Радіогідроакустична система «Ятрань»

радіогідроакустична система Ятрань

Радіогідроакустична система (РГАС) «Ятрань», представлена Київським науково-дослідним інститутом гідроприладів на виставці «Зброя та безпека 2018» прийнята на озброєння.

РГАС «Ятрань» складається зі пасивних ненаправлених радіогідроакустичних буїв (РГБ-16В), що мають надчутливі акустичні сенсори, та цифрового центру обробки інформації. Система об'єднує інформацію з багатьох буїв та дає змогу повністю контролювати велику акваторію та оперативно передавати координати цілей для знищення.

Особливістю роботи системи є те, що гідроакустичні буї працюють у повністю пасивному режимі. Це робить їх непомітними для противника. Завдяки ним можна контролювати переміщення підводних човнів противника, що дозволяє гарантовано їх знищувати.

Успішні заводські випробування РГАС «Ятрань», проходили в умовах максимально наближених до бойових, під час міжнародних навчань «Сі Бриз-2018» у Чорному морі. При відпрацюванні пошукових завдань було здійснено скидання буїв з гелікоптеру Мі-14ПЧ.

Відео заводських випробувань, які проходили у 2018 році:


Технічні характеристики РГБ-16В
Робоча смуга частот гідроакустичої антени – 2-5000 Гц
Глибина занурення гідроакустичної антени – 20, 150, 300 м
Діапазон частот радіоканалу – 170-173,45 МГц
Кількість програмованих радіоканалів – 24
Потужність радіопередавача – 1,0 Вт
Відстань зв'язку по радіолінії – 40 км
Максимальна частотна модуляція – 85 %
Час активація після приводнення – 25 с
Час роботи в режимі ретрансляції – 4 год
Час до самоліквідації – 8 год 20 мін
Розміри (діаметр, довжина) – ∅ 120 мм, 1000 мм
Маса – 9 ± 0,5 кг
Носій – гелікоптер, літак, корабель

радіогідроакустична система Ятрань Радіогідроакустичний буй РГБ-16В. Фото: Ukraian Military Pages


На озброєнні (використання)

06 червня 2019 року радіогідроакустична система «Ятрань» прийнята на озброєння Збройних Сил України наказом міністра оборони від 06 червня 2019 року №297.

10 червня пресслужба ДК «Укроборонпром» повідомила, що ДП «КНДІ Гідроприладів» готується до серійного виробництва системи, яке планується розгорнути у рамках державного оборонного замовлення.


ua en