«Кузня на Рибальському» розробляє новий ракетний катер – набагато менший за «Лань»?

Ракетний катер ВМС Ірану На демонстраційному фото ракетний катер ВМС Ірану. Фото: Global Military Review Blogspot

Спеціально для Азову, КБ заводу «Кузня на Рибальському» розробляються нові проекти, які, на відміну від великих суден типу «Лань», можна перекидати сухопутним шляхом.

Про це голова правління ПрАТ «Завод «Кузня на Рибальському» Валерій Шандра розповів інформаційному агентству «Оборонно-промисловий кур'єр».

— Валерію Олександровичу, в зв'язку з ситуацією, яка склалася в Азовському морі, як би ви оцінили потребу ВМСУ в бронекатер тих типів, які виробляє «Кузня на Рибальському».

— Звичайно, потреби флоту від нас не залежать, і формуються керівництвом ВСУ самостійно, але наша позиція така - ці катери необхідні, перш за все, завдяки можливості швидко відновити флот, як мінімум у «москітному» варіанті, після важких втрат 2014 року, коли ВМС Україна практично перестали існувати. Тому, рішення про пріоритетний будівництві катерів було, на наш погляд, єдино вірним навіть до загострення обстановки на Азові - це можливість в найкоротші терміни мінімальними засобами досягти відчутних результатів.

Що стосується заявленої потреби, в програмі розвитку ВМС Збройних сил України зазначено, якщо я не помиляюся, 18 одиниць бронекатерів. При цьому мова не обов'язково йде про нинішніх варіантах - платформа уніфікована, може комплектуватися різними модулями в залежності від призначення.

Саме у випадку з нинішньою ситуацією в Азовському регіоні, вже проявилися переваги цього типу суден, які ми можемо доставляти сухопутним шляхом в азовські порти, посилюючи нашу угруповання, не питаючи дозволу у агресора, і не перебуваючи в залежності від його доброї волі. Тому що ми всі розуміємо - РФ цілком здатна повністю заблокувати Керченську протоку під тим або іншим приводом, якщо у неї з'явиться таке бажання. А воно неминуче з'явиться, якщо мова піде не про декілька застарілих кораблях майже без озброєння, які недавно здійснили перехід з Чорного на Азовське море, а, скажімо, про сучасний ракетний катері.

— Мова йде про сухопутний перекидання ракетних катерів «Лань», які в перспективі будуть побудовані для ВМСУ?

— Ні, «Лань» – це велике судно, яке може бути перекинуто тільки морським шляхом. З урахуванням цих логістичних складнощів, конкретно для майбутньої військово-морського угруповання в Азовському морі ми розробляємо інші варіанти і пропозиції, які незабаром будуть анонсовані.

— У нових розробках «Кузня на Рибальському» продовжує співпрацювати з Дослідницько-проектним центром кораблебудування в Миколаєві?

— У нас є власне конструкторське бюро, і всі проекти, окрім самих ранніх, ми здійснювали і сьогодні здійснюємо самі. Звичайно, зовнішній вигляд деяких наших виробів часто близький до розробок ДПЦК, з яким ми довго і плідно співпрацювали на першому етапі. Ми і сьогодні співпрацюємо з ними, і з іншими організаціями, але в цілому спираємося на свої можливості, все робимо самі – включаючи проекти, технічні та інженерні рішення.

Читати також:Другий десантний «Кентавр» спущено на воду

довідник озброєння і військової техніки