього було начебто 10, потім добилися 12. Прогреснули до 25 тарифних розрядів і видають це як досягнення. По чуткам воно сталося завдяки іноземним радникам, які допомагають створювати дійсно сержанстький корпус ЗСУ. А так би ще невідомо хто, кого.

В них же така ж чітка вертикаль як в офіцерів?

Ну хрен з ним, нехай не 60, нехай буде для сержантів 50 тарифних розрядів. Там де є офіцерська посада, майже завжди поряд – сержантська або старшинська.

Однак, навіть ефективність такого “еволюційно-революційного” кроку встановлення для сержантів і старшин 25 тарифних розрядів (нагадую – було спочатку 12), вони по-фінансовому замутили, заплутали, внесли chaos шляхом АХЗяк встановлення щомісячної грошової премії для сержантів і старшин різних видів та родів військ.

В армії можуть замутити тільки фініки і тиловики. Без образ, але це ж правда. Це тільки їх стиль і почерк. Їм часом і самим не зрозуміло, що вони зробили і головне на ху@? Але профіт же десь є.

Зараз виникла ситуація коли, наприклад, командир відділення ССО (9 тарифний розряд), у звані молодшого сержанта та з 13 роками вислуги отримує грошове забезпечення біля 13300 грн. Це ППДешні, без атошних.

Такий же командир відділення але піхотний (9 тарифний розряд), молодший сержант, 11 років вислуги – десь 9500 грн. (на 3800 грн. менше, тобто на 40%!!!).

Це при майже однакових функціональних обов’язках, тотожних рівнях відповідальності та повноважень, рівних вимогах до рівня підготовки і освіти... Ну тут пояснення одне ССО – крутяк. Інакше воно не піддається поясненню.

Командир відділення морської піхоти ВМС (9 тарифний розряд), молодший сержант, 2(!!!) роки вислуги – десь 10700 грн. Також типу крутяк.

Далі пі#дець як заплутано фініками.

Наприклад, головний старшина механізованої бригади (22 тарифний розряд), старший прапорщик, з 24 роками вислуги – отримує 11800 грн.

Головний старшина бригади ДШВ (22 тарифний розряд), старший прапорщик з 20 роками вислуги – вже 13800 грн.

Головний старшина оперативного командування сухопутки (23 тарифний розряд), старший прапорщик, 23 роки вислуги – 12300 грн.

Головний старшина одного із видів ЗС України (24 тарифний розряд), старший прапорщик, 24 років вислуги – біля 12500 грн.

Це менше на 800 грн. чим командир відділення ССО з 13 роками вислуги!!!

Ну це ж вже, товарісчі, дикий пі#дець розбудови сержантського корпусу за НАТОвськими стандартами. Поклонимося і подякуємо фінікам за таку “прозору”, “зрозумілу” і “ясну” розбудову корпуса. З таким підходом залишиться одне слово “корпус”, а сержантів ніюха вже не буде.

А що там в Морської піхоти? Ну мабуть там порядок і красота?

Головний старшина Командування морської піхоти ВМС (23 тарифний розряд), у званні старшина, з 6 роками вислуги, отримує грошове забезпечення на 600 гривнов більше (десь 12800 грн.) чим головний старшина ВМС (24 тарифний розряд) у званні старший мічман та з 18 роками служби (12200 грн.), якому він підпорядковується .....

Очуміти…. і там “Гол!!!! Х_й – штанга!”

Головний старшина однієї з частин ССО (22 тарифний розряд), прапорщик, 13 років вислуги отримує 14900 грн.

Начальник відділу структурного підрозділу ГШ, старший прапорщик, 15 років служби, по 22-му розряду – отримує 11700 грн. А це посада, на хвилиночку!!!!, на яку мають приходити найкращі сержанти, з величезним досвідом бойовим і службовим, вищим рівнем підготовки та вищою освітою, зі знанням англійської мови на рівні СМР2, з посад головних старшин військових частин!!!!

І нарешті.

Головний старшина ЗС України – начальник окремого управління ГШ взагалі має бути крутим упакованим мужиком.

Що маємо на виході? Отримує своє ГЗ по 25-му тарифному розряду, звання в нього по старому “старший прапорщик”, в нього вже понад 20 років вислуги. Щомісячно на картку падає (Увага!!!!!) – 12800 грн.

Прикол в тому, що це менше на 500 грн. від командира відділення ССО, яким він (цей головний старшина ЗСУ) колись давно, років 20 тому вже був.

От на хрена кому така мотивація?

Про яку мотивацію може йти мова?

Яку нах можна будувати професійну кар’єру сержанта?

Фініки, що ви вже натворили, падли?

Я тільки можу це пояснити одним – заплутати означає замутити, а замутити – означає заробити.

Таку ху#ню може витворяти тільки сєпар, щирий м@скаль або повний дебіл!!!

Ніякої логічної мотиваційної піраміди ГЗ навіть не проглядається.

Усі рішення щодо преміювання чи встановлення рівнів ГЗ приймаються хаотично, непослідовно, необґрунтовано і по#уїстично.

При цьому складається таке враження що проксі-фініки або ж абсолютно некомпетентні, або ж втратили здоровий глузд, або ж дійсно працюють на росіян.

P.S. Якщо не буде змін то наступного разу буде блог з конкретними прізвищами фініків. Просто попереджую. Країна буде знати своїх Хероїв. Може зустрінуться з сержантами десь по дорозі ….. а ті чемно зададуть просте армійське питання: “Чому?” Будьте готові пояснити. Фініки.


Автор: Реаліст Армійський

Читати також:Міноборони вирішило двічі підвищити грошове забезпечення військових: з 1 жовтня та 1 січня

Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.