Україна купує турецькі ударні БПЛА Bayraktar TB2

Україна купує турецькі ударні БПЛА Bayraktar TB2

Підписано угоду про купівлю турецьких оперативно-тактичних безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 виробництва компанії Baykar Makina. Перемовини тривали близько двох років.

Про це повідомляє Український мілітарний портал з посиланням на власні джерела у оборонному відомстві.

Угоду підписано під час візиту Президента України Петра Порошенка 3-4 листопада до Туреччини, у заході взяли участь Міністр оборони України Степан Полторак, перший заступник секретаря РНБО Олег Гладковський та голова Укроборонпрому Павло Букін.

Розглядається можливість локалізації частини виробництва оперативно-тактичних безпілотних літальних апаратів Bayraktar TB2 на потужностях ДП «Антонов», що входить до складу концерну «Укроборонпром».

Читати також:Полторак спростував закупівлю турецьких ударних БПЛА
Україна купує турецькі ударні БПЛА Bayraktar TB2

Технічні характеристики Bayraktar TB2:

 Довжина апарату – 6,5 м
 Розмах крила – 12 м
 Радіус дії – 150 км
 Максимальна злітна маса – 560 кг
 Максимальна вага корисного навантаження – 50 кг
 Максимальна швидкість польоту – 222 км/год
 Крейсерська швидкість – 130 км/год
 Практична стеля польоту – 6750 м

БПЛА оснащений двигуном внутрішнього згоряння Rotax 912, корпус виконаний з композитних матеріалів та оснащений системою автоматичного зльоту та посадки.

Bayraktar TB2 побив світовий рекорд серед безпілотних літальних апаратів у класі тактичних середньовисотних БПЛА за тривалістю польоту. Під час тестових польотів у червні та серпні 2014 року на висоті 8 км він знаходився у небі 24 години 34 хвилини.

БПЛА може нести керовані протитанкові ракети та авіаційні бомби. Так у 2015 році відбулись тестові запуски ПТРК UMTAS, у а 2016 з’явилась офіційна інформація про їх успішне бойове застосування проти курдських загонів, що підтвердило їх заявлені тактико-технічні характеристики.

Один з етапів випробування Bayraktar TB2: