Десантно-штурмові катери «Кентавр» спускають на воду

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду

Сьогодні зранку з'явилися перші фото десантних катерів типу «Кентавр», які готуються до спуску на воду київським суднобудівним заводом «Кузня на Рибальському».

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду фото: Павло Волошин Facebook

Нагадаємо, що контракт на будівництво перших двох десантно-штурмових катерів проекту 58181 (шифр «Кентавр») був укладений в рамках Державного оборонного замовлення на 2016 рік. 28 грудня 2016 року, на заводі «Кузня на Рибальському» (до березня 2017-го «Ленінська кузня») відбулась закладка катерів із заводськими номерами 01032 та 01033.

Катер Кентавр зн 01032 Катер Кентавр зн 01033

Під час будівництва у початковий проект вносилися зміни, а сайтом Defense Express повідомлялось, що доопрацьований на «Кузні» проект отримав новий номер 58503 та шифр «Кентавр-ЛК».

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду

Вдень перший катер було урочисто спущено на воду, на церемонії були присутні Секретар РНБОУ Олександр Турчинов, Міністр оборони Степан Полторак, командувач ВМСУ Ігор Воронченко, голова правління ПрАТ «Кузня на Рибальському» Валерій Шандра, а також народний депутат Ірина Фріз, яка стала хрещеною матір'ю катера і берегинею його екіпажу.

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду фото: Alex Horobets / Думская

Командиром першого десантного катера стане старший лейтенант Сергій Одинець. В 2014 році, будучи курсантом 3-го курсу Академії ВМС, він не зрадив присязі та вийшов на материкову Україну й продовжив навчання у військово-морському навчальному закладі.

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду фото: Міністерство оборони України

Другий катер обіцяють спустити найближчими днями.

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду

Як повідомив сайт Український мілітарний портал, катер оснащений двома водометами виробництва новозеландської компанії Hamilton Jet, які повинні розганяти його до заявлений 50 вузлів. За попередньою інформацією, саме з проблемою постачанням водометів, було пов'язано відтермінування завершення будівництва та спуску на воду.

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду
фото: Український мілітарний портал

Озброєння катеру складається з:

  • 2х пускових 80-мм РСЗВ (НАР С-8)
  • 2х полегшених бойових модулів (ПБМ) від «Кузні на Рибальському»
  • 50-мм установки постановки пасивних перешкод УППП-2
  • ПЗРК типу «Ігла»
  • пристрої для встановлення морських мін

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду ПУ РСЗВ (НАР С-8), фото: Український мілітарний портал

УППП-20 - 50-мм автоматична система постановки димових перешкод мультиспектральними димовими снарядами, яка призначена для захисту військових та цивільних транспортних засобів від несподіваних атак.

50-мм установки постановки пасивних перешкод УППП-20 на фото 50-мм снаряд-носій мультіспектрального патрону ППД-50К Фото зі стенду на XIV Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека 2017»

Система забезпечує миттєве спрацювання від більшості ворожих сенсорів, радарів, прицілів та систем наведення. Забезпечує захист від сучасних керованих ракет на 360˚

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду

Полегшений бойовий модуль призначений для ураження легкоброньованих цілей, вогневих точок, живої сили та повітряних цілей. Забезпечує спостереження за надводною та береговою обстановкою вдень та вночі, вимірювання кутових координат і дальності до цілі для її ураження.

Модуль призначений для встановлення на бронемашини, бронетранспортери та катери.

полегшений бойовий модуль (ПБМ) від «Кузні на Рибальському»

Склад озброєння:

  • 12,7-мм кулемет (НСВТ, УМК-12)
  • 40-мм гранатомет УАГ-40
  • Опція: 6 ПУ аерозольних (димових) гранат 902В «Хмара» (вірогідно на катери не вставлюватимуть)
полегшений бойовий модуль (ПБМ) від «Кузні на Рибальському»

Наведення по горизонту 360˚, по вертикалі від –6˚ до +50˚. Швидкість наведення від 0,05˚/с до 50˚/с. Маса модуля 280 кг.

Спостереження та пріцюлювання забезпечується камерою CCD з широким та вузьким полем зору, тепловізійною камерою, лазерним далекоміром.

Місце оператора модуля на прикладі бронемашини «Тритон»:

полегшений бойовий модуль (ПБМ) від «Кузні на Рибальському»

Також на десантних катерах встановлена твердотільна РЛС DRS4D-NXT, що має діапазон дальності від 20 м до 36 морських миль та дозволяє супроводжувати одночасно до 100 цілей. Супутниковий термінал Iridium Pilot, який забезпечує до трьох незалежних ліній зв’язку та постійне підключення до мережі передачі даних зі швидкістю до 134 кбіт/сек.

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду

«Кентавр» має великий десантний відсік для розміщення 36 морських піхотинців зі спорядженням та озброєнням (за початковим проектом до 32-х). Катер має спеціальну апарель для висадки десанту. Окрім того передбачені місця для проживання екіпажу.

Десантно-штурмові катери Кентавр спускають на воду

Відео церемонії спуску катеру 14 вересня 2018 року:

Порівнюючи «Кентавр» із російським катером проекту 03160 «Раптор», командувач ВМСУ Ігор Воронченко зазначив, що український катер має більш потужне озброєння, бере на борт 36 десантників проти 16, а також на відімну від алюмінієвого «Раптора», має броню, яка тримає пряме попадання кулі та захищає від уламків.

Ukrainian Military Pages - Патрульні катери проекту 03160 «Раптор» Патрульні катери проекту 03160 «Раптор» зав. №№ 709, 710