А у вас є штаб? А якщо знайду? – деякі деталі операції

А у вас є штаб? А якщо знайду?..

Прес-офіцер українського контингенту на навчаннях «Saber Junction-2018» Роман Туровець поділився деякими деталями щодо захоплення штабу американського розвідбату.

Хто ще не в курсі історії захоплення штабу, спочатку читати тут. Далі пряма мова.

Говорят, царь не настоящий! (с). Подобаються мені люди, які намагаються всунути незрозуміле для себе в рамки власного сприйняття і спотворити реальність.

Спеціально для таких:

1. Так, захоплення штабу американського розвідбату таки було. І це було несподівано для обох сторін. Несподіванки були лише в тому, що це був штаб і це були українці.

2. Ні, захоплення штабу не було передбачено планом навчання. Де взагалі колись планувалося зливання одних підрозділів іншим?

3. Так, ми діяли в ігровий час.

4. Ні, ми не порушували загальний сценарій. Вся рота вела розвідку в стані ймовірного зіткнення з противником. Рішення командира роти, хоч і були самостійні, але в рамках сценарію.

5. Так, ми взяли штаб майже без пострілів. Тому що зайшли з тієї сторони, де противник, теоретично, не мав нас очікувати. Теоретичне припущення підтвердилося фактично. Пізніше, вже з іншої сторони, де нас очікували, ми наткнулися на спостережні пости і секрети, довелося вести бій, були втрати.

6. Ні, на тій висотці ми опинилися не випадково. Перед тим командування роти розіграло варіанти дій за противника і за себе. Виходило так, що одним з ймовірних місць розташування парашутистів BluFor була ця висота. Передбачене виправдалося.

7. Ні, це не були навчання технологій. Це були навчання людей, де з обох сторін діють звичайні підрозділи: повітрянодесантні, піхотні, спецпризначення.

8. Хоча це й навчання, але гра є гра. У цьому таймі нашим єнотам повезло, американським розвідосам – ні.

А у вас є штаб? А якщо знайду?.. фото: Роман Туровець / Facebook

P.S. Почуття гумору ніхто ще не відмінив. Якщо в когось його немає, ми не винні. Та й немає часу цим заморочуватися. Через годину наша десантура перейде у підпорядкування командиру батальйонної тактичної групи «Блекфут». Крім українців, до її складу входить дві роти американських і рота болгарських піхотинців. Ми виходимо в район очікування. Не перемикайтеся, далі буде

А у вас є штаб? А якщо знайду?.. фото: Генеральний штаб ЗСУ / Twitter

І ще з учорашнього дня від іншого офіцера прес-служби Олексія Бобовнікова: «Після захоплення штабу розвідбату (де були і передові авіанавідники, і спецпризначенці, і власне командування, взагалі цілий джек-пот), на нас сильно образилися і вирішили мститися. Наставили стільки засідок, що навіть машину з їжею (на час навчань сніданок і обід - сухпай, а вечерю привозять гарячу) не змогли відправити. Десанти анітрохи не зажурилися та продовжували катати по полігону, мало не по третій лінії противника (по-суті в глибокому тилу) навішуючи люлей всім до кого могли дотягнутися».