Створення системи висвітлення підводної обстановки

Автор: І.В. Аверічев, ЦНДІ ОВТ ЗС України
Створення системи висвітлення підводної обстановки

Огляд матеріалів VI Міжнародної науково-практичної конференції, яка відбулася у Києві 10-11 жовтня в рамках XV Міжнародної спеціалізованої виставки «Зброя та безпека 2018» .

До уваги тези доповіді «Гідроакустичні засоби підсистеми висвітлення підводної обстановки у складі державної інтегрованої інформаційної системи висвітлення підводної обстановки».

Відповідно до Концепції Державної цільової правоохоронної програми «Облаштування та реконструкція державного кордону на період до 2020 року» щодо виконання завдання з розбудови державної інтегрованої інформаційної системи висвітлення надводної та підводної обстановки в акваторії Чорного і Азовського морів та басейнах річок Дніпро і Дунай, яка схвалена розпорядженням Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року №1179-р, одним з напрямків є система висвітлення підводної обстановки (СВПО).

СВПО призначена для виявлення та класифікації в межах відповідних операційних зон різнотипних підводних цілей: підводних човнів усіх класів, засобів доставки підводних диверсійних сил, підводних диверсантів, морських мін тощо.

Відповідно до операційних зон висвітлення підводної обстановки (ближня, середня та дальня) застосовуються відповідні гідроакустичні засоби:

  • ближня – протипідводно-диверсійна оборона відповідає зоні самооборони кораблів;
  • середня – 20-35 миль від входу в гавані, бухти, пункти базування тощо;
  • дальня – до 50-75 миль.

Для виявлення підводних цілей в ближній зоні застосовується мобільна протидиверсійна гідроакустична станція (ГАС) «Тронка-МК», якою планується замінити застарілі ГАС радянського виробництва МГ-7 «Браслет».

Мобільна протидиверсійна гідроакустична станція Тронка-МК Мобільна протидиверсійна гідроакустична станція «Тронка-МК». Фото: Ukraian Military Pages

Позиційна гідроакустична станція «Оліпм-3К» цілком здатна забезпечити виявлення підводних об’єктів в середній зоні.

Позиційна гідроакустична станція Оліпм-3К Позиційна гідроакустична станція «Оліпм-3К». Фото: Ukraian Military Pages

Для виявлення цілей у дальній зоні слід застосовувати корабельні гідроакустичні комплекси та системи виявлення підводних рухомих об’єктів на базі пасивних ненаправлених буїв РГБ-16 В.

радіогідроакустична система Ятрань Радіогідроакустичний буй РГБ-16В. Фото: Ukraian Military Pages

Таким чином, здійснення оперативного забезпечення протичовнової та протипідводно-диверсійної оборони пунктів базування ВМС ЗС України, місць стоянки кораблів та суден, районів видобутку корисних копалин, маршрутів руху кораблів і суден дасть змогу завчасно виявити ту чи іншу загрозу.

Більше матеріалів щодо огляду та аналізу розвитку озброєння та військової техніки можна знайти на цій сторінці Ukrainian Military Pages.


Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
Збірник тез доповідей VI Міжнародної науково-практичної конференції (Київ, 10-11 жовтня 2018 р.)

довідник озброєння і військової техніки