Сім правил носіння зброї

Антон Фарб
Сім правил носіння зброї

Переважна більшість людей, які купили той чи інший засіб самозахисту, ніколи з ним не тренувалися, поняття не мають, як ним користуватися і на що воно реально здатне.

Бачили коли-небудь у меблевому магазині табличку на дивані «Не сідати!»?

Мало що вводить мене в більший ступор, ніж ця грізна заборона.

Але як?! Як, Карл? Як можна купити диван, жодного разу на нього не присівши? За ідеєю, гіпотетичний покупець повинен обійти навколо дивана, заміряти його рулеткою, прикинути, чи впишеться в інтер'єр, потім замовити доставку додому – і вдома табличку ні в якому разі не прибирати.

Ідіотизм.

Я, коли проводжу семінари по зброї і засобам самооборони, завжди починаю з питання «хто що носить з собою для самозахисту». Відсотків дев'яносто присутніх (ну ось таке у мене коло спілкування) тягають з собою багато всього різного. Балончики, ліхтарики, тактичні ручки, куботани, травмати, ножі, слеппери ... Лідер хіт-параду - панянка з жіночого семінару, працівник автосервісу, з фразою «коли додому через гаражі йду - завжди «монтировкою» помахую».

Наступне питання до аудиторії - «хто з вас застосовував свою зброю в тренувальних цілях?»

Бив по лапі куботаном. Розпилював балончик в лісі. Стріляв з травмата по мішенях (я вже не кажу – по людям, а симунішн він такий, від нього народ швидко прозріває). Різав ножем що-небудь крім ковбаси.

Тут уже відповідей на порядок менше.

Переважна більшість людей, які купили той чи інший засіб самозахисту, ніколи з ним не тренувалися, поняття не мають, як ним користуватися і на що воно реально здатне.

Вони купили диван з табличкою «не сідати».

На жаль, але тоді це не зброя. Це амулет. Оберіг. Купив, ношу, буде мене рятувати.

Але ні.

Ніяка зброя не працює сама по собі. Позбавляйтеся від магічного мислення, двадцять перше століття на дворі.

Я спробував сформулювати основні правила носіння зброї, і вийшло їх рівно сім.

(Nota bene: я не буду вдаватися в термінологічні та юридичні тонкощі визначення зброї, спецзасобів та їх імпровізованих аналогів – для стислості, будь-який предмет, який ви носите для самозахисту, буде називатися зброєю).

Сім правил носіння зброї


Правило перше. Носіть з собою зброю.

Вільям Еварт Фейрберн, дідусь сучасного прикладного рукопашного бою, батько-засновник систем підготовки спецназу як поліцейського, так і армійського, знявся в декількох навчальних фільмах. На You-Tube можна знайти два, один щодо ножа, другий – по рукопашці. Ось саме другий фільм починається зі слів «Цей фільм призначений для ідіотів. Якщо ви зібралися битися з кимось голими руками – ви ідіот».

Навіть мавпи користуються інструментами. Будьте розумнішими за мавп. Не слухайте ідіотів про «благородне мистецтво бою на кулаках». Заспокоїти п'яного дебіла за допомогою газового балончика простіше і швидше, ніж задушливим прийомом. Підсвітити в під'їзді ліхтариком зручніше, ніж запальничкою. Бити людей кастетом ... пардон, брелоком! – ефективніше, ніж кулаком.

«Добрим словом і пістолетом можна добитися більшого, ніж просто добрим словом».


Читати також:Три найчастіші питання про зберігання, транспортування та застосування зброї в Україні

Правило друге. Носіть зброю летальну і нелетальну.

Якщо у вас виник конфлікт з п'яним ідіотом, а при собі тільки ніж або травмат – доведеться вирішувати все голими руками. Більшість побутових ситуацій, пов'язаних із застосуванням насильства, вирішуються газовим балончиком або куботаном.

Але якщо до вас біжать троє з бейсбольними битками – блимати їм стробоскопом ліхтарика або загрожувати тактичної ручкою дещо недоречно, тут вже треба мати в арсеналі щось серйозніше.

Ситуації бувають різні, і інструменти для їх вирішення теж потрібні різні, щоб ви могли варіювати рівень необхідного насильства за шкалою від «дременуть» до «завалити».

Універсальної зброї на всі випадки життя, на жаль, не буває. Це як спроба зробити ніж, який буде однаково добре і різати, і колоти, і рубати. Качка – це птах, який вміє плавати, бігати і літати, але все це робить однаково погано.


Читати також:Як придбати зброю в Україні: 10 простих кроків

Правило третє. Носіть зброю легально.

Наскільки це можливо в нашій країні.

Подумайте заздалегідь, куди вас пустять з ножем, а куди ні.

З газовим балончиком на борт літака ви не пройдете, а з тактичної ручкою – запросто. Куботани дзвенять на рамці, а пластикові брелоки-кішечки – ні. При проході в посольство доведеться здати навіть телефон. А ось охоронців на вході в «Оушн-плазу» можна сміливо відправляти в пішу еротичну подорож, бо вони ніхто, звати їх ніяк, перешкоджати входу в публічне місце вони не мають права – якщо у вас при собі травмат і дозвіл на нього.

І бога ради, не переробляйте стартові в бойові, чи не досипати порох у «Флобер» – все одно вийде хрінь, а дадуть за цю хрінь як за справжній лівий ствол.

Теж саме стосується заточування викруток та іншого хендмейду. Незаконно – це раз, не має сенсу – це два. Звичайний карабін з будівельного магазину ідеально замінює заборонений кастет.


Читати також:«Міфи про помпу»: п'ять поширених помилок власників зброї - початківців

Правило четверте. Застосовуйте зброю легально.

Я, коли чую фразу «револьвер краще пістолета, тому що гільзи не викидає», прям бачу, як кілер-самоучка мріє в кого-небудь шмальнути, але так, щоб потім за це нічого не було.

Буде. Знайдуть. І посадять.

Тому, якщо носите зброю (в тому числі летальну – пам'ятайте, випадки бувають різні) знайдіть собі адвоката заздалегідь. Гарного адвоката, як і лікаря, треба знати до того, як він знадобиться.

(До речі, про лікарів: люди, які носять з собою зброю, але не носять аптечку і не вміють надавати першу допомогу, радують своїм оптимізмом – ви щиро вірите, що вам не прилетить? Ну-ну).

Вивчіть правові межі необхідної оборони.

Розрізняйте побутове хамство і реальний самозахист.

Мудак-сусід і голосно лунаюча музика – не привід для газового балона. Дебіл за кермом? Дай дурневі дорогу. Гумова куля – це не сублімат мордобою, юридичні наслідки пострілу (та ще й в публічному місці) можуть бути дуже серйозними.

Знайте свої права.

Застосовуйте зброю по ділу.

Вибирайте адекватну загрозу ступіню насильства.

Не грайтеся в кілерів.


Читати також:Будь готовим: 10 порад з підвищення рівня oбopoнниx нaвичок від професійного тренера

Правило п'яте. Тренуйтеся зі зброєю.

Жодна зброя не працює сама по собі.

У комплексі «боєць-зброя» головний елемент – боєць.

Психологічна і фізична готовність до конфлікту є вирішальним фактором у результативності застосування зброї.

Простіше кажучи, толку з твого травмата, якщо ти обісрався. Готовність досягається тренуваннями. І ніяк інакше.

Одна з дівчат на семінарі «Залізна леді» сказала, що носить з собою ніж. Я, природно, запитав – а застосувати зможете?

– Звичайно, зможу, – відповіла вона впевнено. – Я в дитинстві в селі свиней колола.

І відразу всі питання відпали.

У стресовій ситуації працюють тільки навички, закріплені на рівні рухової пам'яті. Це досягається тільки багаторазовими повтореннями.

Чарівних пігулок «я знаю кун-фу» - не буває.

І ще. Тренуйтеся не тільки застосовувати, але й витягувати зброю.

Тут є три окремих навички.

Перший – на швидкість. Те, що люблять спортсмени. Таймер, «що не можна виміряти – то не можна поліпшити» і т.д. Це важливий, потрібний і корисний навик.

Але якщо ви в реальній ситуації тягнете до останнього і ставите своє життя в залежність від частки секунди – на рівні тактики щось йде не так.

Не робіть так. Не грайте в найшвидший ствол на Дикому Заході.

Найшвидший спосіб дістати зброю – дістати його заздалегідь. Коли саме? А коли захотілося. Чи не знадобиться – приберете його назад.

Звідси другий навик – скритність. Так, щоб ті хто оточує не зрозуміли, що у вас в руках вже щось є.

Як писав Суарез, «витягування пістолета має бути природним рухом, як дупу почухати». Плавно, спокійно, без ривків.

І третій навик – стресове витягування.

Якщо ви прогавили початок нападу, швидше за все, замість сигналу таймера ви почуєте приємний дзвін в голові від пропущеного удару.

Ви зможете дістати свою зброю, коли вас б'ють або душать? А якщо вас схопили, і притиснули руки до тіла? А якщо ви вже впали, і вас штовхають ногами?

Якщо ні – напевно, варто переглянути спосіб носіння.

І відпрацьовувати цю навичку на тренуваннях. Тому що найчастіше на ці питання відповідають як в анекдоті: «ви вмієте грати на скрипці? – не знаю, не пробував».

Не спробуєте – не впізнаєте.


Читати також:Дробовик для самооборони: що купувати і як не промахнутися

Правило шосте. Тренуйтеся захищати себе без зброї.

Ага. Без азів рукопашки – нікуди.

Тому що життя бентежне. Зброя ламається, губиться, клинить, застряє тощо.

Якщо вся ваша доктрина особистої безпеки зводиться до одного чарівного девайсу – будь то газовий балончик або дробовик, то в той момент, коли ви його впустите, ви стаєте беззахисні, як немовля.

Навчіться мислити поза категоріями. В реальності не буває рукопашного, ножового, паличного, вогневого бою.

У будь-якій бійці може з'явитися ніж. Будь-якого стрільця можуть вдарити стільцем по голові.

Світ насильства різноманітний і багатогранний, а вузький фахівець, як вірно помітив Козьма Прутков, схожий на флюс – його повнота одностороння.

Ну і про фізичну форму не слід забувати. Тому що застосування зброї для самооборони – це стресова ситуація, а організм у вас хліпенькій, сердечко пошалює, печінка стогне, зайва вага і все таке інше – є неілюзорний шанс склеїти ласти самостійно.


Читати також:Захист житла: головні етапи оборони квартири з вогнепальною зброєю

Правило сьоме. Носіть з собою зброю завжди.

Навіть якщо «всього на хвилиночку, в магазин на розі за хлібцем». Тому що саме тоді, коли ви вийдете з дому без зброї – вона вам і знадобиться. Життя бентежне. Закон Мерфі ніхто не відміняв.

Так, це параноя. Бо параноя – це невід'ємний компонент ситуативної готовності і доктрини особистої безпеки.

Якщо виходячи з дому, ви кожного разу – підкреслюю! – кожного разу! – кладете в кишеню зброю, ви собі в голову закладаєте дуже просту концепцію:

«Я живу в небезпечному світі.

Погані речі трапляються.

Щось погане може статися і зі мною.

Щось погане може статися зі мною сьогодні.

Але я буду готовий».

І ось ця концепція – куди важливіша за кількість джоулів і люменів.

Тому що пістолети, ножі, ліхтарики і балончики – це всього лише інструмент.

Справжня зброя - це ви самі.



Даний матеріал відноситься до авторських публікацій.
Думка редакції може не збігатися із точкою зору авторів матеріалів.

Використані джерела:
zbroya.info