Кораблі ВМСУ «Донбас» та «Корець» йдуть на Азов

на фото пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» «Донбас» у Севастополі у 2012 році. Фото: mil.in.ua

Пошуково-рятувальне судно A500 «Донбас» та морський буксир A830 «Корець» йдуть до Бердянську, де стануть основою новоствореної військово-морської бази на Азовському морі.

Про це повідомляє Український мілітарний портал.

Кораблі ВМСУ вийшли з одеської Західної військово-морської бази ВМС України 20 вересня, поблизу окупованого Севастополя українські кораблі почав супроводжувати патрульний корабель берегової охорони ФСБ РФ «Аметист» проекту 22460, згодом долучився ще один не встановлений корабель.

Очікується, що прохід з Чорного у Азовське море буде відбуватися через контрольовану росіянами Керченську протоку. Відповідно до угоди 2003 року Азовське море – це внутрішнє море двох держав, відповідно до чого цивільні та військові судна під прапорами України та РФ можуть безперешкодно заходити через протоку та йти у свої порти.

на фото Українські військові кораблі йдуть на Азов на фото Українські військові кораблі йдуть на Азов на фото Українські військові кораблі йдуть на Азов на фото Українські військові кораблі йдуть на Азов Фото з російський прикордонних кораблів, що супроводжують українські кораблі. Фото: mil.in.ua

Судно «Донбас» планується використовувати для посилення інфраструктури флоту на Азовському морі. На ньому можливе розміщення штабу, місця для проживання військовослужбовців, складів та інших необхідних приміщень, які на сьогодні відсутні на створюваній базі флоту.

Незважаючи на те, що ще взимку судно планувалося до виведення зі списків ВМС та подальшого списання, через свій незадовільний технічний стан, командування вітчизняного флоту знайшло досить оригінальний спосіб використання не молодого судна. Враховуючи відсутність будь яких об'єктів ВМС на Азовському морі – рішення перевести його сюди більш ніж правильне.

A500 «Донбас» був збудований на Щецинській судноверфі у Польщі 1969 році як плавуча ремонтна майстерня «ПМ-9». У 2000-х роках судно було переобладнано під корабель управління з демонтуванням обладнання майстерні.

20 березня 2014 року корабель був захоплений російськими окупантами. 18 квітня 2014 року переведений до Одеси. У вересні 2016 році на судні буда пожежа, площа горіння становила понад 100 квадратних метрів, але вже у жовтні «Донбас» вийшов на ходові випробування.

на фото морського буксиру A830 Корець Морський буксир ВМСУ «Корець». Фото: mil.in.ua

Морський буксир «Корець» призначений для буксирування і кантування інших суден і плавучих споруд у морі. Побудований на Ярославському суднобудівному заводі (заводський № 403) у 1973 році.

20 березня 2014 р. захоплений росiйськими вiйськами. 20 травня 2014 року повернутий ВМС України. На буксирі «Корець» служить команда тральщика U311 «Черкаси», який екіпаж був змушений покинути під тиском окупанта.

Розглядалася можливість переобладнаня морського буксира «Корець» на мінний тральщик.

Читати також:Два бронекатери ВМСУ спущено на воду на Азові