Добудувати корвет треба за новим проектом – «Кузня»

Добудувати корвет треба за новим проектом – Кузня на Рибальському

Про необхідність змін у проекті українського корвету та скільки часу знадобиться на будівництво такого корабля після відновлення фінансування.

Голова правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерій Шандра розповів інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур'єр».

— Програма будівництва корветів сьогодні фактично зірвана, майбутнє проекту 58250, і головного корабля серії «Володимир Великий» під питанням. У перспективі, чи можна налагодити виробництво суден подібного класу на вашому підприємстві, де будівництво корветів перш здійснювалося?

— Теоретично так. Свого часу ми навіть брали участь в тендері на будівництво корвета проекту 58250 , який можна було побудувати і в Києві. Але будемо реалістами – перший український корвет якщо коли-небудь і побудують, то не скоро.

Цей проект не просто дуже дорогий, важливо інше – він вимагає стабільного, безперебійного багаторічного фінансування. Самі розумієте, наскільки це реально в українських умовах. Так що це в кращому випадку далека перспектива, ресурсів на цю програму у України де-факто немає.

Другий фактор – корвет свого часу проектувався під озброєння європейського виробництва. А ми сьогодні постійно стикаємося з ситуацією, коли компанії з країн ЄС вкрай неохоче співпрацюють з Україною у всьому, що стосується летальних озброєнь. Наскільки мені відомо, по ряду зразків навіть здійснювалася передоплата, але вони так і не були поставлені, і є великі сумніви, що ці поставки взагалі здійсняться.

Таким чином, якщо сьогодні буде прийнято принципове рішення про необхідність завершення будівництва корвета, колишній проект повинен бути відкоректований з урахуванням нинішніх реалій. Фактично, це буде багато в чому принципово новий проект.

— У випадку, якщо фінансування все ж буде забезпечено, скільки часу знадобилося б на будівництво такого корабля?

— Мінімум три роки, це оптимістичний сценарій. І це за умови відновлення робіт з нинішнього етапу. Якщо ж коригувати проект виходячи з реалій, що склалися, перш за все, вирішити питання з озброєнням, термін завершення робіт збільшиться.

Читати також:Будівництво корвета – це понад 9 тисяч робочих місць у Миколаєві, Харкові, Черкасах, Дніпрі, Києві

довідник озброєння і військової техніки