Міноборони США замовило рекордну партію літаків F-35

Міноборони США замовило рекордну партію винищувачів F-35

Міністерство оборони США замовило Lockheed Martin відразу 478 нових винищувачів F-35, при цьому за всі попередні роки було закуплено 501 літак F-35 всіх модифікацій.

Згідно з угодою, «протягом наступних декількох років» Lockheed Martin поставить Міноборони США 478 нових винищувачів з 12-го, 13-го і 14-го лотів (зазвичай один лот розрахований на один рік). Загальна вартість винищувачів складе $ 34 млрд. (у всіх одинадцяти попередніх лотах було замовлено 501 літак).

У Міноборони США не вказують точні ціни на нові винищувачі, однак відомо, що 157 літаків в лоті 12 будуть на 8,8% дешевше, ніж в 11-му лоті, якій зараз у виробництві. Таким чином, вартість моделі F-35A повинна бути знижена до $ 81 млн ($ 89,2 млн на 11-му лоті). З 15-го лота вартість F-35A повинна скласти $ 76 млн.

Міноборони США замовило рекордну партію винищувачів F-35 Виробнича лінія винищувачів F-35, фото: lockheedmartin.com

«Завдяки продуманим стратегіям придбання, міцному партнерству між урядом і промисловістю, а також невтомній увазі до зниження витрат програма F-35 успішно скоротила витрати на закупівлю нових винищувачів до рівня, рівного або меншого, ніж у застарілих літаків 4-го покоління», – заявив Грег Ульмер, керівник програми F-35 корпорації Lockheed Martin.

Нагадаємо, що у травні цього року Польща надіслала запит на придбання 32 літаків п'ятого покоління Lockheed Martin F-35A, які повинні замінити радянські літаки. А вже вчора, 12 червня, під час візиту президента Польщі Анджея Дуди до Вашингтону, американський президент Дональд Трамп на спільній пресконференції заявив про готовність продати літаки.