Нарукавник для розвідувального батальйону ДШВ ЗСУ

Нарукавник для розвідувального батальйону ДШВ ЗСУ

Нещодавно сформований окремий розвідувальний батальйон Десантно-штурмових військ Збройних Сил України отримає свою символіку, розроблену за новими вимогами.

Проект, який очікує на затвердження, та пояснення до нього, оприлюднені у тематичній facebook-спільноті «Нове військо» журналістом Віталієм Гайдукевичем, який входить до складу експертної групи з питань розробки нарукавних знаків (емблем) для структур ЗСУ.

Читати також:Знаки класної кваліфікації Десантно-штурмових військ

Далі пряма мова.

Інформування

Ска́ут (англ. Scout — розвідник). В первинному значенні - солдат піхотинець або легкий кавалерист, що опікується польовою розвідкою. Англійська Вікі починається такими рядками про воєнну розвідку:

«In military operations, reconnaissance or SCOUTING is the exploration outside an area occupied by friendly forces to gain information about natural features and other activities in the area.»

В історії США були Apache Scouts, Cavalry scout, Scout Sniper – a reconnaissance specialist in the U.S. Marine Corps. В історії Співдружності Великої Британії - Lovat Scouts та Selous Scouts.

Тож військове походження «скаута», як явища не викликає сумніву. Вже потім цей образ перекинувся на всесвітній скаутський рух. Втім зауважте – однострій скаутів практично мілітарний, просто трансформований для інших потреб.

Звідки у скаутів лілея? Якщо вірити офіційній версії: Lord Baden-Powell began awarding a brass badge in the shape of the fleur-de-lis arrowhead to army scouts whom he had trained while serving in India in 1897. Отже знову армійські розвідники.

Є версія, що практика лілейним знаком позначати сторони світу, прийшла зі Сходу. На Європейських мапах вона міцно укріпилася – лілея вказувала на північ.

В геральдиці fleur de lys зазвичай асоціюється із гербом французького королівства. Хоча, як мотив квітка лілії була доволі популярним елементом (скажімо вона є в гербі Флоренції).

Справедливості заради слід сказати, що сучасні французькі науковці вважають, що «флер де ліс» не ніяка не лілея, а квітки ірису, але це вже несуттєві деталі.

Звідки елемент прийшов у символіку? Є версія, що король франків Хлодвіг взяв собі лілію за емблему після того, як водяні лілії в Рейні підказали йому безпечне місце, де можна перейти річку вбрід, завдяки чому він здобув перемогу в битві. Отже квітка прислужилася в розвідці на місцевості?

Зафіксуємо

В Україні геральдична лілія була і раніше (одним із елементів) в емблемі розвідки. Ще півтора роки тому до робочої групи зверталися представники ОРБ із запитанням/проханням , чи не розробити для розвідбатів (а їх на той момент вже було чотири) персональний символ, який би могли використовувати, якщо не в якості беретного знаку, то в емблемах частин, можливо як знак на комір.

Таку емблему розробили (див. на мал.)– скаутську лілею (згадуємо бекграунд і квітки і переклад слова «скаут») поєднали із тактичним ножем (ножі часто використовуються в емблематиці спеціалізованих структур, що пов'язані із спеціальними операціями і розвідкою). До «фрачника» справа не дійшла і емблема ніби як підвисла «до запитання».

Запит прийшов від нового розвідбату в складі ДШВ. Структура нова, потребувала своєї емблеми. І тут квітка розвідника стала при нагоді – до ножа і лілеї були додані крила. Отриманий результат покладено в щит поділений вертикально – лівий бік темно-бордового кольору (марун), бо штурмовики, правий бік зеленого кольору - тут і дубрави, які є в гербі Житомирського району, тут і «зеленка» та й в принципі природні умови, в яких розвіднику слід загубитися, щоб лишатися непомітним.

Нарукавник для розвідувального батальйону ДШВ ЗСУ зображення: Віталій Гайдукевич / Нове військо

У фіналі: срібна (біла) лілея розвідника, золоті (жовті) крила штурмовиків, щит маруново-зелений – емблема розвідувального батальйону ДШВ. Документи оформлюються.


Читати також:Дві бойові бригади ЗСУ отримають нову символіку