Другий десантний «Кентавр» спущено на воду

Другий десантний «Кентавр» спущено на воду

Сьогодні, 20 вересня, заводом «Кузня на Рибальському» спущено на воду, ще один десантно-штурмовий катер проекту 58503 типу «Кентавр».

Це вже другий катер цього типу з двох закладених на київському суднобудівному підприємстві 28 грудня 2016 року на замовлення Міністерства оборони України. Нагадаємо, що головний катер було спущено 14 вересня.

Другий десантний «Кентавр» спущено на воду

— Цей катер започаткував серію таких бойових одиниць, ми вже маємо два спущених на воду катери та очікуємо на продовження, — зазначив начальник штабу — перший заступник командувача ВМС контр-адмірал Андрій Тарасов.

Другий десантний «Кентавр» спущено на воду

Хрещеною матір'ю катеру та берегинею його екіпажу, стала старшина Юлія Мединська, яка проходила службу в феодосійському 1-му батальйоні морської піхоти. У 2014 році Юлія не зрадила присязі й вийшла на материкову частину де продовжила службу.

Спуск катерів є продовженням будівництва серії катерів в рамках Державної цільової програми розвитку озброєння і військової техніки на період до 2021 року, повідомляє Міноборони.

Другий десантний «Кентавр» спущено на воду Другий десантний «Кентавр» спущено на воду Другий десантний «Кентавр» спущено на воду

Як повідомив начальник управління кораблебудування КВМС капітан 1 рангу Василь Радчук в інтерв'ю Радіо Свобода, перший «Кентавр» ще перебуває на київській «Кузні на Рибальському», біля «стінки для добудови», де на катері встановлюють основне і додаткове обладнання.

Процес триватиме кілька тижнів, після чого розпочнуться швартовні і продовжаться заводські випробування. Протягом трьох-чотирьох тижнів «Кентавр» перебазується до Одеси.

– Коли починали працювати над створенням нашого «Кентавра», як прототипи розглядали шведський CB 90 і російський «Раптор». Маючи детальну інформацію щодо обох проектів десантно-штурмових катерів, дійшли до висновку, що за наших умов ефективними вони не будуть. Вони алюмінієві, легко «прошиваються» кулями та осколками. «Кентавр» ми зробили броньованим, з трьома бойовими модулями, що стабілізовані і можуть працювати на будь-якій швидкості малого корабля.

Також він зазначив, що десантомісткість українського десантно-штурмового катера – 36 осіб, таким чином одного «Кентавра» достатньо для доставки посиленого взводу морської піхоти. При цьому, зауважує Василь Радчук, морпіхи розміщуватимуться в комфортних умовах, у спеціалізованих штурмових кріслах.


Більше інформації про катери проекту 58503 »»



Використані джерела:
Офіційний веб-сайт Військово-Морських Сил Збройних Сил України